NOW pytania_bop3

Transkrypt

NOW pytania_bop3
Warszawa, 26 sierpnia 2013 r.
Dotyczy: Postępowania przetargowego prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego na
wyłonienie Wykonawcy robót budowlanych w ramach projektu inwestycyjnego
„Budowa farmy wiatrowej Ostaszewo o łącznej mocy 40 MW”.
W odpowiedzi na pytania Wykonawców dotyczących Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia i
jej załączników, Zamawiający poniżej zamieścił pytania wraz z odpowiedziami.
Pytanie 1.
Załącznik nr 12, część B, pkt. 2.
„Wykonanie koniecznych rysunków wykonawczych”. Kto będzie decydował o konieczności
wykonania rysunków –Zamawiający czy Wykonawca? Czy Zamawiający ma na myśli konkretne
rysunki (np. wynikające z decyzji administracyjnych), czy tylko takich, które w ocenie Wykonawcy
są niezbędne?
Odpowiedź:
Zamawiający wyjaśnia, że zgodnie z treścią przytoczonego punktu chodzi jedynie o rysunki
konieczne. Zamawiający nie ma na myśli żadnych konkretnych rysunków wykonawczych. O
konieczności wykonania dodatkowych rysunków wykonawczych będzie decydował Inżynier
Kontraktu.
Pytanie 2.
Załącznik nr 12, część B, pkt. 12, pkt14
Gdzie znajduje się punkt przejęcia odpowiedzialności? Z jakich dokumentów wynika zakres
przebudowy wymieniony w punktach 12 i 14? Brak załączonego Route Survey. Czy zakres
przebudowy jest ujęty w Projekcie Budowlanym i Wykonawczym? Jeśli nie to prosimy o
przekazanie dokumentacji umożliwiającej rzetelną wycenę tego zakresu.
Odpowiedź:
Na etapie przetargu do celów wyceny robót należy przyjąć, że punkt przejęcia znajduje się na zjeździe
z drogi wojewódzkiej nr 502. W związku z powyższym całość koniecznych do wykonania prac ujęta
jest w projekcie budowlanym i wykonawczym.
Pytanie 3.
Załącznik nr 12, część B, pkt. 13
Jaką wielkość placu składowego na potrzeby dostawcy turbin należy przyjąć do wyceny? Czy
teren pod plac składowy będzie dzierżawiony przez Zamawiającego, czy Wykonawca ma wliczyć
koszty dzierżawy do oferty?
Odpowiedź:
Wykonawca powinien wliczyć do wyceny koszty dzierżawy terenu pod place na zaplecze budowy dla
Dostawcy Turbin. Zgodnie z Załącznikiem nr 12 (część E punkt 4) i Załącznikiem 1B (część A2 punkt
2) powierzchnia placu składowego na potrzeby Dostawcy Turbin powinna wynosić 2000m2.
Pytanie 4.
Kto ponosi koszty opłat administracyjnych za wycinkę drzew i krzewów?
Nowotna Farma Wiatrowa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Abrahama 1A, lok. 6.10, 80-307 Gdańsk, tel/fax (58) 717 31 27,
Kapitał zakładowy: 50.000zł; KRS: 0000299920; NIP:5833024665; REGON:220572430 · Strona 1 z 6
Odpowiedź:
Zamawiający wyjaśnia, koszty wycinki drzew i krzewów ponosi Wykonawca, zgodnie z Rozdziałem 3
pkt. 2. 8) SIWZ.
Pytanie 5.
SIWZ, Rozdział 3, pkt. 2.8
Kto ponosi koszty odszkodowań dla właścicieli gruntów, na których znajduje się infrastruktura do
przekładki? Przykładowa sytuacja –kolidujący słup elektroenergetyczny znajduje się na działce A
i zajdzie konieczność przestawienia słupa na działkę B. Czy w zakresie Wykonawcy będzie
uzgodnienie z właścicielem działki B i wypłata odszkodowania?
Odpowiedź:
Koszty odszkodowań dla właścicieli gruntów, które powstaną w związku z tymczasowymi
przekładkami, usuwaniem kolizji, przystosowaniem tras, tymczasowym przestawianiem słupów itp.
na terenie farmy (za zjazdem z drogi krajowej 502) które znajdą się w zakresie pokrytym przez
umowy służebności zawarte przez Zamawiającego ponosi Zamawiający. Natomiast koszty poza
zakresem zawartych przez Zamawiającego umów służebności ponosi Wykonawca, w takim przypadku
uzgadnianie dostępności i warunków dostępności do działek, związanych z w/w pracami jest w
obowiązkach i kosztach Wykonawcy. Szczegółowy zakres terenu dostępnego podczas budowy i
pokrytego przez umowy służebności zostanie przekazany Wykonawcy.
