Odpowiedzi

Transkrypt

Odpowiedzi
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
Łódź, dnia 09.02.2016 r.
Do wszystkich zainteresowanych,
Dotyczy: Postępowania ZP/17/2016 – dostawa foteli ginekologicznych i fotela zabiegowego dla Instytutu CZMP w Łodzi dla
Instytutu „CZMP” w Łodzi.
Szanowni Państwo,
W związku z zapytaniami dotyczącymi przedmiotowego postępowania Zamawiający wyjaśnia, co następuje:
Pytanie 1. Zwracamy się z prośbą o dopuszczenie do przetargu wysokiej klasy foteli ginekologicznych z następującymi
parametrami:
Fotel ginekologiczny z elektryczną zmianą wysokości leŜyska za pomocą ramy wokół stołu, wykonany z profili stalowych
malowanych proszkowo. Konstrukcja fotela ginekologicznego jest bardzo stabilna i wytrzymała zapewniając bezpieczeństwo
i komfort zarówno dla lekarza jak i pacjenta. Posiada regulowane oparcie z wygodnym podgłówkiem, demontowany
podnóŜek oraz regulowane we wszystkich płaszczyznach podkolanniki. W fotelu istnieje moŜliwość uzyskania pozycji leŜącej,
Trendelenburga i anty-Trendelenburga. W standardzie znajduje się pojemnik ze stali nierdzewnej.
DANE TECHNICZNE:
Długość:
Wysokość (regulowana elektrycznie za pomocą ramy wokół fotela) w zakresie:
Szerokość:
Pozycja Trendelenburga:
Pozycja anty-Trendelenburga:
Regulowany kąt oparcia plecówka pomocą spręŜyny gazowej w zakresie:
Waga:
Maksymalne obciąŜenie:
203cm
64-104cm
70cm
0-25°
0-25°
0° + 75°
125kg
150kg
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ, ze względu na niespełnienie wymogu dopuszczalnego
obciąŜenia dla pozycji 1 i 3, natomiast w pozycji 4 Zamawiający wymaga regulacji noŜnej. Fotel nie posiada
równieŜ podpórek na ręce.
Pytanie 2 Czy Zamawiający zmieni zapisy związane z numeracją i treścią załączników nr 4, 5 i 6 do SIWZ? Np. załącznik nr 4
wg SIWZ ma dotyczyć art. 22 ust. 1 ustawy, gdy tymczasem treść załącznika nr 4 dotyczy powierzenia wykonania
zamówienia.
Odpowiedź: Zamawiający zmienia treść SIWZ w zakresie §6, §8, §10 pkt 1 tabeli oraz § 111 następująco:
1
§6 Było:
W przypadku, gdy Wykonawca przewiduje wykonanie zamówienia z udziałem podwykonawców Zamawiający
Ŝąda dołączenia do oferty wypełnionego Załącznika Nr 6 do SIWZ z wykazem zakresu części zamówienia
zlecanych podwykonawcom. W przypadku braku takiego załącznika Zamawiający uzna, Ŝe całość zamówienia
zostanie wykonana przez Wykonawcę siłami własnymi.
§6 Jest:
W przypadku, gdy Wykonawca przewiduje wykonanie zamówienia z udziałem podwykonawców Zamawiający
Ŝąda dołączenia do oferty wypełnionego Załącznika Nr 4 do SIWZ z wykazem zakresu części zamówienia
zlecanych podwykonawcom. W przypadku braku takiego załącznika Zamawiający uzna, Ŝe całość zamówienia
zostanie wykonana przez Wykonawcę siłami własnymi.
§8 Było:
Potwierdzenie prawa do ubiegania się o zamówienie publiczne:
Wykaz oświadczeń / dokumentów, jakie mają dostarczyć
wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków
udziału w postępowaniu
O udzielenie niniejszego zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu
określone w Art. 22 ust 1. PZP dotyczące:
Warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu
dokonywania oceny spełniania tych warunków
LP.
Przesłanki z Art. 22 ust. 1 pkt. 1-4 PZP dotyczące:
1. posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności
lub czynności, jeŜeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich
posiadania;
2. posiadania wiedzy i doświadczenia;
3. dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz
osobami zdolnymi do wykonania zamówienia;
4. sytuacji ekonomicznej i finansowej.
A
Oświadczenie Wykonawcy w trybie Art. 22 ust. 1 pkt. 1 4 PZP - Załącznik Nr 4 do SIWZ.
