Odpowiedzi na zapytania

Transkrypt

Odpowiedzi na zapytania
SAMODZIELNY PUBLICZNY DZIECIĘCY SZPITAL KLINICZNY
00-576 Warszawa
Filia: 01-184 Warszawa
REGON: 000288969
ul. Marszałkowska 24
ul. Działdowska 1
NIP: 526-025-15-98
Dział Zamówień Publicznych
tel.: (0 22) 522 74 79
(0 22) 522 74 72
L. dz. DZP /181/2840/2012
fax: (0 22) 522 74 72
e-mail: [email protected]
Warszawa, dn. 8 maja 2012 r.
PT WYKONAWCY
Dotyczy:
postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w przedmiocie:
„ZAKUP ARTYKUŁÓW LABORATORYJNYCH”
w trybie przetargu nieograniczonego /poniżej 130 000 Euro/
RejZamPub/26/2012
W związku z otrzymaniem od Wykonawcy zapytań dotyczących w/w postępowania
Zamawiający na podstawie art. 38 ust. 1 pkt. 3 i ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. (tj. Dz.
U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 ze zmianami), udziela następujących odpowiedzi:
Pytanie 1:
dot. Pakietu 13:
Czy Zamawiający wyraża zgodę na zaoferowanie filtrów do cytowirówki Shandon razem z lejkami (jako jedna
pozycja w arkuszu cenowym) ?
Odpowiedź 1:
Zamawiający wyraża zgodę na zaoferowanie filtrów do cytowirówki Shandon razem z lejkami jako jedna
pozycja. W załączeniu zmieniony Formularz asortymentowy dla pakietu nr 13.
Pytanie 2:
dot. Pakietu 13:
Czy Zamawiający wymaga zaoferowania lejków pojedynczych czy podwójnych ?
Odpowiedź 2:
Zamawiający wymaga zaoferowania lejków podwójnych.
Strona 1 z 6
Pytanie 3:
dot. Pakietu 13:
Czy Zamawiający wyraża zgodę na wydłużenie czasu realizacji zamówienia w pakiecie 13 do 10 dni
roboczych od momentu złożenia zamówienia ? Sugerowane 3 dni na realizację zamówienia to zbyt
krótki czas biorąc pod uwagę konieczność sprowadzania zamawianego asortymentu z zagranicy.
Odpowiedź 3:
Zamawiający wyraża zgodę na wydłużenie czasu realizacji zamówienia do 10 dni - w pakiecie 13
- z uwagi na podane przez Oferenta uzasadnienie.
W związku z powyższym § 6 ust. 1 wzoru umowy otrzymuje brzmienie:
„1. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania dostaw cząstkowych przedmiotu umowy, w ciągu:
• 3 dni roboczych dla pakietów: 1 – 12 oraz 14-22
• 10 dni roboczych dla pakietu 13
od chwili otrzymania zamówienia złożonego drogą mailową, fax-em, lub na piśmie przez
upoważnionego pracownika Zamawiającego.”
Pytanie 4:
Odpowiedź 4:
Zamawiający wyraża zgodę na złożenie ww. oświadczenia.
Pytanie 5:
Odpowiedź 5:
Zamawiający dopuści probówkę 10 ml (opis zgodny z SIWZ) ale o wymiarach 15,3 x 92 mm.
Strona 2 z 6
Pytanie 6:
Dotyczy: Pakiet nr 16 Nożyki do mikrotomu
Proszę o doprecyzowanie czy zamawiający oczekuje zaproponowania nożyków do mikrotomu
wysokoprofilowych czy niskoprofilowych. Według katalogu producenta nożyki mikrotomowe SEC35
oraz SEC35e są nożykami niskoprofilowymi natomiast opis umieszczony w SiWZ wskazuje na
nożyki wysokoprofilowe.
Odpowiedź 6:
W obu pozycjach powinny być oczywiście nożyczki niskoprofilowe.
Pytanie 7:
Dotyczy: Pakiet nr 14 Teczki na preparaty
Proszę o doprecyzowanie czy teczka jaką należy zaproponować ma być zamykana czy otwarta?
Odpowiedź 7:
Otwarta.
