Zapytania i odpowiedzi

Transkrypt

Zapytania i odpowiedzi
Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej
w Staszowie
Dział Zamówień Publicznych i Zaopatrzenia
ul. 11 Listopada 78, 28-200 Staszów, woj. świętokrzyskie,
REGON 000302391, NIP 866-14-55-641
tel. 15 864-85-04; fax 15 864-68-76
www.szpitalstaszow.pl, e-mail: [email protected]
Znak DZPiZ–380–4/2016
Pytania Wykonawców i odpowiedzi Zamawiającego:
Na podstawie art. 38 ust. 1 i 2 obowiązującej ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku – Prawo Zamówień
Publicznych, Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Staszowie informuje, iŜ na adres
Zamawiającego wpłynęły zapytania dotyczące postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie
przetargu nieograniczonego na „Wykonywanie okresowych przeglądów technicznych oraz naprawę sprzętu
medycznego”.
1.
Wykonawca – Prosimy o wydzielenie pozycji 99 (stół SZ-01 2 szt.) oraz pozycji 104 (stół) SU-03 – 2 szt.) z pakietu
nr 1. W pakiecie nr 1 znajdują się wyroby róŜnych producentów i istnieje prawdopodobieństwo, Ŝe wiele pozycji
wymagać będzie ingerencji wyłącznie producenta danego wyrobu lub autoryzowanego serwisu.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
2.
Wykonawca – dot. pakiet nr 1: Czy Zamawiający wydzieli i stworzy osobne pakiety dotyczące urządzeń:
Kardiomonitory, Pompy, Defibrylatory, Pulsoksymetry, Elektrokardiografy i Rejestratory EKG, Ssaki? Pozwoli to
Wykonawcy na uzyskanie większej ilości konkurencyjnych ofert, poza tym w pakiecie znajduję się duŜo
zróŜnicowanego sprzętu co uniemoŜliwia Oferentom składanie ofert na poszczególne grupy urządzeń w których się
specjalizują.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
3.
Wykonawca – Pakiet nr 1: Poz. nr 80 – Zwracamy się z prośbą o informację, czy nie nastąpiła omyłka pisarska
w nazwie producenta sprzętu, a mianowicie czy producentem Diatermi chirurgicznej ES 351 jest firma ERBE?
Odpowiedź – Producentem Diatermii chirurgicznej ES 351 jest firma EMED..
4.
Wykonawca – Pakiet nr 1, poz. nr 80 – W przypadku korekty producenta we wskazanej pozycji na EMED,
zwracamy się z prośbą o wydzielenie z pakietu nr 1, pozycji numer 80 i stworzenie
pakietu
składającego
się
tylko
z
urządzeń
produkcji
EMED.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydzielenie poz. 80 z pakietu nr 1.
5.
Wykonawca – dot. pakiet nr 4: W pakiecie numer 4 znajduje się wiele urządzeń, które posiadają róŜne
autoryzowane serwisy mogące świadczyć pełen zakres usług serwisowych, zgodnie z zaleceniami producenta dla
danego urządzenia. Czy w związku z tym zamawiający zgodzi się na wydzielenie z pakietu
numer
4
urządzenia
EmTherm2D
(poz.
nr
25)
do
osobnego
pakietu.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
6.
Wykonawca – Czy Zamawiający wydzieli z pakietu (zadania) nr 3 pozycje nr 10 tj. Myjnia ultradźwiękowa Digital
i utworzy oddzielne zamówienie, gdyŜ jako jedyna firma w Polsce posiadamy wyłączność na dystrybucję i serwis
urządzenia?
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
7.
Wykonawca – dotyczy pakietu nr 3 (załącznik numer 3): Zwracamy się z uprzejmą prośbą o podanie numerów
seryjnych
wszystkich
urządzeń
wchodzących
w
skład
pakietu
nr
3?
Odpowiedź – 2516714; 2600661; 83149; 6421468; 12112048; 2200201; 2201094; 2200618; 2201014; 2244601;
5154685401; 2519269.
1
8.
Wykonawca – Dotyczy pakietu nr 3 (załącznik numer 3): Czy Zamawiający wyrazi zgodę na wyłączenie
z
pakietu
nr
3,
pozycji:
4
i
10
do
oddzielnego
pakietu?
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
9.
Wykonawca – Dotyczy zapisów SIWZ, rozdział V, punkt 8 oraz wzór umowy, paragraf 1, ustęp 7.1
i 7.2: Czy Zamawiający wyrazi zgodę na wydłuŜenie termin wykonania naprawy do 5 dni roboczych?
