Odpowiedzi

Transkrypt

Odpowiedzi
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
Łódź, dnia 29.04.2016 r.
Do wszystkich zainteresowanych,
Dotyczy: Postępowania ZP/71/2016 – dostawa termometrów, termohigrometrów i barometru dla Instytutu
„CZMP” w Łodzi
Szanowni Państwo,
W związku z zapytaniami dotyczącymi przedmiotowego postępowania Zamawiający wyjaśnia, co następuje:
Pytanie 1: W paragrafie 5 punkt 1 b) Projektu Umowy Dostawy jest napisane: " Wykonawca gwarantuje
Zamawiającemu, iż: produkt posiada dopuszczenie do obrotu i używania zgodnie z obowiązującymi
przepisami prawa" Czy w związku z powyższym należy rozumieć, że mierniki przedstawione w ofercie
według opisu przedmiotu zamówienia w punktach: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18 powinny
posiadać:
- Deklaracje Zgodności WE
- indywidualne świadectwo wzorcowania Urzędu Miar RP
zgodne z wymaganiami prawnymi zawartymi między innymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia
z dnia 13 marca 2015r w sprawie „Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej Leków stosowanych u ludzi” (Dz. Ustaw
2015 poz. 381)
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, że dla pozycji 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18
wymaga znak WE, wymagane jest także świadectwo kontroli jakości z indywidualnym
numerem i numerem fabrycznym, indywidualne świadectwo wzorcowania – jest wymagane
tylko dla pozycji nr 7 i 18.
Pytanie 2: Czy system/termometr wzorcowy do samodzielnej walidacji zamrażarki, cieplarki i temperatury
pokojowej opisany w punkcie 7 opisu przedmiotu zamówienia winien spełniać wymagania zawarte w
Dokumencie EA-04/10 Polskiego Centrum Akredytacji „Akredytacja laboratoriów mikrobiologicznych”
(Załącznik E – „Wytyczne dotyczące walidacji wyposażenia i sprawdzania parametrów")
Odpowiedź: Zamawiający potwierdza, że system/termometr wzorcowy do samodzielnej
walidacji zamrażarki, cieplarki i temperatury pokojowej opisany w punkcie 7 powinien
spełniać wymagania zgodnie z przywołanym dokumentem (Dokument EA-04/10 Polskiego
Centrum Akredytacji „Akredytacja laboratoriów mikrobiologicznych” (Załącznik E – „Wytyczne
dotyczące walidacji wyposażenia i sprawdzania parametrów")
Pytanie 3: Czy w związku z rozciągnięciem w czasie dostaw poszczególnych mierników z równoczesnym
obwarowaniem wysokimi karami umownymi opóźnienia dostaw, Zamawiający zamierza sporządzić dla
Wykonawcy harmonogram dostaw będący załącznikiem do umowy dostawy? Pozwoli to Wykonawcy
zaplanowanie produkcji jak i wzorcowania mierników. W przypadku braku zgody Zamawiającego na taki
harmonogram prosimy o merytoryczne uzasadnienie, bowiem powoduje to oczywistą nierówność praw
Stron.
Odpowiedź: Zamawiający nie wyraża zgody, podtrzymuje zapisy SIWZ, zmienia wymagany
termin realizacji zamówienia częściowego do 20 dni roboczych dla pozycji 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,
10, 11, 13, 14, 15, 16, 18. Maksymalny termin dostawy dla pozostałych pozycji nie ulega
zmianie.
Pytanie 4: Dotyczy Pakiet nr 8 Czy czujnik może być wprowadzony na przewodzie do środka lodówki?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza przyrząd z czujnikiem na kablu (do włożenia do lodówki
przez otwór technologiczny lub poprzez drzwi lodówki o ile przewód czujnika nie spowoduje
rozszczelnienia komory chłodniczej), jednak nie wprowadza takiego wymagania.
Pytanie 5: Dotyczy pakiet nr 10: Jaki jest wymagany zakres temperatur dla czujnika? W jakim zakresie
termometr ma być bezprzewodowy? Czy urządzenie ma działać na wymienne baterie czy też z sieci, ale z
wbudowanymi akumulatorami na wypadek awarii zasilania?
1
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, że wymagany minimalny zakres temperatur to 0-10 stopni
Celsjusza, wymaga termometru bezprzewodowego – tj. termometru, który nie jest zasilany z
sieci – np. na baterie czy akumulatory.
Pytanie 6: Dotyczy pakiet nr 11 Czy dane pomiarowe mogą być przechowywane w chmurze z dostępem
za pomocą dowolnej przeglądarki internetowej? Jaki jest wymagany zakres temperatur? Czy czujnik może
być wprowadzany na przewodzie do środka lodówki?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, aby dane pomiarowe były przechowywane w chmurze z
dostępem za pomocą dowolnej przeglądarki internetowej, jednak nie wprowadza takiego
wymogu. Minimalny zakres temperatur to 0-10 stopni Celsjusza. Zamawiający dopuszcza
czujnik wprowadzany na przewodzie do środka lodówki (do włożenia do lodówki przez otwór
technologiczny lub poprzez drzwi lodówki o ile przewód czujnika nie spowoduje
rozszczelnienia komory chłodniczej), jednak nie wprowadza takiego wymogu.
Pytanie 7: Dotyczy pakiet nr 13 Jaki jest wymagany zakres temperatur dla czujnika? Czy Zamawiający
dopuszcza zastosowanie WI-FI zamiast GSM?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, że wymagany minimalny zakres temperatur to 0-10 stopni
Celsjusza. Zamawiający nie wyraża zgody na zastosowanie WI-FI zamiast GSM, podtrzymuje
zapisy SIWZ.