Wykonawca moŜe polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia, zdolnościach
finansowych lub ekonomicznych innych podmiotów, niezaleŜnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej
sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iŜ będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, w szczególności
przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania
zamówienia.
JeŜeli Wykonawca wykazując spełnienie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 PZP, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach
określonych w art. 26 ust. 2b PZP, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający wymaga od Wykonawcy
przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 10 SIWZ.
§8 Jest:
Potwierdzenie prawa do ubiegania się o zamówienie publiczne:
Wykaz oświadczeń / dokumentów, jakie mają dostarczyć
wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków
udziału w postępowaniu
O udzielenie niniejszego zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu
określone w Art. 22 ust 1. PZP dotyczące:
LP.
Warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu
dokonywania oceny spełniania tych warunków
Przesłanki z Art. 22 ust. 1 pkt. 1-4 PZP dotyczące:
A
1. posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności
lub czynności, jeŜeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich
posiadania;
2. posiadania wiedzy i doświadczenia;
3. dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz
osobami zdolnymi do wykonania zamówienia;
4. sytuacji ekonomicznej i finansowej.
Oświadczenie Wykonawcy w trybie Art. 22 ust. 1 pkt. 1 4 PZP - Załącznik Nr 5 do SIWZ.
Wykonawca moŜe polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia, zdolnościach
finansowych lub ekonomicznych innych podmiotów, niezaleŜnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej
sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iŜ będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, w szczególności
przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania
zamówienia.
JeŜeli Wykonawca wykazując spełnienie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 PZP, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach
określonych w art. 26 ust. 2b PZP, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający wymaga od Wykonawcy
przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 10 SIWZ.
2
§10 pkt 1 Było:
Warunki udziału w postępowaniu oraz opis
sposobu dokonywania oceny spełniania tych
warunków
art. 24 ust. 1
Lp.
1.
Dokumenty wykazujące brak podstaw do
wykluczenia wykonawcy
Termin
wystawienia
Brak podstaw do wykluczenia Wykonawcy z postępowania Oświadczenie Wykonawcy o braku podstaw
o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których
do wykluczenia na podstawie Art. 24 ust. 1 PZP
mowa w Art. 24 ust. 1 PZP.
Załącznik Nr 5 do SIWZ.
-------
§10 pkt 1 Jest:
Warunki udziału w postępowaniu oraz opis
sposobu dokonywania oceny spełniania tych
warunków
1.
art. 24 ust. 1
Lp.
Dokumenty wykazujące brak podstaw do
wykluczenia wykonawcy
Termin
wystawienia
Brak podstaw do wykluczenia Wykonawcy z postępowania Oświadczenie Wykonawcy o braku podstaw
o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których
do wykluczenia na podstawie Art. 24 ust. 1 PZP
mowa w Art. 24 ust. 1 PZP.
Załącznik Nr 6 do SIWZ.
-------
§111 Było:
SIWZ zawiera następujące załączniki:
1/
Formularz Oferty: Załącznik Nr 1 do SIWZ.
2/
Formularz Cenowy: Załączniki Nr 2 do SIWZ.
3/
Zestawienie Parametrów Wymaganych: Załącznik nr 3 do SIWZ,
4/
Oświadczenie Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu na podstawie Art. 22 ust. 1 PZP:
Załącznik Nr 4 do SIWZ.
5/
Oświadczenie Wykonawcy o braku podstaw do wykluczenia, na podstawie Art. 24 ust. 1 PZP: Załącznik Nr
5 do SIWZ.
6/
Oświadczenie Wykonawcy o powierzeniu części zamówienia podwykonawcom: Załącznik Nr 6 do SIWZ.
7/
Informacja o braku przynaleŜności Wykonawcy do grupy kapitałowej: Załącznik nr 7 do SIWZ
8/
Oświadczenie Wykonawcy o potwierdzeniu dopuszczenia produktu do obrotu na terytorium RP: Załącznik
Nr 8 do SIWZ.
9/
Oświadczenie dotyczące preparatów słuŜących do dezynfekcji sprzętu: Załącznik Nr 9 do SIWZ,
10/ Wzór Umowy: Załącznik Nr 10 do SIWZ
§111 Było:
SIWZ zawiera następujące załączniki:
1/
Formularz Oferty: Załącznik Nr 1 do SIWZ.
2/
Formularz Cenowy: Załączniki Nr 2 do SIWZ.
3/
Zestawienie Parametrów Wymaganych: Załącznik nr 3 do SIWZ,
4/
Oświadczenie Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu na podstawie Art. 22 ust. 1 PZP:
Załącznik Nr 5 do SIWZ.