Odpowiedź – Zamawiający pozostaje przy zapisach siwz.
10. Wykonawca – Dotyczy wzoru umowy, paragraf 5, ustęp 2: Czy Zamawiający wyrazi zgodę
na
obniŜenie
kary
umownej
do
1%
wartości
netto
części
umowy?
Odpowiedź – Zamawiający wyraŜa zgodę i tym samy dostosowuje zapisy projektu umowy w tym zakresie.
11. Wykonawca – Dotyczy wzoru umowy, paragraf 5, ustęp 4, podpunkt a): Czy zgodnie z zapisem umowy (paragraf 1,
ustęp 11) Zamawiający wyrazi zgodę na zmianę zapisu ustępu 4, podpunkt a) na następujący: „nieprzedłoŜenia
polisy ubezpieczeniowej przez Wykonawcę, a w przypadku jej braku innego dokumentu, w dniu przystąpienia do
realizacji zlecenia bądź nieprzedłuŜenia nowej polisy ubezpieczeniowej, a w przypadku jej braku innego dokumentu,
najpóźniej
następnego
dnia
po
zakończeniu
obowiązywania
poprzedniej”?
Odpowiedź – Zamawiający wyraŜa zgodę i tym samym dostosowuje zapisy projektu umowy w tym zakresie.
12. Wykonawca – Prosimy o udzielenie informacji: Czy Zamawiający znajduje się w trakcie przekształcania w spółkę
kapitałową?
Odpowiedź – Pytanie nie dotyczy niniejszego postępowania.
13. Wykonawca – Pyt. 1 pak. nr 3: Czy Zamawiający w ramach poprawy konkurencyjności utworzy oddzielny pakiet np.
3A
i
pozwoli
złoŜyć
osobna
ofertę
na
pozycje
1,
2,
3,
6,
7,
8,
9,
10,
11.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
14. Wykonawca – Czy Zamawiający wydzieli do odrębnego pakietu defibrylatory z pozycji 21, 24, 25
i 27 w pakiecie 1? UmoŜliwi to złoŜenie konkurencyjnej oferty przez autoryzowany serwis producenta będący
jednocześnie wyłącznym dystrybutorem oryginalnych część zamiennych do tych urządzeń. Nasz serwis nie
wykonuje
usług
serwisowych
urządzeń
innych
producentów.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
15. Wykonawca – Czy Zamawiający będzie Ŝądał przedstawienia autoryzacji bądź oświadczenia, Ŝe Wykonawca ma
dostęp i moŜliwość wgrywnia aktualnego oprogramowania do defibrylatorów Physio-Control (dawniej Medtronik)?
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza powyŜsze.
16. Wykonawca – Prosimy o podanie typu urządzenia oraz numeru seryjnego z poz. 6, pakietu nr 1 oraz wyraŜenie
zgody na jego wydzielenie i stworzenie oddzielnego pakietu, aby Wykonawca mógł złoŜyć
waŜną
ofertę
na
serwis
powyŜszego
urządzenia.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydzielenie poz. numer 6 z pakietu numer 1.
17. Wykonawca – Prosimy o podanie typu urządzenia USG oraz nr seryjnych z poz. 70 i 72, pakietu nr 2. Wnosimy
jednocześnie o wydzielenie urządzeń z poz. 67,70,72 pakiet nr 2 do oddzielnego pakietu, aby Wykonawca mógł
złoŜyć waŜną ofertę na serwis powyŜszych urządzeń. Prosimy równieŜ o podanie numeru seryjnego
aparatu
USG
z
poz.
67
pakietu
nr
2.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydzielenie w/w pozycji.
18. Wykonawca – Czy Zamawiający wyrazi zgodę na wydzielenie urządzeń z poz. 62, 63, 65, pakietu 2 i stworzenie
oddzielnego pakietu, aby Wykonawca mógł złoŜyć waŜną ofertę na serwis powyŜszych urządzeń.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydzielenie w/w pozycji.
19. Wykonawca – Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zmianę częstotliwości (ilości) przeglądów technicznych dla
urządzenia z poz 63 pakiet nr 2? Wykonawca zaleca wykonanie przeglądu tego urządzenia w ciągu 2 dni w roku (2
wizyt
rocznie),
co
daje
sumarycznie
4
przeglądy
w
ciągu
2
lat.
Odpowiedź
–
Zamawiający,
w
uzasadnionych
merytorycznie
przypadkach
wyrazi
zgodę
na
zmianę
częstotliwości
(ilości)
przeglądów
technicznych.
