Odpowiedzi na zapytania

Transkrypt

Odpowiedzi na zapytania
Bielsk Podlaski 07.07.2015 r.
SPZOZ/ZP/18/2015
Do wszystkich uczestników postępowania
na dostawę preparatów do dezynfekcji
dla SPZOZ w Bielsku Podlaskim
w trybie przetarg nieograniczony
o wartości zamówienia nieprzekraczającej wyrażonej w złotych
równowartości kwoty 207.000 euro
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim na podstawie art. 38 ust. 1 i 2
ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 907 z późn. zm.)
wyjaśnia:
1. Dotyczy zadania nr 5 - Czy w zakresie zadania nr 5 Zamwiający dopuści alkoholowy (etanol, propan
2-ol) preparat przeznaczony do szybkiej dezynfekcji powierzchni i sprzętu w obszarze medycznym,
skuteczny już w czasie 30 s. spełniający pozostałe zapisy SIWZ?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
2. Dotyczy Zadania nr 5 - Czy Zamawiający dopuści do oceny preparat gotowy do użycia, do szybkiej
dezynfekcji wyrobów medycznych oraz małych i trudnodostępnych powierzchni, na bazie etanolu 55
% z dodatkiem IV rzędowych związków amoniowych, o szerokim spektrum działania obejmującym B
(w tym MRSA), Tbc (m. terrae), F (c. albicans) i V (HIV, HBV, HCV, Vaccinia, Rota, Adeno, Herpes,
Corona, AH1N1) o szczególnie krótkim czasie działania do 30 sek.? Preparat dopuszczony jest do
stosowania w obecności pacjentów oraz do powierzchni kontaktujących się żywnością, może być
również stosowany na oddziałach pediatrycznych i noworodkowych.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
3. Prosimy o wyjaśnienie czy w Zadaniu nr 5 poz. 1 Zamawiający wymaga aby produkt, który będzie
stosowany w szpitalu i który będzie stosowany do mycia i dezynfekcji sprzętu medycznego (w tym
sprzętu medycznego będącego wyrobem medycznym) zgodnie z obowiązującym prawem był
zarejestrowany jako wyrób medyczny i był przebadany w obszarze medycznym wg obowiązującej
Normy EN 14885? Pragniemy podkreślić że zgodnie z obowiązującą normą EN 14885 wszystkie
powierzchnie w szpitalu, będące wyrobami medycznymi mogą stykać się i być dezynfekowane tylko
przy użyciu środków dezynfekcyjnych będących wyrobem medycznym.
Odpowiedź: Tak, Zamawiający wymaga produktu, który będzie stosowany do mycia i dezynfekcji
sprzętu medycznego.
4. W związku z wymogiem w Zadaniu 5 poz. 1 preparatu o składzie propan-1-ol oraz alkohol etylowy
prosimy o wyjaśnienie zwartości powyższych składników w 100 g? Czy preparat powinien zawierać
37,0 g propano-1-ol i 24,0 g alkoholu etylowego? Pragniemy podkreślić, że tylko taka zawartość
alkoholi w 100 g produktu nie spowoduje podrażnienia dróg oddechowych.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
5. Prosimy o wyjaśnienie czy w zadaniu 5 poz. 1 wymieniając wirusa „Novo” – Zamawiający ma na myśli
wirusa „Noro”?
Odpowiedź: Tak, Zamawiającemu chodziło o wirusa „Noro”.
6. Prosimy o wyjaśnienie czy w Zadaniu nr 5 poz. 1 Zamawiający wymaga aby produkt był wyrobem
medycznym i był przebadany w obszarze medycznym wg obowiązującej Normy EN 14885?
Odpowiedź: Tak.
7. Zadanie 5 - Na podstawie art. 7 ust. 1 w związku z art. 29 ust. 2 zwracamy się z prośbą o
dopuszczenie do oceny alkoholowego preparatu spełniającego zapisy SIWZ na bazie jednego
alkoholu etylowego w stężeniu 72g o szybszym czasie działania i szerokim spektrum bójczym wobec:
B, F, Tbc, V (BVDV, HCV, HBV, HIV, Vaccinia, Rota, Adeno) w czasie do 30 sekund. Dodatkowo
chcemy podkreślić, iż preparat nie jest sklasyfikowany jako substancja drażniąc i żrąca w związku z
tym nie podrażnia dróg oddechowych oraz błon śluzowych. Jest preparatem przyjaznym dla
środowiska i personelu który go używa.
1
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
8. Prosimy o wyjaśnienie czy w Zadaniu nr 5 poz. 1 Zamawiający wymaga zgodnie z zapisem w opisie
przedmiotu zamówienia: „Skład: propan-1ol, alkohol etylowy” - aby preparat posiadał wyłącznie w
składzie propano-1ol i alkohol etylowy, bez żadnych dodatkowych substancji w składzie?
Odpowiedź: Dodatkowe substancje to związki powierzchniowo czynne – środki zwilżające.
9. Czy Zamawiający w Pakiecie nr 3 dopuści produkt konfekcjonowany w opakowaniach 400 ml, a jeżeli
tak to w jaki sposób należy dokonać właściwego przeliczenia.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza. Należy wycenić 1 litr środka dezynfekującego.
