Odpowiedzi

Transkrypt

Odpowiedzi
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-52 fax (0-42) 271-17-50
E-mail:[email protected]
Łódź, dnia 04.11.2016 r.
Do wszystkich zainteresowanych,
Dotyczy:
postępowania ZP/128/2016 – Dostawa zestawów odczynnikowych, materiału kontrolnego i sprzętu
zuŜywalnego wraz z dzierŜawą analizatorów do wykonywania badań hormonalnych i z zakresu chorób
zakaźnych dla Centrum Medycznej Diagnostyki Laboratoryjnej Instytutu CZMP w Łodzi
Szanowni Państwo!
W związku z zapytaniami dotyczącymi przedmiotowego postępowania Zamawiający wyjaśnia, co następuje:
Pytanie 1: dotyczy Pakietu nr 3 poz. 1.15 do 1.17
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie w pakiecie nr 3 w pozycjach od 1.15 do 1.17 zestawów testowych ELISA do
oznaczania przeciwciał przeciwko Enterowirusom osobno w klasie IgM, Iga oraz IgG, które zawierają 1 płytkę testową
opłaszczoną rekombinowanymi antygenami VP1 z wirusa coxsackie i echowirusa stanowiącymi optymalną kompozycję
antygenów przystosowanych do wykrywania specyficznych przeciwciał?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ w związku z występowaniem duŜej grupy wirusów naleŜących do
enterowirusów Zamawiający wymaga, aby dodatkowa płytka referencyjna występowała w klasie IgM.
Obecność płytki referencyjnej ma na celu zwiększenie czułości testu i jego specyficzności poprzez eliminację
reakcji nieswoistych.
Pytanie 2: dotyczy Pakietu nr 3
Czy Zamawiający w pakiecie nr 3 wyrazi zgodę na zaoferowanie czytnika z 8-kanałowym światłowodowym układem
pomiarowym z detektorami w postaci fotodiody oraz z lampą LED, której Ŝywotność = 1000 x lampa halogenowa?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na zaoferowanie w Pakiecie nr 3 czytnika z 8-kanałowym
światłowodowym układem pomiarowym z detektorami w postaci fotodiody oraz z lampą LED, której
Ŝywotność = 1000 x lampa halogenowa.
Pytanie 3: dotyczy Pakietu nr 3
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie w pakiecie nr 3 płuczki z dokładnością dozowania: CV≤ 5% przy 300 µl?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na zaoferowanie w Pakiecie nr 3 płuczki z dokładnością
dozowania: CV≤ 5% przy 300 µl.
Pytanie 4: dotyczy Pakietu nr 4
Prosimy o wskazanie parametrów dla testów ELISA do badań przesiewowych Borrelia IgG i IgM ELISA, aby móc ustalić ich
kompatybilność z wymaganymi testami LineBlot anty-Borrelia IgG oraz IgM w pakiecie nr 4.
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ testy wykonywane są na analizatorze Liaison XL metodą
automatyczną (metodą immunochemiluminescencji).
Pytanie 5: dotyczy Pakietu nr 4
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie w pakiecie nr 4 testów Line Blot anty-Borrelia IgG zawierających
następujące antygeny: rekombinowane (VIsE Borrelia burgdorferi, VIsE B. garinii, VIsE B. afzelii), lipidy charakterystyczne
dla fazy późnej: lipid Borrelia afzelii, lipid Borrelia burgdorferi, rekombinowane p83, p41, p39, wysokospecyficzne
rekombinowane dimeryczne OspC, rekombinowane: p58, p21, p20, p19, p18?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zaoferowanie w Pakiecie nr 4 testów Line Blot antyBorrelia IgG zawierających następujące antygeny: rekombinowane (VIsE Borrelia burgdorferi, VIsE B.