Pytanie 6.
SIWZ, Rozdział 3, pkt. 7
Czy Zamawiający ma na myśli ochronę placu, o którym mowa w załączniku nr 12, część B, pkt.
13? Czy wszystkie miejsca, w których będą składowane elementy turbin (np. 20 placów
składowych)? Ile posterunków firmy ochraniającej należy przyjąć do wyceny?
Odpowiedź:
Wykonawca jest odpowiedzialny również za ochronę placu przeznaczonego dla Dostawcy Turbin.
Zamawiający przypomina jednocześnie, że plan ochrony będzie podlegał akceptacji
Zamawiającego/Inżyniera Kontraktu i będzie wymagał aktualizacji w zależności od potrzeb.
Pytanie 7.
Czy Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy
projektowanych dróg i platform o szerokości min. 5 m?
pasy
technologiczne
wzdłuż
Odpowiedź:
Zamawiający udostępni pasy technologiczne wzdłuż projektowanych dróg i placów o szerokościach
umożliwiających wykonanie robót. Szczegółowy zakres terenu do wykorzystania zostanie wskazany
Wykonawcy. Wykonawca powinien jednak zastosować taki sposób wykonania dróg i placów, aby
szkody w uprawach rolniczych były jak najmniejsze. Koszty związane z wykonaniem mijanek, pasów
technologicznych, placów na składowanie materiałów Wykonawca powinien ująć w cenie ofertowej.
Pytanie 8.
Czy możliwa jest zmiana rodzaju pali pod fundamentami turbin wiatrowych i opracowanie
projektu wykonawczego palowania?
Nowotna Farma Wiatrowa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Abrahama 1A, lok. 6.10, 80-307 Gdańsk, tel/fax (58) 717 31 27,
Kapitał zakładowy: 50.000zł; KRS: 0000299920; NIP:5833024665; REGON:220572430 · Strona 2 z 6
Odpowiedź:
Zamawiający dopuszcza zmianę producenta, ale pale muszą pozostać żelbetowe prefabrykowane. W
przypadku zmiany producenta pali Wykonawca zobowiązany będzie do wykonania projektów pali
prefabrykowanych i projektu palowania. Nie dopuszcza się zmniejszenia ilości, przekroju i długości
pali.
Pytanie 9.
Jaką szerokość korony drogi należy przyjąć do wyceny? Według Nowotna-AKT-MELPROJEKTPW-drogi-opis.pdf oraz Rys3.2-Nowotna-PW-drogi-wzmocnienie-Model jest to 5,0 m, natomiast
według Rys3.1-Nowotna-PW-drogi-przekroj-Model korona drogi to około 4 m.
Odpowiedź:
Szerokość korony drogi na obydwu w/w rysunkach jest zgodna i wynosi 5,0m. Do wyceny należy
przyjmować wszystkie wymiary zgodnie z projektem wykonawczym.
Pytanie 10.
Czy w ramach uzgodnienia sygn. ITiGK-WP-7332(3)2011 z Burmistrzem Nowego Dworu
Gdańskiego nawierzchnię bitumiczną na działce nr 219 obręb Żelichowo należy wykonać tylko w
zakresie dróg objętych Projektem Budowlanym?
Odpowiedź:
Do zakresu przetargu nie wchodzi wykonanie dróg dojazdowych do GPZ. Nawierzchnię bitumiczną
na drodze położonej na działce nr 219 wykona Wykonawca branży elektrycznej wyłoniony w
odrębnym postępowaniu przetargowym.
Pytanie 11.
Prosimy o udostępnienie projektu przebudowy linii kolejowej.
Odpowiedź:
Wymiana podkładów kolejowych zgodnie z dostarczonym projektem budowlanym i wykonawczym
jest remontem a nie przebudową. W razie konieczności wykonanie projektu remontu będzie po stronie
Wykonawcy.
Budowa przejazdu kolejowego na linii wąskotorowej, w związku z budową zjazdu z drogi
wojewódzkiej nr 502 jest objęta projektem budowlanym i projektem wykonawczym.
Pytanie 12.
SIWZ zał. nr 12 W punkcie dotyczącym wykonania robót drogowych Inwestor nakłada na Wykonawcę
obowiązek cyt. „W razie konieczności wykonanie wymiany gruntu w podłożu gruntowym; „ Proszę o
określenie okoliczności, w których Wykonawca będzie musiał wykonać wymianę gruntu. Projekt
wykonawczy nie zakłada takiej konieczności.