2
20. Wykonawca – Dotyczy poz. 31, pakiet 4 Tomograf: Czy Zamawiający nie dokonał oczywistej omyłki pisarskiej
i
omyłkowo
umieścił
tomograf
komputerowy
na
liście
sprzętu
do
wykonania
przeglądów?
Z wiedzy Wykonawcy wynika, Ŝe Zamawiający posiada zagwarantowaną odpowiednią ilość przeglądów
technicznych
tego
urządzenia
na
kolejne
1,5
2
lata.
Ponadto
Wytwórca
przewiduje
i zaleca przeprowadzenie minimum 2 przeglądów rocznie (4 na 2 lata), a nie jednego, jak uwidocznione
to
jest
w
kolumnie
f
załącznika.
Odpowiedź – W formularzu cenowym naleŜy wycenić pozycję „Tomograf Komputerowy”. Ponadto Zamawiający
informuje, iŜ w uzasadnionych merytorycznie przypadkach wyrazi zgodę na zmianę częstotliwości (ilości)
przeglądów technicznych. Zgodnie z zapisami specyfikacji istotnych warunków zamówienia; „Zamawiający zastrzega
sobie prawo do zmiany ilości przedmiotu zamówienia, co uzaleŜnione jest od rzeczywistych potrzeb Zamawiającego,
wynikających z jego bieŜącej działalności, czego nie moŜna było przewidzieć w chwili zawarcia umowy. Oznacza to,
Ŝe ilości przedmiotu zamówienia podane w załącznikach do SIWZ stanowią wartości szacunkowe i mogą podlegać
niewielkim zmianom w trakcie realizacji umowy”.
21. Wykonawca – Czy w ramach dochowania naleŜytej staranności i nawiązaniu do oświadczenia posiadania
odpowiednich uprawnień, Zamawiający będzie wymagał dołączenia do oferty, odpowiednich certyfikatów od osób
wykonujących
zamówienie,
potwierdzających
szkolenia
u
producentów
danych
urządzeń
w
zakresie
prac
serwisowych
związanych
z
przedmiotem
postępowania?
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza dołączenie do oferty w/w dokumentów. Natomiast dokumenty, które
Zamawiający wymaga wraz z ofertą wyszczególnione są w siwz oraz w ogłoszeniu o zamówieniu.
22. Wykonawca – Czy Zamawiający wymaga dołączenia autoryzacji producenta do oferty, w celu zapewniania
najwyŜszego poziomu usług, a przede wszystkim bezpieczeństwa personelu i pacjentów ?
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza dołączenie do oferty w/w dokumentów. Natomiast dokumenty, które
Zamawiający wymaga wraz z ofertą wyszczególnione są w siwz oraz w ogłoszeniu o zamówieniu.
23. Wykonawca – Dotyczy zał. nr 6 do SIWZ: Wnosimy o tym, aby Zamawiający tak zmodyfikował załącznik nr 6 do
SIWZ lub dopuścił podanie ceny roboczogodziny w przypadku napraw dla kaŜdego z pakietów oddzielnie.
Pragniemy poinformować, iŜ wiele firm róŜnicuje swoje stawki roboczogodziny w zaleŜności od złoŜoności
technicznej urządzeń, a co za tym idzie wycenia stawki napraw prostszych kardiomonitorów
niŜej,
aniŜeli
złoŜonych
rentgenów,
czy
tomografów.
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza podanie ceny roboczogodziny w przypadku napraw w formularzu ofertowym
dla kaŜdego z pakietów oddzielnie.
24. Wykonawca – Dotyczy zał. nr 6 do SIWZ: Czy Zamawiający koszt dojazdu / powrotu będzie traktować zamiennie
z kosztem przesyłki do/z siedziby serwisu, urządzeń mniejszych jak np. kardiomonitory, w przypadku zgody na taką
przesyłkę?
Odpowiedź – Tak.
25. Wykonawca – Czy Zamawiający wyraŜa zgodę na wyłączenie uprawnień z tytułu rękojmi za wady
fizyczne
i
prawne
części
zamiennych
słuŜących
do
napraw?
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody.
26. Wykonawca – Czy zamawiający wyrazi zgodę, aby jako "podjęcie czynności naprawczych"
liczyło się zdalne podłączenie serwisu Wykonawcy w celu zapewnienia szybkiej diagnozy i naprawy aparatu bądź
zamówienie
części
zamiennych
na
podstawie
zebranych
informacji?
Odpowiedź – Tak.