5/
Oświadczenie Wykonawcy o braku podstaw do wykluczenia, na podstawie Art. 24 ust. 1 PZP: Załącznik Nr
6 do SIWZ.
6/
Oświadczenie Wykonawcy o powierzeniu części zamówienia podwykonawcom: Załącznik Nr 4 do SIWZ.
7/
Informacja o braku przynaleŜności Wykonawcy do grupy kapitałowej: Załącznik nr 7 do SIWZ
8/
Oświadczenie Wykonawcy o potwierdzeniu dopuszczenia produktu do obrotu na terytorium RP: Załącznik
Nr 8 do SIWZ.
9/
Oświadczenie dotyczące preparatów słuŜących do dezynfekcji sprzętu: Załącznik Nr 9 do SIWZ,
10/ Wzór Umowy: Załącznik Nr 10 do SIWZ
3
Pytanie 3 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający wymaga wysokiej klasy
fotela ginekologicznego, którego wysokość siedziska w pozycji fotelowej regulowana jest w zakresie 56 do 86 cm, a w pozycji
leŜącej (wypoziomowane segmenty leŜa) regulowana jest w zakresie 78 do 108 cm? Pragniemy zwrócić uwagę, Ŝe przy
zajmowaniu przez pacjentkę miejsca na fotelu ginekologicznym istotną z punktu widzenia łatwości zajęcia miejsca i poczucia
bezpieczeństwa pacjentki jest wysokość powierzchni siedziska nad podłogą. W oferowanym fotelu, ustawionym w pozycji
fotelowej, górna powierzchnia siedziska znajduje się zaledwie 56 cm nad podłogą i dzięki temu gwarantuje poczucie
bezpieczeństwa pacjentki – szczególnie niepełnosprawnej.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu. Dolna i górna granica regulacji
wysokości fotela spełnia oczekiwania Zamawiającego.
Pytanie 4 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny, którego oparcie pleców regulowane jest w zakresie -100 do + 650? Jednocześnie ze zmianą kąta oparcia
pleców odbywa się zmiana kąta siedziska.
Odpowiedź: Zamawiający dopuści fotel o zakresie regulacji pochylania oparcia pleców -10° + 65 ° pod
warunkiem zachowania niezaleŜności pochylania segmentu siedziska.
Pytanie 5 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny, którego siedzisko regulowane jest w zakresie -650 do + 100?
Odpowiedź: Zamawiający dopuści fotel o zakresie regulacji pochylania siedziska -65° + 10 ° pod warunkiem
zachowania niezaleŜności pochylania segmentu oparcia pleców.
Pytanie 6 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny wyposaŜony w podrączki i podkolanniki, których demontaŜ odbywa się indywidualnie? Do demontaŜu
podrączków wykorzystuje się pokrętła, a do demontaŜu podkolanników 2 szt. uchwytów wielopozycyjnych.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 7 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający wymaga, aby tylna
część oparcia pleców posiadała tworzywową osłonę zakrywająca zarówno konstrukcję nośną oparcia, jak i rolkę papieru
podkładowego?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 8 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający wymaga, aby
konstrukcja fotela była osłonięta obudową z tworzywa wykonanego z zastosowaniem antybakteryjnej nanotechnologii srebra,
w części siedzeniowej, oparcia pleców i na podstawie?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 9 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający będzie wymagał dla
fotela dołączenia do oferty certyfikatów potwierdzających właściwości antybakteryjności tworzywa?
Odpowiedź: Zamawiający nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 10 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający wymaga, aby
tapicerka fotela była wykonana z materiału nieprzemakalnego z dodatkami bakterio i grzybobójczymi ograniczającymi
rozprzestrzenianie się szczepu MRSA i bakterii E.coli, była niepalna zgodnie z normą BS 5852 poziom CRIB 5, a właściwości
ograniczające rozprzestrzenianie się szczepu MRSA i bakterii E.coli oraz niepalności zgodnie z normą BS 5852 poziom CRIB 5
były potwierdzone certyfikatami wydanymi przez niezaleŜny/niezaleŜne uprawniony/e do tego podmiot/podmioty?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ nie ustanawia w tym względzie dodatkowych wymogów.
Pytanie 11 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 1. Czy Zamawiający podpisując umowę z
wybranym w wyniku przeprowadzonego postępowania przetargowego Wykonawcą, określi w umowie kolor, wybranej z
wzornika Wykonawcy, tapicerki fotela?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, Ŝe wybór koloru tapicerki nastąpi na etapie składania zamówienia.