garinii, VIsE B. afzelii), lipidy charakterystyczne dla fazy późnej: lipid Borrelia afzelii, lipid Borrelia
burgdorferi, rekombinowane p83, p41, p39, wysokospecyficzne rekombinowane dimeryczne OspC,
rekombinowane: p58, p21, p20, p19, p18. Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 6: dotyczy Pakietu nr 4
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie w pakiecie nr 4 testów Line Blot anty-Borrelia IgM zawierających
następujące antygeny: Antygeny: VIsE Borrelia burgdorferi, wysoko oczyszczona rekombinowana flagelina (p41) i Bpa (p39)
oraz wysoko oczyszczone rekombinowane, wysokospecyficzne dimeryczne antygeny OspC (p25) z Borrelia afzelii, Borrelia
garinii i Borrelia spielmanii?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zaoferowanie w Pakiecie nr 4 testów Line Blot antyBorrelia IgM zawierających następujące antygeny: Antygeny: VIsE Borrelia burgdorferi, wysoko oczyszczona
rekombinowana flagelina (p41) i Bpa (p39) oraz wysoko oczyszczone rekombinowane, wysokospecyficzne
dimeryczne antygeny OspC (p25) z Borrelia afzelii, Borrelia garinii i Borrelia spielmanii. Zamawiający
podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 7: dotyczy Pakietu nr 4
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie osobnych zestawów testowych do oceny w klasie IgG oraz IgM w pakiecie
nr 4, w których na kaŜdym pasku testowym znajduje się linia kontrolna wskazująca na prawidłowe wykonanie analizy oraz
dwie linie kontrolne: dla koniugatu IgG i IgM oraz linię kontrolną dla mieszanki klas IgG i IgM?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zaoferowanie w Pakiecie nr 4 osobnych zestawów
testowych do oceny w klasie IgG oraz IgM, w których na kaŜdym pasku testowym znajduje się linia
kontrolna wskazująca na prawidłowe wykonanie analizy oraz dwie linie kontrolne: dla koniugatu IgG i IgM
oraz linię kontrolną dla mieszanki klas IgG i IgM. Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 8: dotyczy Pakietu nr 4
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie osobnych zestawów testowych do oceny w klasie IgG oraz IgM w pakiecie
nr 4, w których ocena wyników odbywa się na podstawie liczby i intensywności wybarwionych pasm?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na zaoferowanie w Pakiecie nr 4 osobnych zestawów
testowych do oceny w klasie IgG oraz IgM, w których ocena wyników odbywa się na podstawie liczby i
intensywności wybarwionych pasm.
Pytanie 9: dotyczy Pakietu nr 9
Czy Zamawiający w Pakiecie 9 dopuści test jak w załączonej instrukcji z dodatkowymi kontrolami?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie dopuszcza w Pakiecie nr 9 testu zaoferowanego zgodnie z załączoną
instrukcją, która stanowi załącznik nr 1 do niniejszych odpowiedzi.
Pytanie 10: dotyczy Pakietu nr 9
Czy Zamawiający wymaga testu immunoenzymatycznego?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wymaga testu immunoenzymatycznego.
Pytanie 11: dotyczy Pakietu nr 9
Czy Zamawiający wymaga przedłoŜenia wraz z ofertą metodyki wykonania testu potwierdzającej spełnienie wymagań SIWZ?
Odpowiedź: Zamawiający informuje, iŜ zgodnie z § 2 ust. 5 Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania
metodyki wykonywania badań (testu) przy pierwszej dostawie odczynników.
Pytanie 12: dotyczy Pakietu nr 10
Jaką czułość testu Zamawiający miał na myśli?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ miał na myśli czułość kliniczną na poziomie 99%.
Pytanie 13: dotyczy Pakietu nr 10
Czy Zamawiający dopuści test, którego metodyka nie precyzuje informacji o minimalnym stęŜeniu umoŜliwiającym wykrycie
zakaŜenia?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający dopuszcza test, którego metodyka nie precyzuje informacji o minimalnym
stęŜeniu umoŜliwiającym wykrycie zakaŜenia.
