Odpowiedź

Transkrypt

Odpowiedź
Znak postępowania: CEZAMAT/ZP14/2015/F
L. dz. CEZ - 195/15
Warszawa, 12.06.2015 r.
ODPOWIEDZI NA PYTANIA DO SPECYFIKACJI ISTOTNYCH WARUNKÓW ZAMÓWIENIA
Dotyczy postępowania prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego na dostawę urządzenia
do osadzania w plazmie metodą PECVD na potrzeby realizacji projektu Fotonika i Technologie
Terahercowe – Rozwój Wydziałowego Centrum Badawczego współfinansowanego ze środków
Europejskiego
Funduszu
Rozwoju
Regionalnego
w
ramach
Programu
Operacyjnego
Innowacyjna Gospodarka 2007-2013.
Zamawiający, CEZAMAT PW Sp. z o.o., działając na podstawie art. 38 ust. 2 ustawy z dnia
29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 907 ze zm.), informuje,
że w dniach 2.06.2015 r. oraz 8.06.2015 r. wpłynęły zapytania do ww. postępowania dotyczące treści
specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zwanej dalej SIWZ. Treść zapytań wraz z wyjaśnieniami
Zamawiający zamieszcza poniżej.
Pytanie 1.
W załączniku 3 do SIWZ, Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia – zwany SOPZ, w punkcie H,
Kryteria odbioru Urządzenia, widnieje następujący zapis:
„W ramach testu akceptacyjnego zostanie przeprowadzone sprawdzenie poprawności działania
wszystkich układów i elementów Urządzenia poprzez przeprowadzenie testów sprawdzających
według norm producenta oraz następujące testy, obejmujące wykonanie procesów technologicznych
charakteryzujących się następującymi parametrami:
b) Jednorodność procesu lepsza niż:”
Uprzejmie prosimy o wyjaśnienie, co rozumieją Państwo przez pojęcie „jednorodność procesu”. Czy
chodzi tutaj o powtarzalność procesu osadzania dla procesów prowadzonych podłoże po podłożu, czy
o coś innego?
Odpowiedź.
Zamawiający dokona modyfikacji SIWZ w tym zakresie.
Pytanie 2.
Czy Zamawiający wyraża zgodę na zmianę warunków płatności na :
- 30% przedpłata przeciwko gwarancji bankowej,
- 60% po testach wstępnych i dostawie,
- 10 % po podpisaniu protokołu odbioru lub po 90 dniach
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKOW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO INNOWACYJNA GOSPODARKA
PROJEKT NR POIG.02.01.00-14-197/09 PT: „FOTONIKA I TECHNOLOGIE TERAHERCOWE – ROZWÓJ WYDZIAŁOWEGO CENTRUM BADAWCZEGO"
S T R O N A |1
jeśli opóźnienie odbioru jest spowodowane przez Zamawiającego.
Powyższe warunki płatności są powszechnie stosowane przy dostawach sprzętu na całym świecie.
Odpowiedź.
Zamawiający dokona modyfikacji SIWZ w tym zakresie.
Pytanie 3.
W szczegółowym opisie przedmiotu Zamówienia - zwany SOPZ w punkcie:
5 b. jest generator o minimalnym zakresie częstotliwości 50 - 450 kHz o mocy do 500 W
Czy Zamawiający akceptuje generator 100 kHz o mocy 500 W?
Jest to nowe rozwiązanie techniczne gwarantujące takie same parametry procesu
6. system wytwarzania plazmy w podpunkcie 6f Zamawiający podaje wielkość parametru próżni
wskazującą na konieczność zastosowania pompy turbo, nie wymienianej i nie opisanej w punktach 6 a
do 6 e.
Czy Zamawiający akceptuje rozwiązanie zgodne z punktami 6a do 6e ale zapewniające próżnię 5 x
E-4 mbar.
Rozwiązanie z zastosowaniem pompy turbo jest znacznie droższe, a nie polepsza parametrów
otrzymywanych produktów.