27. Wykonawca – dotyczy pakietu nr 2, poz. 62, 63, 65, pakietu nr 4 poz. 31: Czy zamawiający zgodzi się na zdalne
podłączenie
serwisu
Wykonawcy
w
celu
zapewnienia
szybkiej
naprawy
aparatu?
Odpowiedź – Tak.
28. Wykonawca
–
dotyczy
Czy
Zamawiający
Odpowiedź – Tak.
pakietu
zapewni
nr
2,
poz.
62,
63,
łącze
internetowe
65,
do
pakietu
nr
4
zdalnego
poz.
31:
serwisu?
29. Wykonawca – dotyczy pakietu nr 2, poz. 62, 63, 65, pakietu nr 4 poz. 31: - Czy Zamawiający posiada router lub inne
urządzenie
sieciowe
pozwalające
na
ustanowienie
połączenia
IPSec
Site
to
Site?
Odpowiedź – Tak.
30. Wykonawca – dotyczy pakietu nr 2, poz. 62, 63, 65, pakietu nr 4 poz. 31: Czy Zamawiający posiada Publiczny
adres
IP
do
podłączenia
routhera,
który
dostarczyłby
Wykonawca?
Odpowiedź – Tak.
3
31. Wykonawca – dotyczy pakietu nr 2, poz. 62, 63, 65, pakietu nr 4 poz. 31: Czy Zamawiający wyrazi zgodę
o uzupełnienie umowy paragrafem dotyczącym zabezpieczenia danych osobowych o treści?:
Wykonawca zobowiązuje się do bezwzględnego zachowania w poufności wszelkich informacji uzyskanych
w związku z wykonywaniem umowy, takŜe po zakończeniu jej realizacji. Obowiązek ten nie dotyczy informacji,
co do których Zamawiający ma nałoŜony ustawowy obowiązek publikacji lub która stanowi informację jawną,
publiczną opublikowaną przez Zamawiającego.
Pracownicy Wykonawcy zobowiązani są do zachowania w tajemnicy wszystkich informacji i faktów, z którymi
zapoznali się w związku z wykonywaniem przedmiotu umowy, a zwłaszcza dotyczących pacjentów szpitala.
Mając na uwadze fakt, Ŝe na nośnikach informacji stanowiących części składowe lub przynaleŜności
serwisowanych urządzeń mogą znajdować się dane osobowe pacjentów, jak równieŜ mając na uwadze, Ŝe
niektóre z wykonywanych w ramach umowy świadczeń uwarunkowane są koniecznością zapewnienia dostępu
do przedmiotowych nośników i znajdujących się na nich informacji, w tym danych osobowych, Zamawiający
upowaŜnia Wykonawcę, w tym osoby świadczące usługi w imieniu Wykonawcy, do przetwarzania, w razie
zaistnienia takiej potrzeby, ww. danych osobowych, w zakresie i celu niezbędnym do wykonania świadczeń
objętych umową. Zamawiający oświadcza, Ŝe jest administratorem ww. danych osobowych, w szczególności
jest uprawniony do ich udostępniania. Wykonawca zastosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne
zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, w szczególności zabezpieczy je przed ich
udostępnianiem osobom nieupowaŜnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem
z naruszeniem ustawy o ochronie danych osobowych oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
PowyŜsze czyni zadość przepisowi art. 31 ustawy z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U.
z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.). Zaleca się by Zamawiający, kaŜdorazowo przed przystąpieniem
Wykonawcy do wykonywania jakiegokolwiek świadczenia objętego umową, wykonał kopię bezpieczeństwa
danych zgromadzonych na nośnikach informacji stanowiących części składowe lub przynaleŜności
serwisowanych urządzeń. Wykonawca nie odpowiada za utratę ww. danych podczas wykonywania świadczeń
objętych umową, w tym za koszty odtworzenia utraconych danych, z zastrzeŜeniem, Ŝe powyŜsze nie dotyczy
sytuacji, w której utrata danych nastąpiła z winy Wykonawcy rozumianej, jako wina umyślna.
32. Wykonawca – Czy Zamawiający wyraŜa zgodę na dodanie do umowy następującej klauzuli dotyczącej
przetwarzania danych osobowych: „Zamawiający powierza Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych
pacjentów, których Zamawiający jest administratorem, w zakresie i w celu związanym wyłącznie z wykonywaniem
niniejszej umowy, a w szczególności świadczenia usług gwarancyjnych i serwisowych. Zaproponowana przez nas
klauzula ma na celu umoŜliwienie przetwarzania danych osobowych zgodnie z Ustawą o ochronie danych
osobowych w przypadku dostępu Wykonawcy do danych osobowych pacjentów Zamawiającego w trakcie realizacji
umowy.