Pytanie 14: dotyczy Pakietu nr 10
Czy Zamawiający dopuści test, którego metodyka nie precyzuje informacji, iŜ test opiera się na „monoklonalnych”
przeciwciałach skierowanych przeciwko antygenowi VP6 rotawirusów typu A i antygenu heksonowego charakterystycznego
dla wszystkich podtypów adenowirusów”?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający dopuszcza test, którego metodyka nie precyzuje informacji, iŜ test opiera się
na „monoklonalnych” przeciwciałach skierowanych przeciwko antygenowi VP6 rotawirusów typu A i
antygenu heksonowego charakterystycznego dla wszystkich podtypów adenowirusów.
Pytanie 15: dotyczy Pakietu nr 1 Załącznika Nr 3 do SIWZ Lp. 9
Prosimy o wyraŜenie zgody na zaoferowanie jednego odczynnika, który wymaga wstępnego przygotowania.
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na zaoferowanie jednego odczynnika, który wymaga
wstępnego przygotowania.
Pytanie 16: dotyczy Pakietu nr 1 Załącznika Nr 3 do SIWZ Lp. 13
Czy Zamawiający wyrazi zgodę aby dla jednego oferowanego odczynnika częstotliwość kalibracji związana była z kaŜdym
opakowaniem odczynnika (wymóg producenta testu)?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę, aby dla jednego oferowanego odczynnika częstotliwość
kalibracji związana była z kaŜdym opakowaniem odczynnika zgodnie z wymogiem producenta testu.
Pytanie 17: dotyczy Pakietu nr 1 Załącznika Nr 3 do SIWZ Lp. 22
Prosimy o wskazanie nazwy, numerów i dostawcy zewnętrznej kontroli jakości wykonywanych badań.
Odpowiedź: Zamawiający dokonuje wskazania nazwy, numerów i dostawcy zewnętrznej kontroli jakości
wykonywanych badań:
RIQAS:
RQ 9130 immunoglogia miesięczna
RQ 9137 matczyne testy przesiewowe
RQ 9141 immunologia specjalistyczna I
RQ 9142 immunologia specjalistyczna II
Labqality:
LABQ 2700S markery nowotworowe (od 1-5 parametrów).
Pytanie 18: dotyczy Załącznik Nr 2 Pakiet nr 1
PoniewaŜ w celu oznaczenia TG oraz jako test potwierdzenia oznaczenia TG oferujemy dwa niezaleŜne odczynniki, prosimy o
wyjaśnienie ile oznaczeń TG i TG conf. Zamawiający zamierza wykonać? Jednocześnie prosimy o wyraŜenie zgody na
oddzielną wycenę obu wskazanych parametrów.
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na oddzielną wycenę obu wskazanych parametrów. Ponadto
Zamawiający informuje, iŜ ma zamiar wykonać 600 oznaczeń TG i 600 oznaczeń TGconf.
Pytanie 19: dotyczy Załącznik Nr 2 Pakiet nr 1
Prosimy o wskazanie nazwy, numerów i dostawcy niezaleŜnego materiału kontrolnego do codziennej wewnętrznej kontroli
jakości.
Odpowiedź: Zamawiający dokonuje wskazania nazwy, numerów i dostawcy niezaleŜnego materiału
kontrolnego do codziennej wewnętrznej kontroli jakości:
BIORAD – Liquichek Immunoassay Plus Control:
Nr katalogowe: 361, 362, 363.
