Odpowiedzi

Transkrypt

Odpowiedzi
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-52 fax (0-42) 271-17-50
E-mail:[email protected]
Łódź, dnia 04.10.2016 r.
Do wszystkich zainteresowanych,
Dotyczy:
postępowania ZP/111/2016 – Dostawa odczynników diagnostycznych do badań genetycznych, zestawów do
izolacji DNA oraz odczynników do badań immunohistochemicznych i hybrydyzacji in situ wraz z dzierŜawą
zestawu do automatycznego wykonywania ww. badań dla Instytutu „CZMP” w Łodzi
Szanowni Państwo!
W związku z zapytaniami dotyczącymi przedmiotowego postępowania Zamawiający wyjaśnia, co następuje:
Pytanie 1: dotyczy Pakiet nr 7
Czy Zamawiający dopuści zaoferowanie w pozycji 1 podłoŜa nie zawierającego buforu HEPES, natomiast posiadający
wodorowęglan sodu, wg załączonej metodyki?
PODŁOśA BAKTERIOLOGICZNE W BUTELKACH
RPMI 1640 + NaHCO3 + L-glutamina + czerwień fenolowa
WPROWADZENIE I ZASADA DZIAŁANIA
PoŜywka RPMI 1640 wykorzystywana jest do hodowli ludzkich
leukocytów, izolowanych głównie od pacjentów chorych na
białaczkę. Jednocześnie, dodatek odpowiednich suplementów
umoŜliwia prowadzenie hodowli wielu typów kultur komórkowych.
WERSJE ZESTAWÓW
REF MED-234/EM
SKŁAD PODŁOśA w g/l
L-Arginina......................................................................................0,20
L-Asparagina (bezw.).....................................................................0,05
Kwas L-Asparaginowy...................................................................0,02
L-Cystyna (x2HCl).....................................................................0,0652
Kwas L-Glutaminowy....................................................................0,02
L-Glutamina...................................................................................0,30
Glicyna...........................................................................................0,01
L-Histydyna..................................................................................0,015
Hydroksy-L-prolina........................................................................0,02
L-Izoleucyna...................................................................................0,05
L-Leucyna.......................................................................................0,05
L-Lizyna (xHCl).............................................................................0,04
L-Metionina..................................................................................0,015
L-Fenyloalanina............................................................................0,015
L-Prolina.........................................................................................0,02
L-Seryna.........................................................................................0,03
L-Treonina......................................................................................0,02
L-Tryptofan..................................................................................0,005
L-Tyrozyna (x2Nax2H2O)........................................................0,02883
L-Walina.........................................................................................0,02
Biotyna.......................................................................................0,0002
Chlorek choliny............................................................................0,003
Kwas foliowy................................................................................0,001
myo-Inozytol................................................................................0,035
Niacynamid...................................................................................0,001
Kwas D-pantotenowy...............................................................0,00025
PABA...........................................................................................0,001
Pirydoksyna (xHCl)......................................................................0,001
Ryboflawina...............................................................................0,0002
Tiamina (xHCl)............................................................................0,001
Witamina B12.........................................................................0,000005
Azotan wapnia (x4 H2O)................................................................0,10
Siarczan magnezu (bezw.)........................................................0,04884
Chlorek potasu................................................................................0,40
Chlorek sodu...................................................................................6,00
Dwuzasadowy fosforan sodu (bezw.).............................................0,80
Glutation (zredukowany)..............................................................0,001
D-Glukoza......................................................................................2,00
Czerwień fenolowa (sól sodowa)...............................................0,0053
Parametry:
pH............................................................................................7,2  0,2
Osmolarność………................................................270-300 mOsmol/l
Endotoksyny...................…………...………………………< 1EU/ml
Sterylność…………………….…...kontrolowana wg specyfikacji KT
Wielkość opakowania: 1 butelka szklana 100 lub 500 ml.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać do podanej daty przydatności zgodnie
z oznaczeniami na opakowaniu zewnętrznym.
UŜyć przed upływem terminu przydatności.
POSTĘPOWANIE ZE ZUśYTYMI PODŁOśAMI
KaŜde laboratorium usuwa zuŜyte podłoŜa i wytworzone odpady
zgodnie z procedurą obowiązującą w lokalnych zarządzeniach.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie dopuszcza zaoferowania podłoŜa nie zawierającego buforu HEPES.
