Odpowiedzi

Transkrypt

Odpowiedzi
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
Łódź, dnia 02.03.2016 r.
Do wszystkich zainteresowanych,
Dotyczy: Postępowania ZP/35/2016 – usługa prania bielizny szpitalnej dla Instytutu CZMP w Łodzi.
Szanowni Państwo,
W związku z zapytaniami dotyczącymi przedmiotowego postępowania Zamawiający wyjaśnia, co
następuje:
Pytanie 1: Rozdział V § 12 pkt. 5 Czy Zamawiający wyrazi zgodę aby wykonawca w przypadku
materacy po dezynfekcji komorowej i maszyny szwalniczej dołączył oświadczenie, że w ciągu 2 lat
wykonał minimum 2 badania metodą odciskową – płytki kontaktowe zamiast wymaganego wymazu,
potwierdzone przez właściwą stację sanitarno-epidemiologiczną lub akredytowane przez Polskie Centrum
Akredytacji laboratorium wpisane na listę Laboratoriów Badawczych lub inną uprawnioną do
przeprowadzenia ww badań i nie wykazały one nieprawidłowości?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza metodę odciskową pod warunkiem, iż w wyniku tej
metody podane są (poza ilością jednostek tworzących kolonie tzw. CFU) również nazwy
gatunkowe drobnoustrojów stwierdzonych na płytce.
W związku z tym Zamawiający modyfikuje SIWZ w sposób następujący:
Było
§ 12. Oświadczenia lub dokumenty potwierdzające spełnianie przez usługę wymagań określonych przez
Zamawiającego:
LP.
1.
Opis wymagań
Zamawiającego
Wykaz oświadczeń / dokumentów, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania
wymagań Zamawiającego
Dokumenty i oświadczenia
dotyczące świadczonej usługi:
1) Zaświadczenie o wdrożeniu w pralni procedur zapewniających odpowiednią jakość
mikrobiologiczną pranej bielizny szpitalnej ujętych w normie PN-EN 14065:2005,,Tekstylia
poddawane obróbce w pralni – System kontroli skażenia biologicznego” wydane przez uprawnioną do
certyfikacji jednostkę.
2) Protokół z ostatniej kontroli sanitarnej, niestwierdzający nieprawidłowości.
3) Oświadczenie Wykonawcy, że pralnia i transport Wykonawcy znajduje się pod stałym nadzorem
sanitarnym, organizacja prania stosowana w pralni Wykonawcy jest zgodna z ustawą z dnia
05.12.2008 r. o zapobieganiu i zwalczaniu chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz.U. z 2013r., poz. 947 z
późn. zm.) oraz pralnia posiada wdrożony Planu higieny pralni – Załącznik nr 9 do SIWZ
4) Oświadczenie Wykonawcy, że pralnia posiada pozytywną opinię Inspektora Sanitarnego i spełnia
wymogi techniczno - sanitarne na wykonanie usługi prania i dezynfekcji bielizny szpitalnej, posiada
pozytywne wyniki z badań laboratoryjnych niezależnego ośrodka badawczego, towarzystwa
mikrobiologicznego lub innej instytucji wydającej opinie o środkach dezynfekcyjnych na stosowane
środki piorące na asortyment: - bielizna pościelowa, w tym bielizna operacyjna, ubrania i fartuchy
operacyjne, piżamy, ręczniki, ubrania robocze, koce, poduszki, itp. oraz na środki piorąco –
dezynfekcyjne skutecznie działające na B, F, V, Tbc., S oraz posiada certyfikaty CE na środki piorące
– Załącznik nr 10 do SIWZ
5) Oświadczenie Wykonawcy, że w ciągu ostatnich dwóch lat wykonano minimum:
- 2 wymazy czystościowe wykonane z bielizny operacyjnej po cyklu prania i dezynfekcji,
- 2 wymazy czystościowe wykonane z materacy po dezynfekcji komorowej w pralni Wykonawcy,
- 2 wymazy z powierzchni ładunkowej samochodu przeznaczonego do transportu bielizny szpitalnej,
- 2 wymazy z rąk pracowników,
- 2 wymazy z maszyny szwalniczej,
- 2 wymazy z magla,
- 2 wymazy z regałów na których jest przechowywana czysta bielizna,
które zostały potwierdzone przez właściwą stację sanitarno-epidemiologiczną lub akredytowane przez
Polskie Centrum Akredytacji Laboratorium wpisane na listę Laboratoriów Badawczych lub inną
1
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
jednostkę uprawnioną do przeprowadzenia ww. badań i nie wykazały one nieprawidłowości –
Załącznik nr 11 do SIWZ
Jest:
§ 12. Oświadczenia lub dokumenty potwierdzające spełnianie przez usługę wymagań określonych przez
Zamawiającego:
LP.