W specyfikacji technicznej punkt 5.5 podane maksymalne obciążenie użytkowe wynosi 5 kN/m2.
Czy Zamawiający na wniosek dostawcy, w przypadku większego obciążenia, przewiduje budowe
ław/konstrukcji zapewniających spełnienie powyższego warunku?
Odpowiedź.
Zamawiający podtrzymuje wymagania zawarte w SIWZ. Punkty E.6.d. i E.6.f. SOPZ definiują
wymagania na wydajność systemu pomp oraz szczelność całego układu. Zamawiający nie zna
wszystkich możliwych rozwiązań
zapewnienia spełnienia tych
wymagań.
Jeśli Urządzenie
proponowane przez Wykonawcę powinno być wyposażone w pompę turbomolekularną, aby spełnić
wymagania Zamawiającego, to powinien taką pompę zaproponować, aby spełnić wymagania
Zamawiającego.
Pytanie 4.
Prosimy o wyjaśnienie co Zamawiający rozumie przez instalacje sprzętu. Producent zagraniczny
zapewnia kompletacje, posadowienie urządzenia w miejscu przewidzianym przez Zamawiającego
oraz podłączenie urządzenia do instalacji, niezbędnych do uruchomienia, doprowadzonych do
urządzenia.
Odpowiedź.
Zamawiający podtrzymuje wymagania zawarte w SIWZ. Zamawiający oraz Wykonawca po podpisaniu
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKOW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO INNOWACYJNA GOSPODARKA
PROJEKT NR POIG.02.01.00-14-197/09 PT: „FOTONIKA I TECHNOLOGIE TERAHERCOWE – ROZWÓJ WYDZIAŁOWEGO CENTRUM BADAWCZEGO"
S T R O N A |2
umowy będą mieli wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio przygotować instalacje i media
technologiczne wymagane do podłączenia Urządzenia. Zamawiający w porozumieniu z Wykonawcą
przygotuje odpowiednio wszystkie media, tak by Wykonawca mógł się do nich bezpiecznie podłączyć
już w trakcie właściwej instalacji Urządzenia. Zamawiający nie wykona żadnej wymaganej do
posadowienia Urządzenia dodatkowej konstrukcji – jeśli taka będzie wymagana przez zaproponowane
Urządzenie.
Pytanie 5.
Czy Zamawiający akceptuje postępowanie w przypadku opóźnienia dostawy z winy Zamawiającego
i konieczności przechowania, gotowego do wysyłki, urządzenia przez dostawcę:
- w przypadku opóźnienia do 8 tygodni od zgłoszenia przez dostawcę gotowości do wysyłki bez
ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego,
- powyżej 8 tygodni Zamawiający poniesie, uzgodnione uprzednio, koszty magazynowania
urządzenia.
Odpowiedź.
Zamawiający podtrzymuje wymagania zawarte w SIWZ.
Pytanie 6.
Czy Zamawiający w uzgodnionym z dostawcą terminie dokona wszelkich ustaleń dotyczących sieci
elektrycznej, rozmieszczenia gniazd itp. niezbędnych do właściwego posadowienia urządzenia.
Odpowiedź.
Zamawiający podtrzymuje wymagania zawarte w SIWZ. Zamawiający oraz Wykonawca po podpisaniu
umowy będą mieli wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio przygotować instalację elektryczną
wymaganą do podłączenia Urządzenia. Zamawiający w porozumieniu z Wykonawcą przygotuje
odpowiednio instalację elektryczną, tak by Wykonawca mógł się do niej bezpiecznie podłączyć już
w trakcie właściwej instalacji Urządzenia.
Pytanie 7.
Czy Zamawiający akceptuje następujące zmiany w proponowanej umowie :
$ 11. pkt dodanie nie więcej jednak niż 5 % kwoty określonej w § 7 ust. 1 Umowy netto,
$ 11 pkt. 1.2 jest nie krótszego niż 7 dni na .... nie krótszy niż 14 dni....