Odpowiedź:
Wymiana gruntów w podłożu będzie konieczna w przypadku natrafienia na grunty o szczególnie złych
parametrach (torfy, namuły i gliny w stanie miękkoplastycznym lub inne grunty spoiste, dla których
wtórny moduł odkształcenia Ev2 jest mniejszy od 5Mpa). Zamawiający nie jest w stanie zlokalizować
tych miejsc. Ze względu na złe warunki gruntowe zostało zaprojektowane odpowiednie wzmocnienie
podłoża pod drogi dojazdowe i place montażowe.
Nowotna Farma Wiatrowa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Abrahama 1A, lok. 6.10, 80-307 Gdańsk, tel/fax (58) 717 31 27,
Kapitał zakładowy: 50.000zł; KRS: 0000299920; NIP:5833024665; REGON:220572430 · Strona 3 z 6
Wykonawca sam powinien, na podstawie dostarczonych badań geotechnicznych, oszacować ryzyko
konieczności ewentualnej wymiany gruntu podłoża.
Pytanie 13.
SIWZ zał. nr 12 nakłada obowiązek wykonania przez Wykonawcę projektów zjazdów z drogi
wojewódzkiej 502 oraz powiatowej Tujsk-Szkarpawa. Opracowania powyższe znajdują się w
dokumentacji Inwestora. Proszę o wyjaśnienie wymogu stawianego Wykonawcy.
Odpowiedź:
Wykonawca zobowiązany jest do wykonania projektów wykonawczych zjazdów z drogi
wojewódzkiej 502 oraz powiatowej Tujsk-Szkarpawa, w zakresie w którym okaże się to konieczne dla
realizacji powyższych robót.
Pytanie 14.
SIWZ zał. nr 12 oraz tabela 1B określają wymagania dotyczące zaplecza, jakie ma zapewnić
Wykonawca na rzecz Dostawcy Turbin. Czy poza placem składowym i zapewnieniem mediów
Wykonawca ma dostarczyć zaplecze socjalno biurowe? Jeżeli tak to, w jakim zakresie. Zał. nr 12
odnosi się do załącznika 15, którego nie znajdujemy w dokumentacji.
Odpowiedź:
Załącznik nr 15 został w SIWZ przywołany omyłkowo. Wymagania dla zaplecza socjalno-biurowego
dla Dostawcy Turbin zostały sprecyzowane w rozdziale 3, punkt 5, podpunkt 17 SIWZ.
Pytanie 15.
W związku z Państwa odpowiedzią na pyt.7 Z dnia 20 sierpnia proszę o wyjaśnienie lub sprostowanie
- czy sprawdzenie przez saperów tras linii kablowych należy do Wykonawcy pakietu budowlanego?
Odpowiedź:
Wykonawca nie jest zobowiązany do sprawdzenia przez saperów tras linii kablowych.
Pytanie 16.
Na podstawie n/w wymogów, czy możemy przyjąć, że obydwa zaplecza mogą znajdować się na tym
samym utwardzonym placu, który zostanie odpowiednio powiększony do ok 2200 m2?
Nowotna Farma Wiatrowa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Abrahama 1A, lok. 6.10, 80-307 Gdańsk, tel/fax (58) 717 31 27,
Kapitał zakładowy: 50.000zł; KRS: 0000299920; NIP:5833024665; REGON:220572430 · Strona 4 z 6
Czy można założyć, że plac dla Zamawiającego i dla dostawcy turbin 2000m?
Odpowiedź:
Obydwa zaplecze mogą znajdować się na tym samym placu, przy założeniu, że powierzchnia
utwardzonego placu będzie odpowiednia do usytuowania na nim zapleczy dla Dostawcy Turbin i
Zamawiającego oraz miejsc parkingowych na 20 samochodów (do wyłącznej dyspozycji
Zamawiającego i Inżyniera Kontraktu). Całość powinna być ogrodzona. Zamawiający nie określa
całkowitej powierzchni na 2200m2. Wielkość powierzchni wspólnego placu Wykonawca musi
określić na własne ryzyko tak, aby całe zaplecze spełniało swoje funkcje i było zgodne z przepisami
prawa.
Pytanie 17.
W jakiej konstrukcji należy wykonać drogę na działce nr 219 Obr. Żelichowo? W projekcie
wykonawczym jest zapis, że należy istniejącą drogę pokryć warstwą asfaltu gr. 5 cm, czy to jest
wystarczające? Jakiej szerokości ma być droga i na jakim odcinku ma być budowana?