Pytanie 12. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel 2
segmentowy, składający się z segmentu pleców i segmentu siedziska z moŜliwością dołączenia trzeciego segmentu noŜnego
dla uzyskania pozycji leŜanki? Wymiary segmentów leŜa w fotelu zostały dobrane z uwzględnieniem danych
antropometrycznych i w związku z tym długość segmentu oparcia pleców zapewnia moŜliwość oparcia głowy pacjentki na tym
segmencie.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 13. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel
wyposaŜony w schodek stojący obok podstawy fotela, ze stopniem tapicerowanym w kolorze tapicerki fotela? Konstrukcja
nośna schodka z profili stalowych, chromowanych.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
4
Pytanie 14. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel
wyposaŜony w schodek stojący obok podstawy fotela, ze stopniem wykonanym z płyty laminatowej? Konstrukcja nośna
schodka z profili stalowych, lakierowanych proszkowo.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 15 Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający w związku z niską
wysokością górnej powierzchni siedziska nad podłogą w oferowanym fotelu, wynoszącą zaledwie 56 cm w pozycji fotelowej,
zrezygnuje z wymogu wyposaŜenia fotela w schodek?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ, ze względu na konieczność badania dzieci oraz osób z
utrudnionym poruszaniem się.
Pytanie 16. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający wybór tapicerki z
palety sześciu kolorów?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 17. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający wymaga wysokiej
klasy fotela ginekologicznego, którego wysokość siedziska w pozycji fotelowej regulowana jest w zakresie 56 do 86 cm, a w
pozycji leŜącej (wypoziomowane segmenty leŜa) regulowana jest w zakresie 78 do 108 cm? Pragniemy zwrócić uwagę, Ŝe
przy zajmowaniu przez pacjentkę miejsca na fotelu ginekologicznym istotną z punktu widzenia łatwości zajęcia miejsca i
poczucia bezpieczeństwa pacjentki jest wysokość powierzchni siedziska nad podłogą. W oferowanym fotelu, ustawionym w
pozycji fotelowej, górna powierzchnia siedziska znajduje się zaledwie 56 cm nad podłogą i dzięki temu gwarantuje poczucie
bezpieczeństwa pacjentki – szczególnie niepełnosprawnej.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 18. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny, którego oparcie pleców regulowane jest w zakresie -100 do + 650? Jednocześnie ze zmianą kąta oparcia
pleców odbywa się zmiana kąta siedziska.
Odpowiedź: Zamawiający dopuści fotel o zakresie regulacji pochylania oparcia pleców -10° + 65 ° pod
warunkiem zachowania niezaleŜności pochylania segmentu siedziska.
Pytanie 19. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny, którego siedzisko regulowane jest w zakresie -650 do + 100?
Odpowiedź: Zamawiający dopuści fotel o zakresie regulacji pochylania siedziska -65° + 10 ° pod warunkiem
zachowania niezaleŜności pochylania segmentu oparcia pleców.
Pytanie 20. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny wyposaŜony w podrączki i podkolanniki, których demontaŜ odbywa się indywidualnie? Do demontaŜu
podrączków wykorzystuje się pokrętła, a do demontaŜu podkolanników 2 szt. uchwytów wielopozycyjnych.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 21. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający wymaga, aby tylna
część oparcia pleców posiadała tworzywową osłonę zakrywająca zarówno konstrukcję nośną oparcia, jak i rolkę papieru
podkładowego?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 22. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający wymaga, aby
konstrukcja fotela była osłonięta obudową z tworzywa wykonanego z zastosowaniem antybakteryjnej nanotechnologii srebra,
w części siedzeniowej, oparcia pleców i na podstawie?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 23. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający będzie wymagał dla
fotela dołączenia do oferty certyfikatów potwierdzających właściwości antybakteryjności tworzywa?
Odpowiedź: Zamawiający nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 24. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający wymaga, aby
tapicerka fotela była wykonana z materiału nieprzemakalnego z dodatkami bakterio i grzybobójczymi ograniczającymi
rozprzestrzenianie się szczepu MRSA i bakterii E.coli, była niepalna zgodnie z normą BS 5852 poziom CRIB 5, a właściwości
ograniczające rozprzestrzenianie się szczepu MRSA i bakterii E.coli oraz niepalności zgodnie z normą BS 5852 poziom CRIB 5
były potwierdzone certyfikatami wydanymi przez niezaleŜny/niezaleŜne uprawniony/e do tego podmiot/podmioty?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ nie ustanawia w tym względzie dodatkowych wymogów.