Obecność HEPESU jest niezbędna poniewaŜ stabilizuje pH podłoŜa tj. utrzymuje fizjologiczne pH pomimo
zmian stęŜenia CO2 w hodowli komórek. Ponadto utrzymuje enzymy w formie stabilnej.
Pytanie 2: dotyczy Pakiet nr 12
Czy Zamawiający wymaga, aby wykonawca posiadał autoryzację dystrybucji do sprzedaŜy oferowanych produktów na
terenie Polski?
Wystawiona przez producenta autoryzacja dystrybucji dla wykonawcy daje zamawiającemu pewność, iŜ dostarczone
odczynniki są oryginalnymi odczynnikami producenta, posiadającymi najwyŜszą jakość i właściwą datę waŜności oraz daje
moŜliwość reklamacji (a tym samym bezpłatnej wymiany) w sytuacji gdy dostarczone odczynniki nie dadzą oczekiwanych
wyników z przyczyn niezaleŜnych od zamawiającego.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wymaga, aby Wykonawca posiadał autoryzację dystrybucji do sprzedaŜy
oferowanych produktów na terenie Polski.
Pytanie 3: dotyczy Pakiet nr 7
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie w zakresie Pakietu nr 7 produktu pakowanego po 500 ml?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zaoferowanie produktu pakowanego po 500 ml. PodłoŜe
RPMI nie jest podłoŜem kompletnym i wymaga łączenia z surowicą i antybiotykami, wobec czego butelki 100
ml są niezbędne ze względu na procedurę łączenia składników.
Pytanie 4: dotyczy Pakiet nr 13 – Zestawienie Parametrów Wymaganych Załącznik nr 3 do SIWZ
Ze względu na posiadaną przez nas aparaturę o róŜnej przepustowości Zwracamy się do Zamawiającego z prośbą o
doprecyzowanie – jaką minimalną liczbę miejsc na barwione szkiełka musi posiadać zaoferowana aparatura?
Odpowiedź: Minimalna liczba miejsc na barwione szkiełka, jaką musi posiadać zaoferowana aparatura to 20.
Pytanie 5: dotyczy Pakiet nr 13 – Zestawienie Parametrów Wymaganych Załącznik nr 3 do SIWZ
Biorąc pod uwagę ogólną ilość badań podaną przez Zamawiającego zwracamy się z prośbą o wyjaśnienie, czy Zamawiający
dopuszcza w postępowaniu moŜliwość zaoferowania dwóch aparatów oba o jednakowych parametrach i wykonujące
zarówno barwienia immunohistochemiczne jak i hybrydyzację in situ?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający dopuszcza zaoferowanie dwóch aparatów obydwa o jednakowych
parametrach i wykonujące zarówno barwienia immunohistochemiczne, jak i hybrydyzację in situ.
Pytanie 6: dotyczy Pakiet nr 13 – Formularz Cenowy Załącznik nr 2 do SIWZ
W związku z brakiem moŜliwości technicznych wyliczenia formularza ofertowego w obecnym formacie prosimy o zgodę na
podanie ceny „pozostałe odczynniki, bufory i materiały zuŜywalne” w pozycjach 1 oraz 3 – przyjmując za jednostkę miary
opakowanie, a nie badanie.
Podanie jednej ceny za badanie dla tak duŜej ilości pozycji, posiadających róŜne stawki VAT moŜe być tylko szacunkowe i
realizacja umowy w tym zakresie będzie mocno utrudniona, gdyŜ pozycje materiałów zuŜywalnych na fakturze, nie będą
pokrywały się z pozycją w ofercie.
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ Wykonawca moŜe podać ilości w opakowaniach wyliczone na
podstawie ilości badań, co oznacza, Ŝe wszystkich materiałów pomocniczych musi wystarczyć do wykonania
podanej w Formularzu Cenowym stanowiącym Załącznik Nr 2 do SIWZ ilości badań.
Pytanie 7: dotyczy Wzoru umowy Par. 4 ust. 1
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zmianę w par. 4 ust. 1 wzoru umowy wyraŜenia „od daty otrzymania” na „od daty
wystawienia”?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zmianę zapisu w par. 4 ust. 1, zapis pozostaje
w brzmieniu „od daty otrzymania”
Pytanie 8: dotyczy Wzoru umowy Par. 4 ust. 4
Czy Zamawiający wyrazi zgodę, aby za datę zapłaty przyjęto dzień uznania środków na koncie Wykonawcy?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody, aby za datę zapłaty przyjęto dzień uznania środków na
koncie Wykonawcy. Za dzień płatności uznaje się dzień obciąŜenia rachunku bankowego Zamawiającego.