Odpowiedź:
Do zakresu przetargu nie wchodzi wykonanie dróg dojazdowych do GPZ. Nawierzchnię bitumiczną
na drodze położonej na działce nr 219 wykona Wykonawca branży elektrycznej wyłoniony w
odrębnym postępowaniu przetargowym.
Pytanie 18.
Na jakiej długości mają być zjazdy z kostki brukowej?
Odpowiedź:
W granicach pasa drogowego drogi powiatowej i wojewódzkiej oraz zgodnie z drogowym projektem
wykonawczym.
Pytanie 19.
Czy linia kolejowa będzie czynna na czas trwania budowy?
Odpowiedź:
Uzgodnienie szczegółowych warunków budowy przejazdu kolejowego z zarządcą linii kolejowej
należy do obowiązków Wykonawcy. Wykonawca powinien uwzględnić wszystkie koszty związane z
budową przejazdu kolejowego.
Pytanie 20.
Kto ponosi koszty nadzoru i odbioru prac przebudowy skrzyżowania z linią wąskotorową?
Odpowiedź:
Koszty nadzoru kolejowego i odbioru przez zarządcę linii kolejowej ponosi Wykonawca.
Nowotna Farma Wiatrowa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Abrahama 1A, lok. 6.10, 80-307 Gdańsk, tel/fax (58) 717 31 27,
Kapitał zakładowy: 50.000zł; KRS: 0000299920; NIP:5833024665; REGON:220572430 · Strona 5 z 6
Pytanie 21.
W ogłoszeniu o zamówieniu jest zapis o 10 miesiącach na wykonanie zamówienia a w SIWZ o 13
miesiącach. Ile jest miesięcy na wykonanie zamówienia?
Odpowiedź:
Zamawiający wyjaśnia, że Wykonawca będzie zobowiązany do wykonania przedmiotu zamówienia
zgodnie z SIWZ w okresie nie dłuższym niż 13 miesięcy od momentu wystawienia dokumentu Notice
to Proceed.
Pytanie 22.
Gdzie jest punkt PP wg umowy Zamawiającego z dostawcą turbin, od którego miejsca Wykonawca
jest odpowiedzialny za transporty ponadgabarytowe?
Odpowiedź:
Zjazd z drogi wojewódzkiej nr 502.
Pytanie 23.
W nawiązaniu do odpowiedzi Inwestora z dnia 14.08.2013 r. na pytania nr 1 i nr 2 oraz odpowiedzi
Inwestora z dnia 20.08.2013 r. na pytanie nr 2 dot. warunków Umowy, prosimy o doprecyzowanie
wymogu, złożenia oświadczeń zamieszczonych w SIWZ dotyczących akceptacji wszystkich treści
warunków kontraktu. Prosimy o potwierdzenie, iż w związku z możliwością wprowadzenia zmian –
negocjacji warunków kontraktu, w/w oświadczenia nie są wymagane do złożenia we wstępnej ofercie
oraz Zamawiający wyraża zgodę na wykreślenie z załączników punktów dot. akceptacji warunków
kontraktu, a dopiero po spotkaniu negocjacyjnym przy złożeniu ostatecznej oferty Wykonawca
dostarczy kompletne załączniki.?
Odpowiedź:
Zamawiający informuje, że oświadczenia wymagane w SIWZ nadal są wymagane, a Załącznik nr 1C
do SIWZ (Akceptacja warunków kontraktu) został zmieniony i zamieszczony na stronie internetowej
www.nfw.com.pl
w
zakładce
Przetargi
i
jest
dostępny
po
zalogowaniu
(SIWZ_NOWOTNA_BoP_zal_01C_nowy).
Pytanie 24.
Czy Zamawiający przewiduje alternatywne rozwiązania fundamentów w stosunku do projektu
wykonawczego?
Odpowiedź:
Zamawiający dopuszcza tylko zmianę firmy wykonującej palowanie. Typ, ilość i długość pali zgodnie
z projektem wykonawczym.
Pytanie 25.
W związku z prowadzonym postępowaniem przetargowym w trybie przetargu nieograniczonego
na wyłonienie Wykonawcy robót budowlanych w ramach projektu inwestycyjnego “Budowa farmy
wiatrowej Ostaszewo o łącznej mocy 40MW” zwracam się z prośbą o zmianę terminu składania
ofert na 9 września 2013r.
Odpowiedź:
Zamawiający nie przewiduje zmiany terminu składania ofert.
Nowotna Farma Wiatrowa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Abrahama 1A, lok. 6.10, 80-307 Gdańsk, tel/fax (58) 717 31 27,
Kapitał zakładowy: 50.000zł; KRS: 0000299920; NIP:5833024665; REGON:220572430 · Strona 6 z 6