Pytanie 25. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający podpisując umowę z
wybranym w wyniku przeprowadzonego postępowania przetargowego Wykonawcą, określi w umowie kolor, wybranej z
wzornika Wykonawcy, tapicerki fotela?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, Ŝe wybór koloru tapicerki nastąpi na etapie składania zamówienia.
Pytanie 26. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel
5
wyposaŜony w uchylną, prostokątną miskę o opływowych kształtach?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 27. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 3. Czy Zamawiający dopuści fotel z
moŜliwością poprowadzenia podkładu papierowego w rolce tylko między segmentem siedziska i segmentu pleców?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza ze względu na konieczność zachowania warunków higieny.
Pytanie 28. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający dopuści fotel 2
segmentowy, składający się z segmentu pleców i segmentu siedziska z moŜliwością dołączenia trzeciego segmentu noŜnego
dla uzyskania pozycji leŜanki?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 29. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający dopuści fotel
wyposaŜony w schodek stojący obok podstawy fotela, ze stopniem tapicerowanym w kolorze tapicerki fotela? Konstrukcja
nośna schodka z profili stalowych, chromowanych.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 30. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający dopuści fotel
wyposaŜony w schodek stojący obok podstawy fotela, ze stopniem wykonanym z płyty laminatowej? Konstrukcja nośna
schodka z profili stalowych, lakierowanych proszkowo.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 31. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający w związku z niską
wysokością górnej powierzchni siedziska nad podłogą w oferowanym fotelu, wynoszącą zaledwie 56 cm w pozycji fotelowej,
zrezygnuje z wymogu wyposaŜenia fotela w schodek?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ, ze względu na konieczność badania dzieci oraz osób z
utrudnionym poruszaniem się.
Pytanie 32. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający wymaga, aby
elektryczne funkcje fotela miały moŜliwość sterowania i ze sterownika noŜnego i z pilota przewodowego?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, Ŝe wymaga sterowania noŜnego. Zamawiający dopuszcza fotel, który
oprócz sterowania noŜnego moŜe być jednocześnie sterowany pilotem.
Pytanie 33. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający wymaga wysokiej
klasy fotela ginekologicznego, którego wysokość siedziska w pozycji fotelowej regulowana jest w zakresie 56 do 86 cm, a w
pozycji leŜącej (wypoziomowane segmenty leŜa) regulowana jest w zakresie 78 do 108 cm? Pragniemy zwrócić uwagę, Ŝe
przy zajmowaniu przez pacjentkę miejsca na fotelu ginekologicznym istotną z punktu widzenia łatwości zajęcia miejsca i
poczucia bezpieczeństwa pacjentki jest wysokość powierzchni siedziska nad podłogą. W oferowanym fotelu, ustawionym w
pozycji fotelowej, górna powierzchnia siedziska znajduje się zaledwie 56 cm nad podłogą i dzięki temu gwarantuje poczucie
bezpieczeństwa pacjentki – szczególnie niepełnosprawnej.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 34. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny, którego oparcie pleców regulowane jest w zakresie -100 do + 650? Jednocześnie ze zmianą kąta oparcia
pleców odbywa się zmiana kąta siedziska.
Odpowiedź: Zamawiający dopuści fotel o zakresie regulacji pochylania oparcia pleców -10° + 65 ° pod
warunkiem zachowania niezaleŜności pochylania segmentu siedziska.
Pytanie 35. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny, którego siedzisko regulowane jest w zakresie -650 do + 100?
Odpowiedź: Zamawiający dopuści fotel o zakresie regulacji pochylania siedziska -65° + 10 ° pod warunkiem
zachowania niezaleŜności pochylania segmentu oparcia pleców.
Pytanie 36. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający dopuści fotel
ginekologiczny wyposaŜony w podrączki i podkolanniki, których demontaŜ odbywa się indywidualnie? Do demontaŜu
podrączków wykorzystuje się pokrętła, a do demontaŜu podkolanników 2 szt. uchwytów wielopozycyjnych.
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 37. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający wymaga, aby tylna
część oparcia pleców posiadała tworzywową osłonę zakrywająca zarówno konstrukcję nośną oparcia, jak i rolkę papieru
podkładowego?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 38. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający wymaga, aby
konstrukcja fotela była osłonięta obudową z tworzywa wykonanego z zastosowaniem antybakteryjnej nanotechnologii srebra,
w części siedzeniowej, oparcia pleców i na podstawie?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, ale nie ustanawia takiego wymogu.