Odpowiedź 31, 32 – Zamawiający informuje, Ŝe dodaje do projektu umowy §6a o następującym brzmieniu:
„
Wykonawca zobowiązuje się do bezwzględnego zachowania w poufności wszelkich informacji uzyskanych
w związku z wykonywaniem umowy, takŜe po zakończeniu jej realizacji. Obowiązek ten nie dotyczy informacji,
co do których Zamawiający ma nałoŜony ustawowy obowiązek publikacji lub która stanowi informację jawną,
publiczną opublikowaną przez Zamawiającego.
Pracownicy Wykonawcy zobowiązani są do zachowania w tajemnicy wszystkich informacji i faktów, z którymi
zapoznali się w związku z wykonywaniem przedmiotu umowy, a zwłaszcza dotyczących pacjentów szpitala.
Mając na uwadze fakt, Ŝe na nośnikach informacji stanowiących części składowe lub przynaleŜności
serwisowanych urządzeń mogą znajdować się dane osobowe pacjentów, jak równieŜ mając na uwadze, Ŝe
niektóre z wykonywanych w ramach umowy świadczeń uwarunkowane są koniecznością zapewnienia dostępu
do przedmiotowych nośników i znajdujących się na nich informacji, w tym danych osobowych, Zamawiający
upowaŜnia Wykonawcę, w tym osoby świadczące usługi w imieniu Wykonawcy, do przetwarzania, w razie
zaistnienia takiej potrzeby, ww. danych osobowych, w zakresie i celu niezbędnym do wykonania świadczeń
objętych umową. Zamawiający oświadcza, Ŝe jest administratorem ww. danych osobowych, w szczególności
jest uprawniony do ich udostępniania. Wykonawca zastosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne
zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, w szczególności zabezpieczy je przed ich
udostępnianiem osobom nieupowaŜnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem
z naruszeniem ustawy o ochronie danych osobowych oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem. „
33. Wykonawca – Czy Zamawiający wyraŜa zgodę na ograniczenie łącznej wysokości kar umownych do 10% wartości
brutto umowy liczone za zwłokę? Wprowadzenie do umowy proponowanej zmiany pozwoli potencjalnym
Wykonawcom na oszacowanie ewentualnego ryzyka kontraktowego i uwzględnienie go w treści oferty.
Odpowiedź – Zamawiający pozostaje przy dotychczasowych zapisach projektu umowy.
4
34. Wykonawca – Czy Zamawiający wyraŜa zgodę na ograniczenie odpowiedzialności Wykonawcy do szkody
rzeczywistej nieprzekraczającej wartości niniejszej Umowy, a tym samym na uzupełnienie umowy nową następującą
treścią: „Z zastrzeŜeniem bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa ewentualna odpowiedzialność
odszkodowawcza Wykonawcy z tytułu naruszenia warunków niniejszej Umowy jest ograniczona do szkody
rzeczywistej (z całkowitym wyłączeniem szkód pośrednich, w tym wszelkich utraconych zysków) do kwoty nie
przekraczającej
wynagrodzenia
określonego
w
§
3
umowy”?
Odpowiedź – Zamawiający pozostaje przy dotychczasowych zapisach projektu umowy.
35. Wykonawca – Czy Zamawiający wyraŜa zgodę na wprowadzenie poniŜej zaproponowanych zmian w umowie
odnoście naruszenia praw własności intelektualnej?
a)
Wykonawca zobowiązuje się zwolnić z odpowiedzialności Zamawiającego wobec roszczeń, zarzucających, Ŝe
urządzenia wchodzące w skład Przedmiotu umowy („Produkty’) bezpośrednio naruszają prawa własności
intelektualnej osób trzecich pod warunkiem, Ŝe Zamawiający,
przekaŜe Wykonawcy bezzwłoczne zawiadomienie o roszczeniu, oraz
udzieli Wykonawcy pełnej i wyczerpującej informacji i pomocy niezbędnej Wykonawcy przy obronie przez
roszczeniem, zawarciu ugody w przedmiocie roszczenia lub uniknięciu roszczenia, oraz
przekaŜe Wykonawcy wyłączną kontrolę nad obroną, ugodą lub uniknięciem roszczenia.
b)
Zamawiający zobowiązuje się nie zawierać jakiejkolwiek ugody w związku z roszczeniem ani ponosić kosztów
lub wydatków na rachunek Wykonawcy bez uprzedniej pisemnej zgody Wykonawcy.