$ 11 pkt. 1.3 w wysokości 10% kwoty na ... w wysokości 5% kwoty
$ 12 pkt 1 jest ... wysokości 5% ceny... na wysokości 3% ceny
$ 15.2.1 jest ... w ciągu 15 dni... na ...w ciągu 4 tygodni...
Uzasadnienie - wg informacji uzyskanych podczas przeprowadzonego Dialogu Technicznego może
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKOW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO INNOWACYJNA GOSPODARKA
PROJEKT NR POIG.02.01.00-14-197/09 PT: „FOTONIKA I TECHNOLOGIE TERAHERCOWE – ROZWÓJ WYDZIAŁOWEGO CENTRUM BADAWCZEGO"
S T R O N A |3
się zdarzyć, ze jeden dostawca wygra więcej niż jeden przetarg, a wtedy obciążenia wynikające
z postanowień umowy będą liczone w setkach tysięcy złotych. Znaczne sumy, wynikające
z zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zostaną zablokowane na okres nawet 3 lat.
$ 11 pkt. 8 zmiana na:
8. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dochodzenia odszkodowania uzupełniającego zgodnie
z przepisami Kodeksu cywilnego.
Uzasadnienie - Dostawca zagraniczny musi znać podstawę prawną
Odpowiedź.
Zamawiający podtrzymuje wymagania zawarte w SIWZ, z wyjątkiem § 11 ust. 8. Zamawiający dokona
modyfikacji SIWZ w zakresie § 11 ust. 8 wzoru umowy.
Pytanie 8.
Prosimy o wydłużenie terminu składania ofert do dnia 10 lipca 2015 r.
Prośbę tę motywujemy koniecznością zdobycia niezbędnych zaświadczeń o niekaralności. Nie mamy
możliwości uzyskania ich przed dniem 22 czerwca br.
Odpowiedź.
Termin składania ofert nie ulega zmianie.
Pytanie 9.
Prosimy o wydłużenie terminu realizacji zamówienia do dnia 31 marca 2016 r.
Biorąc pod uwagę czas ważności oferty można się spodziewać, że podpisanie umowy nastąpi pod
koniec sierpnia br., a na realizację zamówienia pozostaje jedynie okres 4 miesięcy. Standardowo taki
projekt wymaga czasu 7 miesięcy.
Odpowiedź.
Zamawiający podtrzymuje wymagania zawarte w SIWZ.
Pytanie 10.
Prosimy o podanie pełnego numeru rachunku bankowego do przelewów międzynarodowych, na który
należy wnieść wadium, wraz z kodami IBAN i SWIFT.
Nr rachunki bankowego, na który należy wnieść wadium podany w pkt. 13.3 SIWZ jest numerem do
operacji krajowych.
Odpowiedź.
Zamawiający wskazuje kod SWIFT do numeru rachunku bankowego PEKAO S.A. IV O Warszawa
nr PL 81124010531111000005005664, kod SWIFT: PKOPPLPW.
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKOW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO INNOWACYJNA GOSPODARKA
PROJEKT NR POIG.02.01.00-14-197/09 PT: „FOTONIKA I TECHNOLOGIE TERAHERCOWE – ROZWÓJ WYDZIAŁOWEGO CENTRUM BADAWCZEGO"
S T R O N A |4
Romuald Beck
/-/
Wiceprezes Zarządu
CEZAMAT PW Sp. z o.o.
ds. naukowych
Mariusz Wielec
/-/
Prezes Zarządu
CEZAMAT PW Sp. z o.o.
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKOW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO INNOWACYJNA GOSPODARKA
PROJEKT NR POIG.02.01.00-14-197/09 PT: „FOTONIKA I TECHNOLOGIE TERAHERCOWE – ROZWÓJ WYDZIAŁOWEGO CENTRUM BADAWCZEGO"
S T R O N A |5