Pytanie 20: dotyczy Załącznik Nr 5
Prosimy o wyraŜenie zgody na dostawę analizatorów wraz z niezbędnym wyposaŜeniem w terminie 3 tygodni od dnia
zawarcia umowy.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na dostawę analizatorów wraz z niezbędnym wyposaŜeniem
w terminie 3 tygodni od dnia zawarcia umowy. Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 21: dotyczy Załącznik Nr 5 § 2 ust. 1 pkt b
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na wydłuŜenie niniejszego terminu do 3 tygodni?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na wydłuŜenie terminu podanego w § 2 ust. 1 pkt b do
3 tygodni. Zapis § 2 ust. 1 pkt b pozostaje w oryginalnym brzmieniu: „Analizatory wraz z niezbędnym
wyposaŜeniem, czytnik ELISA z płuczką i inkubatorem z niezbędnym wyposaŜeniem - w terminie do
2 tygodni od dnia zawarcia umowy”.
Pytanie 22: dotyczy Załącznik Nr 5 § 4 ust. 1
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na to aby termin płatności był liczony od daty wystawienia faktury?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na to, aby termin płatności był liczony od daty wystawienia
faktury. Zapis § 4 ust. 1 pozostaje w oryginalnym brzmieniu.
Pytanie 23: dotyczy Załącznik Nr 5 § 10 ust. 1 -2
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zmianę słowa „opóźnienia” na „zwłoki”?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zmianę słowa „opóźnienia” na „zwłoki”.
Pytanie 24: dotyczy Załącznik Nr 5 § 10
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dodanie postanowienia w brzmieniu: „Zamawiający moŜe w kaŜdym czasie odstąpić od
Ŝądania zapłaty przez Wykonawcę kary umownej.’’
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na dodanie w § 10 postanowienia: „Zamawiający moŜe
w kaŜdym czasie odstąpić od Ŝądania zapłaty przez Wykonawcę kary umownej.’’ Zapis § 10 pozostaje
w oryginalnym brzmieniu.
Pytanie 25: dotyczy Załącznik Nr 5 § 12
Czy na podstawie art. 31 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2014 r., poz. 1182 ze zm.)Zamawiający- jako administrator danych osobowych, które mogą znajdować się na aparatach będących przedmiotem
zamówienia i do których w związku z prawidłową realizacją obowiązków wynikających z umowy o udzielenie zamówienia
publicznego, tj. przyłączenie do sieci, dokonywanie przeglądów, świadczenie usług serwisowych moŜe mieć dostęp
Wykonawca, wyrazi zgodę na zawarcie umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych? Dostęp do danych
osobowych wynikający z realizacji obowiązków zawartych w umowie stanowi przetwarzanie danych osobowych w
rozumieniu ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2014 r., poz. 1182 ze zm.). Umowa
powierzenia przetwarzania danych osobowych zawarta zostałaby z Wykonawcą jako procesorem wg załączonego wzoru.
Odpowiedź: Tak. Zamawiający wyraŜa zgodę na zawarcie umowy powierzenia przetwarzania danych
osobowych. Wzór umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych stanowi załącznik nr 2 do
niniejszych odpowiedzi.
Pytanie 26: dotyczy SIWZ
Czy Zamawiający określi minimalny i maksymalny termin dostawy zapotrzebowania częściowego?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ określił maksymalny termin dostawy zapotrzebowania częściowego
wynoszący max 10 dni roboczych. Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 27: dotyczy Pakietu nr 11
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie testu, którego specyficzność wynosi 91,67%?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na zaoferowanie w Pakiecie nr 11 testu, którego specyficzność
wynosi 91,67%.
Pytanie 28: dotyczy Pakietu nr 12
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie w testu paskowego INFLU-A+B-RESPI-DIPSTICK według dołączonej
metodyki – załącznik nr 1?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na zaoferowanie w Pakiecie nr 12 testu paskowego INFLUA+B-RESPI-DIPSTICK według dołączonej metodyki stanowiącej załącznik nr 1 do niniejszych odpowiedzi.
Pytanie 29: dotyczy Załącznika Nr 5 do SIWZ – Wzoru Umowy
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na zmianę terminu uzupełnienia braków ilościowych z 3 dni roboczych od dnia przesłania
zgłoszenia na 5 dni roboczych od dnia przesłania zgłoszenia?