c)
Wykonawca nie będzie miał Ŝadnego zobowiązania do zwolnienia z odpowiedzialności Zamawiającego z tytułu
jakiegokolwiek roszczenia o naruszenie wynikającego w przypadku gdy takie roszczenie wynika z:
zachowania przez Wykonawcę zgodności z projektami, specyfikacjami lub instrukcjami Zamawiającego,
skorzystania przez Wykonawcę z informacji technicznych lub technologii dostarczonych przez
Zamawiającego;
modyfikacji Produktów przez Zamawiającego lub jego przedstawicieli, niezatwierdzonych przez
Wykonawcę; wykorzystania Produktów w sposób inny niŜ zgodnie ze specyfikacjami Produktów lub
stosownymi pisemnymi instrukcjami Produktów;
wykorzystania Produktów wraz z jakimkolwiek innym produktem lub oprogramowaniem, jeśli naruszenia
moŜna było uniknąć poprzez uŜycie aktualnej niezmienionej wersji któregokolwiek z Produktów, lub
wykorzystania Produktów po tym, jak Wykonawca zalecił Zamawiającemu na piśmie zaprzestanie
uŜywania Produktów ze względu na zarzucane naruszenie;
niestosowania się przez Zamawiającego do zalecanych harmonogramów konserwacji oprogramowania i
sprzętu komputerowego oraz instrukcji oraz/lub niewprowadzenia obowiązkowych działań
(bezpieczeństwa).
d)
W przypadku wniesienia roszczenia z tytułu naruszenia praw własności intelektualnej Wykonawca będzie miał
prawo, wedle własnego wyboru, do
zapewnienia Zamawiającemu prawa do dalszego korzystania z Produktów, (ii) zastąpienia lub
zmodyfikowania
Produktów
w
celu
uniknięcia
naruszenia
lub
(iii)
zwrócenia
Zamawiającemu proporcjonalnej części ceny nabycia Produktów z chwilą zwrócenia oryginalnych
Produktów.
e)
Odpowiedzialność odszkodowawcza i zobowiązania Wykonawcy w niniejszym punkcie mają zastosowanie do
oprogramowania osób trzecich jedynie w takim zakresie, w jakim Wykonawca, na podstawie umowy
licencyjnej lub umowy nabycia zawartej z taką osobą trzecią, uprawniony jest do zwolnienia z roszczeń
w przypadku takich naruszeń.
f)
Zamawiający zobowiązuje się nie dodawać, usuwać lub zmieniać jakichkolwiek oznaczeń na Produktach
związanych z patentami, znakami towarowymi lub prawami autorskimi.
g)
Warunki niniejszego punktu określają całość zobowiązania Wykonawcy i odpowiedzialności za roszczenia
o naruszenie praw własności intelektualnej, a takŜe stanowią wyłączny środek jaki przysługuje
Zamawiającemu
w
przypadku
roszczenia
o
naruszenie
praw
własności
intelektualnej.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wprowadzenie do projektu umowy w/w zapisów. Zamiast w/w
zapisów do projektu umowy dodaje się §5a o następującym brzmieniu: „1. Wykonawca oświadcza, Ŝe Ŝadna
z zamontowanych przez niego części zamiennych wymienionych w ramach niniejszej umowy nie narusza
prawa własności intelektualnej lub przemysłowej osób trzecich. 2. W przypadku naruszenia prawa własności
intelektualnej lub przemysłowej osób trzecich Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność z tego tytułu wobec
Zamawiającego oraz osób trzecich”.
36. Wykonawca – Dotyczy projektu umowy par. 5 pkt. 1: Prosimy Zamawiającego o potwierdzenie,
Ŝe
górny
limit
kar
umownych
nie
przekroczy
500,00
zł.
Odpowiedź – Zamawiający informuje, iŜ z §5 pkt. 1 usuwa się zapis: „nie więcej jednak niŜ 500,00 PLN”.
37. Wykonawca
–
Dotyczy
projektu
umowy
par.
5
pkt.
o
doprecyzowanie
określenia:
„nienaleŜytego
Odpowiedź – Zgodnie z postanowieniami siwz oraz projektu umowy.
2:
Prosimy
Zamawiającego
wykonania
usługi”
5
38. Wykonawca – Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, czy przegląd respiratorów wymienionych w SIWZ
obejmuje równieŜ wymianę czujników tlenu? Udzielenie przez zamawiającego precyzyjnych wyjaśnień
w powyŜszym zakresie pozostaje szczególnie istotne dla wyceny przyszłej oferty przetargowej.