1.
Opis wymagań
Zamawiającego
Wykaz oświadczeń / dokumentów, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania
wymagań Zamawiającego
Dokumenty i oświadczenia
dotyczące świadczonej usługi:
1) Zaświadczenie o wdrożeniu w pralni procedur zapewniających odpowiednią jakość
mikrobiologiczną pranej bielizny szpitalnej ujętych w normie PN-EN 14065:2005,,Tekstylia
poddawane obróbce w pralni – System kontroli skażenia biologicznego” wydane przez uprawnioną do
certyfikacji jednostkę.
2) Protokół z ostatniej kontroli sanitarnej, niestwierdzający nieprawidłowości.
3) Oświadczenie Wykonawcy, że pralnia i transport Wykonawcy znajduje się pod stałym nadzorem
sanitarnym, organizacja prania stosowana w pralni Wykonawcy jest zgodna z ustawą z dnia
05.12.2008 r. o zapobieganiu i zwalczaniu chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz.U. z 2013r., poz. 947 z
późn. zm.) oraz pralnia posiada wdrożony Planu higieny pralni – Załącznik nr 9 do SIWZ
4) Oświadczenie Wykonawcy, że pralnia posiada pozytywną opinię Inspektora Sanitarnego i spełnia
wymogi techniczno - sanitarne na wykonanie usługi prania i dezynfekcji bielizny szpitalnej, posiada
pozytywne wyniki z badań laboratoryjnych niezależnego ośrodka badawczego, towarzystwa
mikrobiologicznego lub innej instytucji wydającej opinie o środkach dezynfekcyjnych na stosowane
środki piorące na asortyment: - bielizna pościelowa, w tym bielizna operacyjna, ubrania i fartuchy
operacyjne, piżamy, ręczniki, ubrania robocze, koce, poduszki, itp. oraz na środki piorąco –
dezynfekcyjne skutecznie działające na B, F, V, Tbc., S oraz posiada certyfikaty CE na środki piorące
– Załącznik nr 10 do SIWZ
5) Oświadczenie Wykonawcy, że w ciągu ostatnich dwóch lat wykonano minimum:
- 2 wymazy czystościowe wykonane z bielizny operacyjnej po cyklu prania i dezynfekcji,
- 2 wymazy czystościowe wykonane z materacy po dezynfekcji komorowej w pralni Wykonawcy,
Zamawiający dopuszcza metodę odciskową pod warunkiem, iż w wyniku tej metody
podane są (poza ilością jednostek tworzących kolonie tzw. CFU) również nazwy
gatunkowe drobnoustrojów stwierdzonych na płytce
- 2 wymazy z powierzchni ładunkowej samochodu przeznaczonego do transportu bielizny szpitalnej,
- 2 wymazy z rąk pracowników,
- 2 wymazy z maszyny szwalniczej, Zamawiający dopuszcza metodę odciskową pod
warunkiem, iż w wyniku tej metody podane są (poza ilością jednostek tworzących
kolonie tzw. CFU) również nazwy gatunkowe drobnoustrojów stwierdzonych na płytce
- 2 wymazy z magla,
- 2 wymazy z regałów na których jest przechowywana czysta bielizna,
które zostały potwierdzone przez właściwą stację sanitarno-epidemiologiczną lub akredytowane przez
Polskie Centrum Akredytacji Laboratorium wpisane na listę Laboratoriów Badawczych lub inną
jednostkę uprawnioną do przeprowadzenia ww. badań i nie wykazały one nieprawidłowości –
Załącznik nr 11 do SIWZ
Zmianie ulega również treść załącznika nr 11 do SIWZ.
Pytanie 2: Czy Zamawiający wyrazi zgodę, aby w trakcie realizacji umowy dezynfekcja materacy
wykonywana była w przelotowych pralnico-wirówkach przeznaczonych do prania i dezynfekcji zamiast w
komorze dezynfekcyjnej? Skuteczne wykonanie dezynfekcji nie ogranicza się, bowiem do użycia komory
dezynfekcyjnej. Technologia dezynfekcji w komorach dezynfekcyjnych jest technologią, która obecnie
może być zastąpiona technologią stosowana w pralnico-wirówkach w których dokonywany jest zarówno
proces prania jak i dezynfekcji, przy zachowaniu odpowiednio dobranej technologii środków piorąco dezynfekujacych. Dezynfekcja w pralnico – wirówce zapewnia nie gorszą skuteczność od dezynfekcji w
komorze dezynfekcyjnej.