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zmianę terminu uzupełnienia braków ilościowych z 3 dni
roboczych od dnia przesłania zgłoszenia na 5 dni roboczych od dnia przesłania zgłoszenia. Zamawiający
podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 30
Prosimy o uściślenie, Ŝe wszędzie tam gdzie jest mowa o dniach roboczych chodzi o dni od pon do pt z wyłączeniem dni
ustawowo wolnych od pracy.
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ wszędzie tam gdzie mowa jest o dniach roboczych miał na myśli dni od
poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy.
Pytanie 31
Zwracamy uprzejmie uwagę, Ŝe przedmiotem umowy jest DZIERśAWA analizatorów, a nie ich sprzedaŜ na rzecz
Zamawiającego. Kodeks cywilny zaś nie przewiduje instytucji gwarancji w odniesieniu do dzierŜawy. JeŜeli zamiarem
Zamawiającego było zawarcie umowy kupna – sprzedaŜy analizatorów to prosimy o zmianę pozostałych zapisów umowy. W
świetle zasad kodeksu cywilnego, Wykonawca nie moŜe zobowiązać się do udzielenia gwarancji na przedmiot dzierŜawy
gdyŜ byłoby to sprzeczne z naturą stosunku prawnego dzierŜawy. Wykonawca moŜe zaś zobowiązać się do świadczenia, w
ramach czynszu dzierŜawnego, usług serwisowych dot. analizatorów.
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ zapisy umowy nie mówią o tym, Ŝe Wykonawca „udziela” gwarancji na
dostarczony sprzęt tylko, Ŝe gwarantuje, iŜ dostarczony sprzęt będzie posiadał okres gwarancji minimum 24
miesiące.
Pytanie 32: dotyczy Pakietu nr 2 pkt 10 wymagań dla analizatora
Czy Zamawiający zaakceptuje analizator, w którym okresowa rekalibracja wymagana jest co 14 lub 28 dni, w zaleŜności od
rodzaju testu (14 dni dla NT-proBNP, GH, IGF-I, IGFBP3, C-peptyd)?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający zaakceptuje analizator, w którym okresowa rekalibracja wymagana jest co 14
lub 28 dni, w zaleŜności od rodzaju testu (14 dni dla NT-proBNP, GH, IGF-I, IGFBP3, C-peptyd).
Pytanie 33: dotyczy Pakietu nr 2, pkt. 20 wymagań dla analizatora
Z uwagi na trudność w pozyskaniu na rynku materiału zewnętrznej kontroli jakości dla parametru IGFBP3 czy Zamawiający
zgodzi się odstąpić od wymogu dostarczenia zewnętrznej kontroli dla IGFBP3?
Odpowiedź: Zamawiający informuje, iŜ z uwagi na trudność w pozyskaniu na rynku materiału zewnętrznej
kontroli jakości dla parametru IGFBP3 Zamawiający wymaga od Wykonawcy zapewnienia wykonania 2 razy
w roku badań porównawczych dla tego badania w innym laboratorium na terenie Polski na tym samym
analizatorze na przesłanej próbce badanej w cenie oferty.
Pytanie 34: dotyczy Wzoru Umowy par. 12 ust. 6 pkt a)
Prosimy o usunięcie przedmiotowego zapisu – uprawnienie które przewiduje w tym zapisie Zamawiający jest niezgodne z
przepisami PZP, który przewiduje moŜliwość odstąpienia / rozwiązania umowy, na podstawie przesłanek tam określonych,
co zresztą Zamawiający uwzględnił w ust. 7 poniŜej.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na usunięcie ww. zapisu. Paragraf 12 ust. 6 pkt a) Wzoru
Umowy pozostaje w oryginalnym brzmieniu.