Odpowiedź – tak.
39. Wykonawca – Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, czy przegląd respiratorów wymienionych w SIWZ
obejmuje równieŜ wymianę akumulatorów oraz pakietów serwisowych? Udzielenie przez zamawiającego
precyzyjnych wyjaśnień w powyŜszym zakresie pozostaje szczególnie istotne dla wyceny przyszłej oferty
przetargowej.
Odpowiedź – Nie.
40. Wykonawca – Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, kiedy (dzień, miesiąc, rok) odbył się
ostatni
przegląd
respiratorów,
o
których
mowa
w
SIWZ?
Odpowiedź – Zgodnie z zaleceniami producenta.
41. Wykonawca – Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, czy przy aparatach do znieczulenia wymienionych
w SIWZ znajdują się monitory oraz moduły gazowe? Jeśli tak, prosimy o wskazanie kto jest
ich
bezpośrednim
producentem
oraz
jest
ich
typ/model
oraz
rok
produkcji.
Odpowiedź – Aparaty są standardowo wyposaŜone przez producenta.
42. Wykonawca – Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, czy w zakresie przeglądów aparatów do
znieczulenia
zamawiający
wymaga
przeglądów,
co
6
czy
co
12
miesięcy?
Odpowiedź – Zgodnie z zaleceniami producenta.
43. Wykonawca – Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, jaki jest rok produkcji urządzeń wymienionych
w pakiecie nr 1 i 4 ? Udzielenie przez zamawiającego precyzyjnych wyjaśnień w powyŜszym zakresie pozostaje
szczególnie
istotne
dla
wyceny
przyszłej
oferty
przetargowej.
Odpowiedź – Istotne informacje potrzebne do sporządzenia prawidłowej oferty przedstawione są w załącznikach do
poszczególnych pakietów oraz w siwz.
44. Wykonawca – Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, czy zamawiający z uwagi na obowiązującą zasadę
uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców dopuści moŜliwość wydzielenia nw. pozycji ze wskazanych
pakietów tj.:
− wydzielenie z pakietu nr 1 pozycji nr 1 – 2 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
− wydzielenie z pakietu nr 1 pozycji nr 4 – 8 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
− wydzielenie z pakietu nr 1 pozycji nr 10 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
− wydzielenie z pakietu nr 1 pozycji nr 21 – 27 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
− wydzielenie z pakietu nr 1 pozycji nr 13 – 19 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
− wydzielenie z pakietu nr 1 pozycji nr 28 – 35 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
− wydzielenie z pakietu nr 4 pozycji nr 1 – 7 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
− wydzielenie z pakietu nr 4 pozycji nr 18 – 20 i utworzenie odrębnego nowego pakietu
Odpowiedź – Zamawiający nie dopuszcza moŜliwości wydzielenia w/w pozycji do nowych pakietów.
45. Wykonawca – dotyczy
miał
na
myśli
Odpowiedź – Tak.
Pakietu
aparat
nr
4 poz. 28:
typu
DIGI
Prosimy o
TRACK
potwierdzenie, Ŝe Zamawiający
firmy
Elmiko
Medical.
46. Wykonawca – Dotyczy Pakietu nr 4 poz. 28: Czy Zamawiający z uwagi niejednolity charakter produktów
wymienionych w wykazie urządzeń medycznych, wydzieli do oddzielnego zadania Aparat do EEG DigiTrack,
co
moŜe
znacząco
wpłynąć
na
obniŜenie
ceny
przeglądów?
Jednocześnie informujemy, Ŝe Producent aparatów EEG DigiTrack, firma ELMIKO Aparatura Medyczna, wskazała
jako jedyny autoryzowany serwis Aparatów EEG DigiTrack firme ELMIKO MEDICAL Sp. z o.o. Nie wyraŜa tym
samym
zgody
na
wykonywanie
przeglądów
stanu
technicznego
aparatów
EEG
DigiTrack
przez
firmy
nie
posiadające
autoryzacji
producenta.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydzielenie w/w pozycji do osobnego pakietu.
47. Wykonawca – Dotyczy Pakietu nr 4 poz. 29: Czy Zamawiający z uwagi niejednolity charakter produktów
wymienionych w wykazie urządzeń medycznych, wydzieli do oddzielnego zadania Aparat do
EEG
DigiTrack,
co
moŜe
znacząco
wpłynąć
na
obniŜenie
ceny
przeglądów?
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydzielenie w/w pozycji do osobnego pakietu.