10. Zadanie 5 Pozycja 1 - Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dopuszczenie preparatu o pełnym spektrum
działania B, F, Tbc (M.terrae, M.avium) V (Poiio, Adeno, Vaccinnia) w czasie 1 min, w opakowaniach a
1 L, będącego wyrobem medycznym?
Odpowiedź: Tak, Zamawiający dopuszcza.
11. Zadanie 5 Pozycja 1 - Zamawiający wymaga zaoferowania preparatu do dezynfekcji powierzchni
trudnodostępnych i sprzętów medycznych. W związku z tym zgodnie z komunikatem PURPLWMiPB
do dezynfekcji wyrobów medycznych (sprzęt medyczny), mogą być używane jedynie preparaty
zarejestrowane jako wyroby medyczne. Prosimy zatem o potwierdzenie, że Zamawiający w celu
dbałości o posiadany sprzęt i zabezpieczenia go przed uszkodzeniem wymaga zaoferowania
preparatu zarejestrowanego jako wyrób medyczny.
Odpowiedź: Tak, Zamawiający potwierdza.
12. Zadanie 4 Pozycja 1 - Prosimy o potwierdzenie, że Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie
płynnego preparatu przeznaczonego do mycia instrumentów chirurgicznych, mikrochirurgicznych,
endoskopów elastycznych, sprzętu anestezjologicznego, kontenerów oraz przedmiotów
przygotowywanych powszechnie w centralnych sterylizatorniach, zawierającego w składzie < 5 %
niejonowe substancje powierzchniowo czynne, < 5 % połikarboksylany, enzymy, inhibitory korozji, o
gęstości (20°C) 1,1 g/cm 3, o pH 0,5 % roztworu ok. 10,5, o dawkowaniu 0,3-1 % (3-10 ml/l) w
temperaturze 55°C, zalecenie do standardowego mycia 0,5 % (5 ml/l) w temperaturze 55°C, w
opakowaniach 5 I.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
13. Zadanie 4 Pozycja 2 - Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie preparatu w koncentracie,
służącego do chemiczno-termicznego aldehydowego przygotowywania endoskopów oraz
oprzyrządowania endoskopowego. Oferowany prze nas preparat zawiera: aldehyd glutarowy,
inhibitory korozji, alkohole, dodatki kompieksujące. Preparat stosowany w stężeniu 1 % w
temperaturze 60°C oraz w czasie oddziaływania 5 minut jest skuteczny wobec: bakterii (łącznie z
Tbc), grzybów, wirusów (łącznie z Polio, HBV, HIV, HCV, Adeno, Papova SV40, Parwowirus,
Vaccinia), sporów, jaj glisty, Helicobacter pylori. Wartość pH koncentratu: ok. 3,6, wartość pH roztworu
użytkowego 1 %: ok. 7,0. Opakowania a 5 L. Wyrób medyczny.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
14. Wzór umowy par. 3 ust. 4. Prosimy o wykreślenie zapisu par. 3 ust. 4. Wykonawca zgodnie z
wejściem w życie od 01.01.2014 r. ustawy gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
nie ma już obowiązku przyjmowania opakowań po produktach, które są przedmiotem niniejszego
postępowania./interpretacja MŚ z 07.01.2014/.
Odpowiedź: Zamawiający wykreśla przedmiotowy zapis.
15. Wzór umowy par. 6 ust. 1 pkt 1). Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych i zasadą
zachowania uczciwej konkurencji oraz zasadą równości stron umowy prosimy o zmianę zapisu: „1 %
wartości brutto (...), nie mniej jednak niż 50,00 zł” na zapis: „0,5 % wartości brutto (...), nie mniej
jednak niż 20,00 zł”.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
16. Wzór umowy par. 6 ust. 1 pkt 2). Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych i zasadą
zachowania uczciwej konkurencji oraz zasadą równości stron umowy prosimy o zmianę zapisu: „2 %
wartości brutto (...), nie mniej jednak niż 100,00 zł” na zapis: „0,5 % wartości brutto (...), nie mniej
jednak niż 20,00 zł”.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
17. Wzór umowy par. 6 ust. 1 pkt 3). Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych i zasadą
zachowania uczciwej konkurencji oraz zasadą równości stron umowy prosimy o zmianę zapisu: „20 %
wartości brutto umowy wskazanej w par. 5 ust. 2, (...)” na zapis: 20 % wartości brutto niezrealizowanej
części umowy, (...)”.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
2
18. Wzór umowy par. 6 ust. 1 pkt 5). Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych i zasadą
zachowania uczciwej konkurencji oraz zasadą równości stron umowy prosimy o zmianę zapisu: „50,00
zł, (...)” na zapis: „20,00 zł, (...)”.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
19. Pyt. 1 – Zad. 5 - Na podstawie art. 7 ust 1 w związku z art. 29 ust. 2 zwracamy się z prośbą o
dopuszczenie preparatu do dezynfekcji małych powierzchni, sprzętu medycznego oraz przedmiotów
mający kontakt z żywnością zawierającego alkohol etylowy max 45g. spełniającego wszystkie
pozostałe wymogi SIWZ.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
3