Pytanie 35: dotyczy Wzoru Umowy par. 12 ust. 10
Prosimy o doprecyzowanie, Ŝe wskazanie innej osoby odpowiedzialnej odbędzie się w formie pisemnej, oraz Ŝe Zamawiający
niezwłocznie poinformuje o tym fakcie Wykonawcę.
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ doprecyzowuje i dokonuje zmiany zapisu par. 12 ust. 10 i otrzymuje
on brzmienie: „Osobą odpowiedzialną za prawidłową realizację umowy ze strony Zamawiającego
jest__________. Osoba ta nie jest upowaŜniona do składania oświadczeń woli w imieniu Zamawiającego.
Zamawiający jest upowaŜniony do wskazania innej osoby odpowiedzialnej za prawidłową realizację umowy
w kaŜdym czasie i dokonanie w tym zakresie jednostronnej zmiany umowy. Zmiana dokonana zostanie
w formie pisemnej po niezwłocznym poinformowaniu o tym fakcie Wykonawcy”.
Pytanie 36: dotyczy Wzoru Umowy par. 10
Prosimy o dodanie zapisu: „Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność w zakresie, w jakim bezwzględne obowiązujące
przepisy prawa nie pozwalają na zmianę lub ograniczenie odpowiedzialności odszkodowawczej Wykonawcy. W pozostałym
zakresie łączna odpowiedzialność odszkodowawcza Wykonawcy wynikająca z umowy lub pozostająca z nią w związku,
niezaleŜnie od podstaw prawnych dochodzonego roszczenia (w tym z tytułu kar umownych), ograniczona jest do kwoty
wartości umowy netto, wynikającej z § 3 ust. 1. Wykonawca nie ponosi odpowiedzialności za utracone korzyści, utratę
przychodów, utracone dane, utratę zysków, utratę moŜliwości eksploatacji, przerwy w pracy, koszty kapitałowe,
odszkodowania i kary umowne płacone przez ZAMAWIAJĄCEGO swoim kontrahentom oraz inne szkody o podobnym
charakterze.”
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na dodanie zapisu: „Wykonawca ponosi pełną
odpowiedzialność w zakresie, w jakim bezwzględne obowiązujące przepisy prawa nie pozwalają na zmianę
lub ograniczenie odpowiedzialności odszkodowawczej Wykonawcy. W pozostałym zakresie łączna
odpowiedzialność odszkodowawcza Wykonawcy wynikająca z umowy lub pozostająca z nią w związku,
niezaleŜnie od podstaw prawnych dochodzonego roszczenia (w tym z tytułu kar umownych), ograniczona
jest do kwoty wartości umowy netto, wynikającej z § 3 ust. 1. Wykonawca nie ponosi odpowiedzialności za
utracone korzyści, utratę przychodów, utracone dane, utratę zysków, utratę moŜliwości eksploatacji,
przerwy w pracy, koszty kapitałowe, odszkodowania i kary umowne płacone przez ZAMAWIAJĄCEGO swoim
kontrahentom oraz inne szkody o podobnym charakterze.” Zapis par.10 pozostaje w oryginalnym brzmieniu.
Pytanie 37: dotyczy Wzoru Umowy par. 10 ust. 3
Prosimy o zmianę treści ustępu na: „Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 5% wartości brutto niezrealizowanej
części umowy, w przypadku:
—
Odstąpienia od umowy przez Wykonawcę, w tym odstąpienia od niezrealizowanej części umowy, z przyczyn
dotyczących Wykonawcy;
—
Odstąpienia od umowy przez Zamawiającego, w tym odstąpienia od niezrealizowanej części umowy, z przyczyn
dotyczących Wykonawcy, a w szczególności w przypadku uporczywego i raŜącego nieterminowego realizowania
dostaw lub nierealizowania dostawy częściowej przez Wykonawcę, a takŜe w przypadku nie wywiązania się przez
Wykonawcę ze zobowiązań określonych w § 6 lub § 7.