2
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, aby w trakcie realizacji umowy dezynfekcja materacy
wykonywana była w
przelotowych pralnico-wirówkach przeznaczonych do prania i
dezynfekcji zamiast w komorze dezynfekcyjnej pod warunkiem, iż ww. procedura
gwarantuje pełne wysuszenie materaca w ciągu 24h (materac nie przyjedzie wilgotny) oraz
Wykonawca gwarantuje brak deformacji materaca.
Pytanie 3: PP/07 – dotyczy: NE Postępowanie z bielizna szpitalną Pkt III, ppkt. 2.
Prosimy doprecyzowanie terminu odbioru brudnej pościeli.
Z komórek szpitala poniedziałek 1 x dziennie - sobota niezależnie czy wpada dzień świąteczny w godz.
7.00 – 8.00
Z Bloków Operacyjnych i Porodowych x 2 dziennie w każdy dzień tygodnia czyli: poniedziałek - niedziela w
godz.: 7.00-8.00, 16.00-17.00
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, że: odbiór brudnej pościeli odbywa się:
Z komórek szpitala 1 x dziennie poniedziałek - sobota w godz. 7.00 – 8.00 z wyjątkiem dni
ustawowo wolnych od pracy.
Z Bloków Operacyjnych i Porodowych 2 x dziennie poniedziałek - sobota w godz.: 7.00-8.00,
16.00-17.00 z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy
Pytanie 4: PP/07 – dotyczy: NE Postępowanie z bielizna szpitalną Pkt. III. pkt. 2 i 3
Prosimy o potwierdzenie: Czy Szpital wyznacza dwie osoby: jedną na strefę brudną do liczenia brudnej
bielizny, drugą na strefę czystą do wydawania czystej bielizny?
Odpowiedź: Zamawiający potwierdza, że wyznacza dwie osoby:
Jedną na stronę brudną do udziału w liczeniu oraz jedną na stronę czystą do udziału
w liczeniu i pakowaniu. Zamawiający wyjaśnia, iż liczenie, pakowanie i inne czynności
wskazane w procedurze odbywają się w obecności przedstawiciela/pracownika ICZMP,
jednak leżą w gestii Wykonawcy.
Pytanie 5: PP/07 – dotyczy: NE Postępowanie z bielizna szpitalną Pkt. III. ppkt. 3
Jakie worki dostarczane z czystą bielizną w godz. 11.00 - 13.00 ma na myśli szpital i gdzie, jeśli
wydawanie odbywa się na strefie czystej przyjęcia bielizny w g. 8.00 -11.00?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, że wydawanie bielizny w strefie czystej odbywa się w
godzinach
8.00
–
11.00,
a
dostarczenie
bielizny
przez
Wykonawcę
do
komórek
organizacyjnych szpitala w godzinach 11.00-13.00.
Pytanie 6: dotyczy treści umowy Czy zamawiający wyrazi zgodę na wydłużenie czasu realizacji
reklamacji z 24 do 48 lub 72 godzin? W przypadku reklamacji krawieckiej (zakup materiału itp.) może ona
trwać dłużej niż 24 godziny.
3
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza wydłużenie czasu reklamacji na 48 godzin a w
przypadku reklamacji krawieckiej do 72 godzin (liczonych w dni robocze).
Pytanie 7: dotyczy treści umowy Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dopisanie w
§ 9 ust. 4 po
słowach „zniszczenia powierzonej bielizny (bielizna odbarwiona, podarta utrata walorów estetycznych lub
użytkowych) zwrotu „z winy Wykonawcy”
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 8: dotyczy treści umowy Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dopisanie w § 11 ust. 2 lit. a,b,c
zmianę słów z „w 3 dostawach” na „w 3 kolejnych lub następujących po sobie dostawach”?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 9: dotyczy treści umowy Zawracamy się z prośbą o wykreślenia w § 11 ust. 2 lit. a,b słów „
niezależnie od uznania reklamacji za zasadną”? Jeżeli reklamacja jest uznana jako niezasadna nie może
być traktowana jako powód do wypowiedzenia umowy.
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 10: dotyczy treści umowy Czy Zamawiający zgadza się aby w przypadku wypowiedzenia
umowy Wykonawca zapłacił karę umowną w wysokości 10% niezrealizowanej wartości brutto umowy?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 11: dotyczy treści umowy Czy Zamawiający zgadza się aby w § 11 ust. 4 lit. a,b,c,d wzoru
umowy słowa „opóźnienia”, „opóźnieniem” zostały zastąpione słowami „zwłoki”, „zwłoką”?