Pytanie 9: dotyczy Wzoru umowy
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zmianę w par. 11 ust. 1 i 2 wyraŜenia „opóźnienia” na „zwłoki”?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zmianę zapisu w par. 11 ust. 1 i 2, zapis pozostaje
w brzmieniu „opóźnienia”.
Pytanie 10: dotyczy Wzoru umowy Par. 11
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dodanie ustępu w następującym brzmieniu „Całkowita wartość kar umownych nie moŜe
przekraczać 10% wartości brutto umowy”?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na dodanie do par. 11 ustępu o brzmieniu „Całkowita
wartość kar umownych nie moŜe przekraczać 10% wartości brutto umowy”.
Pytanie 11: dotyczy Wzoru umowy Par. 11
Prosimy o dodanie zapisu o brzmieniu „Zamawiający moŜe w kaŜdym czasie odstąpić od Ŝądania zapłaty przez Wykonawcę
kary umownej”.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na dodanie w par. 11 zapisu o brzmieniu „Zamawiający
moŜe w kaŜdym czasie odstąpić od Ŝądania zapłaty przez Wykonawcę kary umownej”.
Pytanie 12: dotyczy Wzoru umowy Par. 13 ust. 2
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dodanie zapisu w następującym brzmieniu: „zmniejszenie lub rezygnacja nie moŜe
przekraczać 20% całkowitej wartości umowy”?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na dodanie do par. 13 ust. 2 zapisu o brzmieniu
„zmniejszenie lub rezygnacja nie moŜe przekraczać 20% całkowitej wartości umowy”
Pytanie 13: dotyczy Pakiet nr 7 i 9
Czy Zamawiający dopuszcza zaproponowanie w pakiecie nr 7 oraz 9 butelek o objętości 500 ml?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zaoferowanie produktu pakowanego po 500 ml. PodłoŜe
RPMI nie jest podłoŜem kompletnym i wymaga łączenia z surowicą i antybiotykami, wobec czego butelki 100
ml są niezbędne ze względu na procedurę łączenia składników.
Pytanie 14: dotyczy Pakiet nr 9
Czy Zamawiający w zadaniu nr 9 miał na myśli podłoŜe MEM z solami Hanks bez L-Glutaminy?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający wyjaśnia, iŜ musi być to płyn Hanksa.
Pytanie 15: dotyczy Pakiet nr 9
Czy Zamawiający moŜe podać skład płynu Hanksa, czy wymaga bez soli wapnia i magnezu oraz bez czerwieni fenolowej?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga obecności w płynie Hanksa soli wapnia i magnezu oraz czerwieni
fenolowej.
Pytanie 16: dotyczy Pakiet nr 7
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie na opakowanie 1000 ml w ilości 8 opakowań?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zaoferowanie produktu pakowanego po 1000 ml.
PodłoŜe RPMI nie jest podłoŜem kompletnym i wymaga łączenia z surowicą i antybiotykami, wobec czego
butelki 100 ml są niezbędne ze względu na procedurę łączenia składników.
ZMIANA TERMINU SKŁADANIA I OTWARCIA OFERT
Było:
§ 70 Ofertę naleŜy złoŜyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom „0”, pok.
Nr 15 do dnia 07.10.2016r r. do godz. 10:00
Zmiana:
§ 70 Ofertę naleŜy złoŜyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom „0”, pok.
Nr 15 do dnia 10.10.2016r r. do godz. 10:00
Było:
§ 73 Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum
Zdrowia Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom
„0”, pokój Nr 15, w dniu 07.10.2016 r. o godz. 10:15
Zmiana:
§ 73 Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum
Zdrowia Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom
„0”, pokój Nr 15, w dniu 10.10.2016 r. o godz. 10:15
Integralnymi załącznikami do niniejszych odpowiedzi jest:
Zmiana Ogłoszenia
Formularz Cenowy – Załącznik nr 2 do SIWZ - zmieniony.
Zestawienie Parametrów Wymaganych – Załącznik nr 3 do SIWZ - zmieniony.
Wersja elektroniczna dokumentu.
Dokument podpisany w oryginale przez Zastępcę Dyrektora ICZMP ds. Lecznictwa
prof. dr hab. n. med. Krzysztofa Szaflika – z upowaŜnienia Dyrektora Instytutu CZMP
prof. dr hab. n. med. Macieja Banacha.
Wersja