Odstąpienie od umowy nastąpi po jednokrotnym bezskutecznym wezwaniu Wykonawcy do spełnienia świadczenia zgodnego z
umową, po bezskutecznym upływie dodatkowego terminu nie krótszego niŜ 5 dni roboczych.”
Odstąpienie od umowy jest najdrastyczniejsza (nadzwyczajną) formą rozwiązania problemów występujących w trakcie
wykonywania umowy, z tego teŜ względu nie powinno mieć miejsca, jeśli Wykonawca narusza umowę w sposób nieistotny.
Ponadto w takich postanowieniach naleŜy wyraźnie napisać, w jakich konkretnych sytuacjach / stanach Zamawiający będzie
mógł takie prawo wykonać, a takŜe powinno być postanowienie zobowiązujące Zamawiającego do uprzedniego wezwania
Wykonawcy do zaprzestania takich naruszeń, w formie pisemnej pod rygorem niewaŜności, w wyznaczonym dodatkowym
terminie nie krótszym niŜ 5 dni robocze, po bezskutecznym upływie tego terminu. Tym bardziej, Ŝe interes Zamawiającego
w tym zakresie w pełni zabezpieczają przepisy Kodeksu cywilnego oraz pozostałe postanowienia umowy
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zmianę treści ust. 3 par. 10. Zapis par. 10 ust. 3
pozostaje w oryginalnym brzmieniu.
Pytanie 38: dotyczy Wzoru Umowy par. 10
Prosimy o ograniczenie wysokości kar umownych do 10% wartości umowy netto.
Podstawą powinno być odniesienie do konkretnej kwoty zgodnie z wyrokiem SN z 8 lutego 2007 I CSK 420/06
Sformułowanie art. 483 § 1 k.c. dopuszczające zastrzeŜenie kary umownej w "określonej sumie" w sposób jednoznaczny
prowadzi do wniosku, Ŝe kara ta powinna być w chwili zastrzegania wyraŜona kwotowo. Dopuszczalne byłoby posłuŜenie się
innymi miernikami wysokości, np. ułamkiem wartości rzeczy albo ułamkiem innej sumy (wartości kontraktu), jeŜeli ustalenie
kwoty byłoby tylko czynnością arytmetyczną, natomiast przyjęcie konstrukcji prawnej zakładającej ustalanie w przyszłości
podstawy naliczania kary umownej nie byłoby zgodne z art. 483 § 1 k.c. i stanowiłoby inną czynność prawną.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na ograniczenie wysokości kar umownych do 10% wartości
umowy netto. Zapis par. 10 pozostaje w oryginalnym brzmieniu.
Pytanie 39: dotyczy Wzoru Umowy par. 10
Prosimy o zmianę słowa „opóźnienia” na „zwłoka” mając na uwadze, Ŝe Wykonawca winien odpowiadać tylko za
niedotrzymanie terminu spowodowane wyłącznie okolicznościami, za które ponosi odpowiedzialność, które były uzaleŜnione
od jego woli, tak jak to jest przy zwłoce, a nie za wszelkie okoliczności, takŜe te na które nie ma Ŝadnego wpływu, które są
od niego całkowicie niezaleŜne, jak to ma miejsce przy opóźnieniu.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na zmianę słowa „opóźnienia” na „zwłoka”.