Uzasadnione jest aby kara była naliczana tylko za zwłokę (czyli opóźnienie zawinione przez wykonawcę),
nie zaś za wszelkie opóźnienia, czyli także niezawinione przez wykonawcę. Nie ma uzasadnienia
rozszerzanie odpowiedzialności wykonawcy także na niezawinione naruszenie terminu. Zgodnie z
wyrokiem Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 17 lipca 2014 r. KIO 1338/14; KIO 1377/14, „kara umowna
należy się za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy (art. 483 i nast. Kodeksu cywilnego), a więc
tradycyjnie za zwłokę, a nie każde opóźnienie w wykonaniu umowy.”
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 12: dotyczy treści umowy Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dopisanie w § 11 ust. 4 lit. a
zwrotu „z winy Wykonawcy”
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 13: dotyczy treści umowy W jakich okolicznościach Zamawiający będzie uprawniony do
wypowiedzenia umowy na podstawie § 14 ust. 6 umowy?
Odpowiedź:
Zamawiający
Zamawiającego
z
wyjaśnia,
ważnych
że
powodów
umowa
z
może
zachowaniem
być
1-
wypowiedziana
miesięcznego
przez
okresu
4
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
wypowiedzenia. Zaistnienie ważnych powodów musi być rozpatrywane każdorazowo
indywidualnie dla zaistniałej sytuacji. Dotyczy to w szczególności sytuacji, gdy kontynuacja
zamówienia stanie się niezgodna z interesem Zamawiającego
Pytanie 14: Czy wymazy czystościowe wymagane w załączniku nr. 11 do SIWZ, potwierdzone przez
właściwą stację sanitarno-epidemiologiczną lub laboratorium akredytowane powinny być wykonane po
jednym w roku 2015 i jednym 2016 w celu potwierdzenia systematycznej samokontroli, czy Zamawiający
wystarczy, iż wymazy zostaną wykonane po ogłoszeniu SIWZ?
Odpowiedź: Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ. Badanie mikrobiologicznej czystości
pościeli powinno odbywać się wg wewnętrznej procedury, jednak nie rzadziej niż raz na pół
roku.
Należy
uwzględnić
ostatnie wymazy
potwierdzające samokontrolę.
Spełnienie
wymagania Zamawiającego musi zostać potwierdzone najpóźniej na dzień składania ofert.
Pytanie 15: Czy wymóg możliwości wykonania usługi w trybie interwencyjnym powinien zostać
potwierdzony wykazaniem czasów niezbędnych na:
- Dojazd do Zamawiającego z pralni Wykonawcy,
- Odbiór bielizny z komórek organizacyjnych ICZMP,
- Przejazd z brudną bielizną doi pralni,
- Wykonanie usługi,
- Dojazd do zamawiającego z bielizną czystą,
- Dostarczenie bielizny do danej komórki organizacyjnej ICZMP.
Odpowiedź: Zamawiający potwierdza, że wymóg możliwości wykonania usługi w trybie
interwencyjnym powinien zostać potwierdzony wykazaniem sumy czasów niezbędnych na:
- Dojazd do Zamawiającego z pralni Wykonawcy,
- Odbiór bielizny z komórek organizacyjnych ICZMP,
- Przejazd z brudną bielizną doi pralni,
- Wykonanie usługi, (pranie z dezynfekcją, suszenie, maglowanie lub inne wykończenie)
- Dojazd do zamawiającego z bielizną czystą,
- Dostarczenie bielizny do danej komórki organizacyjnej ICZMP.
Pytanie 16: Czy Wykonawca korzystając z kilku obiektów pralniczych, powinien podać taki, który spełnia
wszystkie wymogi Zamawiającego? Czy też usługę interwencyjną może wykonywać z pominięciem
niektórych wymogów?
Odpowiedź:
Zamawiający
nie
wyraża
zgody.
Nie
można
pominąć
wymogów
epidemiologicznych m.in. rozdziału prac czystych i brudnych, właściwego transportu oraz
innych wpływających na bezpieczeństwo obrotu pościelą.
5
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
Integralnymi załącznikami do niniejszych odpowiedzi są:
- Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
- Zmienione oświadczenie Wykonawcy – Załącznik nr 11 do SIWZ
- Zmieniony Wzór umowy – Załącznik nr 12 do SIWZ
- Zmieniony projekt procedury PP/07-NE Postępowanie z bielizną szpitalną – Załącznik nr 13 do SIWZ
Termin składania i otwarcia ofert wyznaczony na dzień 07.03.2016 r. odpowiednio
na godzinę 10:00 i 10:15 NIE ULEGA ZMIANIE.
Wersja elektroniczna dokumentu.
Dokument podpisany w oryginale przez Zastępcę Dyrektora ds. Administracji i Rozwoju
– dr Pawła Grockiego z upoważnienia Dyrektora Instytutu prof. dr hab. n. med. Macieja Banacha
6