6
48. Wykonawca – Dot. SIWZ VIII.3: Prosimy o potwierdzenie, Ŝe wymagając w celu dokonania oceny spełniania
warunków, dysponowania przez Wykonawcę co najmniej 1 osobą posiadającą odpowiednie kwalifikacje w zakresie
przeglądów technicznych, konserwacji i napraw danego sprzętu oraz jeŜeli wytwórca wymaga (np. w instrukcjach),
aby czynności serwisowe wykonywane były przez personel upowaŜniony przez producenta, pod rygorem
ograniczenia odpowiedzialności producenta za produkt, Zamawiający oczekuje od Wykonawcy dysponowania osobą
posiadającą stosowne, aktualne potwierdzenie kwalifikacji w postaci certyfikatu szkolenia serwisowego odbytego
u wytwórcy danego urządzenia oraz jednocześnie oczekuje od Wykonawcy okazania jego na
ewentualne
wezwanie
Zamawiającego
na
kaŜdym
etapie
postępowania
i
realizacji.
Odpowiedź – Zgodnie z zapisami zawartymi w siwz.
49. Wykonawca – dot. SIWZ VIII.3: Prosimy o potwierdzenie, Ŝe wymagając w celu dokonania oceny spełnienia
warunków oświadczenia o posiadaniu przez osoby uczestniczące w wykonaniu zamówienia uprawnień wymaganych
Ustawą o wyrobach medycznych z dnia 20 maja 2010, Zamawiający wymaga, aby zgodnie z zapisem art. 90 ust. 5.3
ustawy osoby te posiadały określone przez wytwórcę kwalifikacje i doświadczenie zawodowe.
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza, aby osoby te posiadały określone przez wytwórcę kwalifikacje
i doświadczenie zawodowe
50. Wykonawca – Dot. SIWZ: Czy Zamawiający wymaga, aby Wykonawca był umieszczony na wykazie
podmiotów wykonujących czynności serwisowe, zgodnym z Ustawą o wyrobach medycznych
z
dnia
20
maja
2010
(art.
90
ust.
4).
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza.
51. Wykonawca – dot. SIWZ rozdział III: Czy zamawiający dopuści powierzenie realizacji przedmiotu umowy
podwykonawcom, jeŜeli podwykonawca spełnia wymóg dotyczący kwalifikacji personelu, a serwis autoryzowany
producenta
opiera
się
m.in.
na
autoryzowanych
partnerach
serwisowych
(podwykonawcach)?
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza.
52. Wykonawca – dot. pakiet 1: Prosimy o sprawdzenie ilości i typu aparatów wg pozycji 84 oraz podanie ich numerów
seryjnych.
Odpowiedź – 2 szt.
53. Wykonawca – Prosimy o wydzielenie z pakietu nr 1 poz. 81, 83, 84 tj diatermii firmy ERBE Elektromedizin GmbH
Niemcy, tworząc w ten sposób oddzielny pakiet. Jednocześnie prosimy o podanie numerów seryjnych
aparatów
wg
pozycji
81,
83,
84.
Odpowiedź – Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydzielenie w/w pozycji.
54. Wykonawca – Prosimy o sprawdzenie producenta diatermii w poz. 80 (typ ES 351). Firma ERBE nie produkowała
diatermii w typie ES351. JeŜeli z tabliczki znamionowej aparatu wynika, Ŝe producentem aparatu wg poz. 80 jest
ERBE Elektromedizin GmbH Niemcy, prosimy o podanie jego właściwości typu oraz numeru seryjnego i włączenie
go
do
wnioskowanego
pakietu
z
aparatami
ERBE
(poz.
81,
83,
84).
Odpowiedź – Producentem diatermii jest firma EMED.
55. Wykonawca – dot. SIWZ: Prosimy o informację, czy z uwagi na inwazyjność wyrobów, jakimi są diatermie
elektrochirurgiczne dawkujące prąd do ciała pacjenta i związane z tym podwyŜszone ryzyko wystąpienia incydentu
medycznego, Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy posiadania aktualnego upowaŜnienia (autoryzacji) od
wytwórcy do świadczenia usług serwisowych? Ingerencja w aparaturę podmiotów i osób nieupowaŜnionych przez
wytwórcę
skutkować
moŜe
ograniczeniem
odpowiedzialności
producenta
za
produkt.
Odpowiedź – Zamawiający dopuszcza posiadanie przez Wykonawcę aktualnego upowaŜnienia (autoryzacji) od
wytwórcy do świadczenia usług serwisowych.
Staszów, dnia 11.03.2016 r.
Zatwierdzam:
Dyrektor SPZZOZ w Staszowie
7