Pytanie 8:
Dotyczy: Pakiet nr 22 poz. Kasetki i kominki – poz. nr 4
Proszę o doprecyzowanie jakiej szalki na szkiełka oczekuje zamawiający. Proszę o podanie bardziej
szczegółowego opisu.
Odpowiedź 8:
Szalka płaska, szklana o wymiarach ˜ 9 x 7,2 x 4 na 10 preparatów.
Pytanie 9:
Dotyczy pakietu 13:
Prosimy o doprecyzowanie opisu przedmiotu zamówienia w pozycji 2
- o jakie „lejki”chodzi
Zamawiającemu? Czy przedmiotem zamówienia mają być kominki cytologiczne? Występują
one w opakowaniach po 50 i 500 sztuk (kominki pojedyncze o pojemności mniejszej niż 0,4
ml oraz 0,5 ml) oraz po 25 lub 500 sztuk (kominki podwójne – pozwalają na umieszczenie 2
próbek na 1 szkiełku).
Odpowiedź 9:
Zamawiający dokonuje zmian opisu pakietu nr 13. Bardzo proszę o zapoznanie się z formularzem
asortymentowym Pakiet nr 13.
Strona 3 z 6
Pytanie 10:
Dotyczy pakietu 15:
Prosimy o doprecyzowanie jakich wymiarów torebek na wycinki oczekuje Zamawiający? Przedmiot
zamówienia występuje w 3 różnych wielkościach.
Odpowiedź 10:
30x45 mm.
Pytanie 11:
Dotyczy pakietu 16:
Prosimy o sprostowanie – ostrza opisane przez Zamawiającego w pozycji 1 i 2 to ostrza
niskoprofilowe.
Odpowiedź 11:
Tak, są to ostrza niskoprofilowe.
Pytanie 12:
Dotyczy pakietu 22:
Czy w pozycji 3 Zamawiający wyrazi zgodę na zaoferowanie kominków typu Coplin na 5 szkiełek?
Odpowiedź 12:
tak.
Pytanie 13:
Dotyczy pakietu 22:
Prosimy o wydzielenie z pakietu pozycji 1 i 2 celem utworzenia oddzielnego pakietu np. 22 A.
Umożliwi to złożenie ofert większej ilości wyspecjalizowanych firm, a co za tym idzie podniesie
konkurencyjność i pozwoli Zamawiającemu na wyłonienie oferty realnie najkorzystniejszej.
Odpowiedź 13:
Zamawiający wyraża zgodę. Z Pakietu 22 zostaje wydzielona pozycja 3 i 4 i utworzony pakiet 22A,
pozycja 1 i 2 pozostają jako pakiet 22. Proszę o zapoznanie się ze zmodyfikowanym Formularzem
asortymentowo – cenowym dla pakietu 22 i 22 A (w załączeniu).
Pytanie 14:
Strona 4 z 6
Odpowiedź 14:
Zamawiający wymaga wymazówek przeznaczonych do transportu wymazów : z nosa,
ucha, gardła oraz ran powierzchniowych skóry, otwartych ran i wysięków opowiadających klasie
med. II a , a tym samym oczekuje dołączenia do oferty certyfikatu CE potwierdzającego klasę II a
wymienionego asortymentu.
Pytanie 15:
Odpowiedź 15:
ppkt 1 - Zamawiający wymaga, aby dostarczony towar spełniał wymagania norm jakościowych,
posiadał atesty i odpowiednie certyfikaty o wyrobach laboratoryjnych i medycznych
zgodnie z obowiązującymi w Polsce ustawami i przepisami prawnymi.
ppkt 2 - Zamawiający oczekuje od Oferenta dostarczenia do oferty oświadczenia o posiadaniu
dokumentu z badaniem potwierdzającym przeżywalność bakterii i mikroorganizmów do 72 godzin
od momentu pobrania.
Pytanie 16:
Odpowiedź 16:
Zamawiający wymaga ez do posiewu zgodnie z dyrektywą 98/79/EC dla wyrobów medycznych do
diagnostyki in vitro, CE IVD oraz dołączenie do oferty certyfikatu sterylności i kalibracji
potwierdzającego jakość oferowanych ez.
Z poważaniem
Strona 5 z 6
ZMODYFIKOWANE PAKIETY:
Strona 6 z 6