6
Pytanie 39. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający będzie wymagał dla
fotela dołączenia do oferty certyfikatów potwierdzających właściwości antybakteryjności tworzywa?
Odpowiedź: Zamawiający nie wymaga.
Pytanie 40. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający wymaga, aby
tapicerka fotela była wykonana z materiału nieprzemakalnego z dodatkami bakterio i grzybobójczymi ograniczającymi
rozprzestrzenianie się szczepu MRSA i bakterii E.coli, była niepalna zgodnie z normą BS 5852 poziom CRIB 5, a właściwości
ograniczające rozprzestrzenianie się szczepu MRSA i bakterii E.coli oraz niepalności zgodnie z normą BS 5852 poziom CRIB 5
były potwierdzone certyfikatami wydanymi przez niezaleŜny/niezaleŜne uprawniony/e do tego podmiot/podmioty?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ, nie ustanawia takiego wymogu.
Pytanie 41. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający podpisując umowę z
wybranym w wyniku przeprowadzonego postępowania przetargowego Wykonawcą, określi w umowie kolor, wybranej z
wzornika Wykonawcy, tapicerki fotela?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, Ŝe wybór koloru tapicerki nastąpi na etapie składania zamówienia.
Pytanie 42. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Prosimy Zamawiającego o podanie
nazwy producenta i typu kolposkopu, który ma być osadzony w ramieniu?
Odpowiedź: Zamawiający rezygnuje z wymogu posiadania przez fotel ramienia kolposkopu. Dopuszcza fotel
wyposaŜony w takie ramię.
Pytanie 43. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4. Czy Zamawiający wymaga wieszaka
kroplówki montowanego do fotela czy wieszaka wolnostojącego, przejezdnego?
Odpowiedź: Zamawiający rezygnuje z wymogu posiadania przez fotel stojaka na kroplówkę. Dopuszcza fotel
wyposaŜony w stojak.
Pytanie 44. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4 Prosimy Zamawiającego o
sprecyzowanie, czego dotyczy parametr „Szerokość powierzchni roboczej 600mm”?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, Ŝe szerokość powierzchni roboczej to szerokość siedziska.
Pytanie 45. Pytanie do Zestawienia Parametrów Wymaganych dla pozycji 4 Czy Zamawiający dopuści fotel o
całkowitej długości z segmentem noŜnym wynoszącej 1750 mm?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, wymagana długość to min. 1900 mm. Oferowany fotel jest zbyt
krótki.
Pytanie 46. Pytanie do Załącznika nr 9. Prosimy Zamawiającego o podanie wymaganej ilości preparatów
dezynfekcyjnych, których nazwy naleŜy podać w załączniku nr 9.
Odpowiedź: Zamawiający wymaga podania przynajmniej 1 środka dezynfekcyjnego.
Pytanie 47. Pytanie do pozycji nr 3 -fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć. Czy Zamawiający w pkt 6 parametrów
istotnych warunków specyfikacji dopuści fotel ginekologiczny wyposaŜony w owalną, uchylną miskę ginekologiczną oraz rolkę
papieru podkładowego umieszczoną na uchwycie (bez zasobnika) z moŜliwością do szybkiego demontaŜu.
Zdjęcie uchwytu prezentują grafiki poniŜej:
7
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, wymaga zasobnika.
Pytanie 47.Pytanie do pozycji nr 3-fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć Czy Zamawiający w pkt 8
parametrów istotnych warunków specyfikacji dopuści fotel ginekologiczny wyposaŜony w podrączki ( podpory pod ręce)
oddzielnie z podkolannikami typu Goepela pokryte materiałem obiciowym w kolorystyce fotela oraz uchwyt
wielopozycyjny szt 2 ?
Uzasadnienie: Zarówno podpory pod ręce jak i podpórki typu Goepela są szybko demontowalne z listwy.
Zdjęcia podpórek i uchwytów prezentują zdjęcia poniŜej:
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 48. Pytanie do pozycji nr 4-fotel zabiegowy dla przychodni specjalistycznej Czy Zamawiający w pkt
w pkt 6 parametrów istotnych warunków specyfikacji oczekuje Ŝeby fotel był wyposaŜony: w miskę i tackę czy samą
miskę lub samą tackę?
Zdjęcie miski i tacki prezentuje zdjęcie poniŜej:
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza fotel wyposaŜony w miskę, tacka jest elementem opcjonalnym.