Pytanie 8: Dotyczy pakiet nr 15 Prosimy o podanie wymaganego zakresu temperatur. Prosimy
o podanie wymaganej dokładności pomiaru
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż wymagany minimalny zakres temperatur wynosi 0-40
stopni Celsjusza, zakres wilgotności bezwzględnej min. 20-60%. Zamawiający wyjaśnia, iż
wymagana minimalna dokładność pomiaru wynosi +/- 5%.
Pytanie 9: Dotyczy pakiet nr 16
Prosimy o podanie wymaganego zakresu temperatur dla czujnika.
Czy przez sondę zewnętrzną Zamawiający rozumie czujnik podłączany przewodem?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż wymagany minimalny zakres temperatur dla czujnika
wynosi 0-10 stopni Celsjusza. Zamawiający potwierdza, że przez sondę zewnętrzną rozumie
czujnik podłączany przewodem lub bezprzewodowy.
Pytanie 10: Jak blisko siebie są postawione szafy, lodówki, zamrażarki, cieplarki wymienione w
poszczególnych pakietach? Np. dla pakietu nr 2 proszę określić jak blisko siebie znajdują się szafy, dla
pakietu nr 3 proszę określić jak blisko siebie znajdują się urządzenia chłodnicze itd. Proszę podać dla
każdego z ww. pakietów. Jeśli np. (pakiet 2 – termometry 6 szt.) szafy stoją blisko siebie to
zaproponowalibyśmy ofertę termometru 4-kanałowego (1szt.) i ofertę termometru 2-kanałowego (1 szt.) co
pozwoliłoby zamontować sondy pomiarowe w 6 wymaganych przez Zamawiającego punktach mając do
dyspozycji tylko 2 termometry z 6 sondami. Takie i podobne rozwiązanie dla poszczególnych pakietów
pozwoliłoby znacznie obniżyć koszty zakupu.
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza proponowanego przez Wykonawcę rozwiązania,
wymaga zaoferowania termometrów w ilościach wymaganych w Formularzu Cenowym.
Pytanie 11: Czy Zamawiający przedstawi plan dostaw przed wyborem Wykonawcy w związku z
rozciągnięciem w czasie dostaw poszczególnych urządzeń i wysokimi karami opóźnienia dostaw? Po
wyborze, harmonogram dostaw Zamawiającego dołączony np. do wzoru umowy (SIWZ zał. 7) ułatwi
Wykonawcy zaplanowanie produkcji i zrealizowanie wzorcowania urządzeń, którego procedura jest
długotrwała, tak by dostawa mierników była terminowa.
Odpowiedź: Zamawiający nie wyraża zgody, podtrzymuje zapisy SIWZ, zmienia wymagany
termin realizacji zamówienia częściowego do 20 dni roboczych dla pozycji 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,
10, 11, 13, 14, 15, 16, 18. Maksymalny termin dostawy dla pozostałych pozycji nie ulega
zmianie.
Pytanie 12: W jakim czasie od momentu wyłonienia Wykonawcy Zamawiający planuje złożyć pierwsze
zamówienie?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ, zmienia wymagany termin realizacji
zamówienia częściowego do 20 dni roboczych dla pozycji 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 15,
16, 18. Maksymalny termin dostawy dla pozostałych pozycji nie ulega zmianie.
2
Pytanie 13: We wzorze umowy (zał. Nr.7 do SIWZ) &5 pkt. 1b. jest wymagane: "Wykonawca gwarantuje
Zamawiającemu, iż: produkt posiada dopuszczenie do obrotu i używania zgodnie z obowiązującymi
przepisami prawa (…) Za tożsamość oraz termin ważności dostarczonego towaru odpowiedzialność ponosi
Wykonawca.” Czy w związku z tym należy rozumieć, że przyrządy (wymienione w pakiecie: 2, 3, 4, 5, 6, 7,
8, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18) powinny posiadać: deklaracje zgodności WE i być wzorcowane w jednostce
nadrzędnej jaką jest Urząd Miar RP celem wystawienia świadectw wzorcowania Urzędu Miar zgodnie z
wymaganiami m.in. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2015r w sprawie „Dobrej Praktyki
Dystrybucyjnej Leków stosowanych u ludzi” (Dz. Ustaw 2015 poz. 381)?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, że dla pozycji 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18
wymaga znak WE, wymagane jest także świadectwo kontroli jakości z indywidualnym
numerem i numerem fabrycznym, indywidualne świadectwo wzorcowania – jest wymagane
tylko dla pozycji nr 7 i 18.
Integralnymi załącznikami do niniejszych odpowiedzi są:
- Zmieniony Załącznik nr 1 do SIWZ Formularz Oferty
- Zmieniony Załącznik nr 2 do SIWZ Formularz Cenowy
- Zmieniony Załącznik nr 7 do SIWZ Wzór Umowy
- Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Jednocześnie Zamawiający informuje o zmianie SIWZ w następującym zakresie:
§ 57
Było:
Ofertę należy złożyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”,93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon„A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom „0”,
pok. Nr 15 do dnia 04.05.2016 r. do godz. 10:00.
Jest:
Ofertę należy złożyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”,93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon„A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom „0”,
pok. Nr 15 do dnia 16.05.2016 r. do godz. 10:00.
§ 60
Było:
Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom
„0”,pokój Nr 15, w dniu 04.05.2016 r. o godz. 10:15.
Jest:
Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom
„0”,pokój Nr 15, w dniu 16.05.2016 r. o godz. 10:15.
Wersja elektroniczna dokumentu.
Dokument podpisany w oryginale przez Zastępcę Dyrektora ds. Lecznictwa
– dr n med. Piotra K. Okońskiego z upoważnienia Dyrektora Instytutu prof. dr hab. med. Macieja Banacha
3