Pytanie 40: dotyczy Wzoru Umowy par. 8
Prosimy o dopisanie akapitu o treści: „Zamawiający traci uprawnienia wynikające z usług serwisowych świadczonych przez
Wykonawcę zgodnie z umową, w przypadku dokonania napraw, przeróbek lub modyfikacji przedmiotu dzierŜawy przez
osoby nieupowaŜnione. Zamawiający moŜe utracić ww. uprawnienia równieŜ wówczas, jeśli Wykonawca (jego upowaŜniony
przedstawiciel, serwisant) stwierdzi, Ŝe Zamawiający korzysta z akcesoriów innych niŜ zalecanych przez Wykonawcę lub
korzysta z odczynników innych niŜ dostarczane przez Wykonawcę, co wpływa negatywnie z na jakość pracy przedmiotu
dzierŜawy lub stan przedmiotu dzierŜawy; w takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany jest przekazać Zamawiającemu swoją
decyzję niezwłocznie”
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na dopisanie w par. 8 Wzoru Umowy akapitu o treści:
„Zamawiający traci uprawnienia wynikające z usług serwisowych świadczonych przez Wykonawcę zgodnie z
umową, w przypadku dokonania napraw, przeróbek lub modyfikacji przedmiotu dzierŜawy przez osoby
nieupowaŜnione. Zamawiający moŜe utracić ww. uprawnienia równieŜ wówczas, jeśli Wykonawca (jego
upowaŜniony przedstawiciel, serwisant) stwierdzi, Ŝe Zamawiający korzysta z akcesoriów innych niŜ
zalecanych przez Wykonawcę lub korzysta z odczynników innych niŜ dostarczane przez Wykonawcę, co
wpływa negatywnie z na jakość pracy przedmiotu dzierŜawy lub stan przedmiotu dzierŜawy; w takiej
sytuacji Wykonawca zobowiązany jest przekazać Zamawiającemu swoją decyzję niezwłocznie”. Zapis par. 8
pozostaje w oryginalnym brzmieniu.
Pytanie 41: dotyczy Wzoru Umowy par. 2 ust. 6
Prosimy o usunięcie zapisu – zapis jest niezgodny z obowiązującym prawem, w szczególności z ustawą o wyrobach
medycznych. Prosimy o zwrócenie równieŜ uwagi, Ŝe najczęstszą przyczyną wystąpienia incydentu medycznego jest
nieprawidłowe postępowania uŜytkownika, niezgodne z instrukcją obsługi sprzętu, lub teŜ niewłaściwy sposób
przechowywania odczynników, za co Wykonawca tym bardziej nie moŜe odpowiadać.
Odpowiedź: NIE. Zamawiający nie wyraŜa zgody na usunięcie zapisu par. 2 ust. 6.
Pytanie 42: dotyczy pakietu nr 3 – Oprogramowania czytnika
Czy zamawiający wyrazi zgodę na dostarczenie czytnika z oprogramowaniem sterującym w języku angielskim?
Odpowiedź: TAK. Zamawiający wyraŜa zgodę na dostarczenie czytnika z oprogramowaniem sterującym
w języku angielskim.
Pytanie 43: dotyczy pakietu nr 3
Wykonawca prosi o podanie nazwy sieci obsługującej laboratorium ICZMP.
Odpowiedź: Zamawiający informuje, iŜ sieć obsługująca laboratorium ICZMP to LAB3000.
Pytanie 44: dotyczy Pakietu nr 3
Czy Zamawiający dopuści moŜliwość aplikacji przez inne firmy testów na czytniku wykonawcy który dostarcza czytnik i testy
na nim aplikowane?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iŜ dopuszcza aplikacje testów zewnętrznych nie pokrywających się
z testami dostawcy czytnika.
Ostateczny termin składania i otwarcia ofert nie ulega zmianie.
Integralnymi załącznikami do niniejszych odpowiedzi jest:
Zestawienie Parametrów Wymaganych – Załącznik nr 3 do SIWZ - zmieniony.
Wzór Umowy – Załącznik nr 5 do SIWZ – zmieniony.
Wersja
Wersja elektroniczna dokumentu.
Dokument podpisany w oryginale przez Zastępcę Dyrektora ICZMP ds. Lecznictwa
prof. dr hab. n. med. Krzysztofa Szaflika – z upowaŜnienia Dyrektora Instytutu CZMP
prof. dr hab. n. med. Macieja Banacha.