Pytanie 49. Pytanie do pozycji nr 4-fotel zabiegowy dla przychodni specjalistycznej Czy Zamawiający w pkt
w pkt 10 parametrów istotnych warunków specyfikacji pod pojęciem, podpórki infuzyjne na ręce'' oczekuje 1 pary, czyli
2 szt. rzeczowych podpórek?
Odpowiedź: Zamawiający potwierdza, Ŝe oczekuje 2 podpórek, umieszczonych po jednej z kaŜdej strony
fotela.
Pytanie 50. Pytanie do pozycji nr 4-fotel zabiegowy dla przychodni specjalistycznej. Czy Zamawiający w pkt
15 parametrów istotnych warunków specyfikacji dopuści regulacje elektromechaniczną wysokości w zakresie 690990mm?
8
Uzasadnienie: Aby osiągnąć ustawienie pozycji Trendelenburga i Anty Trendelenburga wg poglądowych zdjęć poniŜej
standardowy zakres regulacji wysokości fotela 640-940 musi ulec zmianie na 690-990mm ponadto nie wpływa na
wartość uŜytkową sprzętu.
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, Wykonawca zaoferował wysokość minimalną zbyt duŜą.
Pytanie 51. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt. Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny, którego materace posiadają widoczne
przeszycia, jednakŜe szwy są wewnątrz tapicerki, co pozwala na łatwą i skuteczną dezynfekcję?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, ze względu na ryzyko penetracji płynów ustrojowych oraz
draŜniącego działania środków dezynfekcyjnych, które uszkadzają miejsce łączenia, co wpływa na
właściwości uŜytkowe fotela.
Pytanie 53. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny z regulacją wysokości w zakresie od 650 do
950mm?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, Wykonawca zaoferował zbyt duŜą minimalną wysokość.
Pytanie 54. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny z regulacją kąta pochylenia oparcia pleców w
zakresie -10 do +65°?
Odpowiedź: Zamawiający dopuści fotel o zakresie regulacji pochylania oparcia pleców -10° + 65 ° pod
warunkiem zachowania niezaleŜności pochylania segmentu siedziska.
Pytanie 55. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny z moŜliwością uzyskania pozycji
Trendelenburga/Anty-Trendelenburga w zakresie +/- 10°?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 56. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny, w którym wszystkie elektryczne regulacje
realizowane są przy pomocy sterownika ręcznego (czytelny pilot)?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, wymaga regulacji noŜnej, którą będzie mógł obsłuŜyć badający.
Pytanie 57. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny z listwami do mocowania wyposaŜenia
wyłącznie w segmencie siedziska?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, ze względu na ewentualne trudności w dostępie do pacjentki w
razie zastosowania uchwytów do kroplówki i innych urządzeń.
Pytanie 58. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny moŜliwością mocowania rolki z prześcieradłem
jednorazowym za segmentem oparcia pleców?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 59. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny o dopuszczalnym obciąŜeniu na poziomie
150kg?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, zaproponowane dopuszczalne obciąŜenie jest zbyt małe.
9
Pytanie 60. Pytanie do pozycji nr. 1 – Fotel ginekologiczny dla Kliniki PołoŜnictwa i Ginekologii – 1szt Czy
Zamawiający dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny wyposaŜony w podpory pod nogi pacjentki typu
Goepel mocowane w gniazdach po bokach fotela z oddzielnymi podpórkami/podłokietnikami dla pacjentki?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 61. Pytanie do pozycji nr 3 – Fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć „A” – 1szt. Czy Zamawiający
dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny 3 segmentowy, składający się z segmentu pleców (z
dodatkowym zagłówkiem), segmentu siedziska z moŜliwością dołączenia 3 segmentu noŜnego dla uzyskania pozycji leŜanki?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 62. Pytanie do pozycji nr 3 – Fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć „A” – 1szt Czy Zamawiający dopuści
do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny ze schodkiem dostawianym do podstawy fotela?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 63. Pytanie do pozycji nr 3 – Fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć „A” – 1szt Czy Zamawiający dopuści
do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny, którego materace posiadają widoczne przeszycia, jednakŜe szwy są
wewnątrz tapicerki, co pozwala na łatwą i skuteczną dezynfekcję?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, ze względu na ryzyko penetracji płynów ustrojowych oraz
draŜniącego działania środków dezynfekcyjnych, które uszkadzają miejsce łączenia, co wpływa na
właściwości uŜytkowe fotela.
Pytanie 64. Pytanie do pozycji nr 3 – Fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć „A” – 1szt Czy Zamawiający dopuści
do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny z listwami do mocowania wyposaŜenia wyłącznie w segmencie
siedziska?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza ze względu na ewentualne trudności w dostępie do pacjentki w
razie zastosowania uchwytów do kroplówki i innych urządzeń.
Pytanie 65. Pytanie do pozycji nr 3 – Fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć „A” – 1szt Czy Zamawiający dopuści
do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny moŜliwością mocowania rolki z prześcieradłem jednorazowym za
segmentem oparcia pleców z moŜliwością poprowadzenia podkładu od górnej strony segmentu oparcia pleców?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 66. Pytanie do pozycji nr 3 – Fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć „A” – 1szt Czy Zamawiający dopuści
do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny o dopuszczalnym obciąŜeniu na poziomie 150kg?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, zaproponowane dopuszczalne obciąŜenie jest zbyt małe.
Pytanie 67. Pytanie do pozycji nr 3 – Fotel ginekologiczny dla Działu Przyjęć „A” – 1szt Czy Zamawiający dopuści
do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny wyposaŜony w podpory pod nogi pacjentki typu Goepel mocowane w
gniazdach po bokach fotela z oddzielnymi podpórkami/podłokietnikami dla pacjentki?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 68. Pytanie do pozycji nr 4 – Fotel zabiegowy dla Przychodni Specjalistycznej – 1szt. Czy Zamawiający
dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny 3 segmentowy, składający się z segmentu pleców (z
dodatkowym zagłówkiem), segmentu siedziska z moŜliwością dołączenia 3 segmentu noŜnego dla uzyskania pozycji leŜanki?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 68. Pytanie do pozycji nr 4 – Fotel zabiegowy dla Przychodni Specjalistycznej – 1szt. Czy Zamawiający
dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny, którego materace posiadają widoczne przeszycia, jednakŜe
szwy są wewnątrz tapicerki, co pozwala na łatwą i skuteczną dezynfekcję?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, ze względu na ryzyko penetracji płynów ustrojowych oraz
draŜniącego działania środków dezynfekcyjnych, które uszkadzają miejsce łączenia, co wpływa na
właściwości uŜytkowe fotela.
Pytanie 69. Pytanie do pozycji nr 4 – Fotel zabiegowy dla Przychodni Specjalistycznej – 1szt. Czy Zamawiający
dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny, w którym wszystkie elektryczne regulacje realizowane są
przy pomocy sterownika ręcznego (czytelny pilot)?
Odpowiedź: Zamawiający nie dopuszcza, wymaga regulacji noŜnej, którą będzie mógł obsłuŜyć badający.
Pytanie 70. Pytanie do pozycji nr 4 – Fotel zabiegowy dla Przychodni Specjalistycznej – 1szt. Czy Zamawiający
dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny z regulacją wysokości w zakresie od 650 do 950mm?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Pytanie 71. Pytanie do pozycji nr 4 – Fotel zabiegowy dla Przychodni Specjalistycznej – 1szt. Czy Zamawiający
dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny o szerokości powierzchni roboczej wynoszącej 700mm?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
10
Pytanie 72. Pytanie do pozycji nr 4 – Fotel zabiegowy dla Przychodni Specjalistycznej – 1szt. Czy Zamawiający
dopuści do zaoferowania wysokiej jakości fotel ginekologiczny o długości całkowitej z segmentem noŜnym wynoszącej
1950mm?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza.
Integralnymi załącznikami do niniejszych odpowiedzi są:
- Zmieniony Załącznik Nr 3 do SIWZ Zestawienie parametrów wymaganych,
- Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Jednocześnie Zamawiający informuje o zmianie SIWZ w następującym zakresie:
§ 58
Było:
Ofertę naleŜy złoŜyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia Matki Polki”,93338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon„A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom „0”, pok. Nr 15 do dnia 12.02.2016 r.
do godz. 10:00.
Jest:
Ofertę naleŜy złoŜyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia Matki Polki”,93338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon„A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom „0”, pok. Nr 15 do dnia 17.02.2016 r.
do godz. 10:00.
§ 61
Było:
Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia Matki Polki”,
93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom „0”,pokój Nr 15, w dniu
12.02.2016 r. o godz. 10:15.
Jest:
Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia Matki Polki”,
93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-PołoŜniczy), poziom „0”,pokój Nr 15, w dniu
17.02.2016 r. o godz. 10:15.
Wersja elektroniczna dokumentu.
Dokument podpisany w oryginale przez Zastępcę Dyrektora ds. Administracji i Rozwoju
– dr Pawła Grockiego z upowaŜnienia Dyrektora Instytutu prof. dr hab. n. med. Macieja Banacha
11