Odpowiedzi

Transkrypt

Odpowiedzi
INSTYTUT „CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI”
SAMODZIELNA SEKCJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
93-338 Łódź, ul. Rzgowska 281/289
tel. (0-42) 271-17-54 fax (0-42) 271-17-50
E-mail: [email protected]
Łódź, dnia 08.12.2015 r.
Do wszystkich zainteresowanych,
Dotyczy: Postępowania ZP/107/2015 – dostawa termometrów i barometru dla Instytutu „CZMP” w Łodzi.
Szanowni Państwo!
W związku z zapytaniami dotyczącymi przedmiotowego postępowania Zamawiający wyjaśnia, co następuje:
Dotyczy pozycji nr 2 Termometr do pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych, zawieszany,
w przedziale temperatur: -10°C do +10°C.
Pytanie 1.:Jakiego rodzaju mają to być termometry - szklane, cyfrowe?
Odpowiedź: Zamawiający nie określa wymogu w ww. zakresie. Termometry mogą być szklane lub cyfrowe.
Pytanie 2.: Co dokładnie oznacza "zawieszane"?
Odpowiedź: Słowo „zawieszane” oznacza, iż termometry w górnej części posiadają zaczep umożliwiający ich zawieszenie.
Pytanie 3.: Jakie są wymagania co do niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga, aby termometry oznaczone znakiem producenta i indywidualnym numerem. Niepewność
pomiaru max. +/- 1st.C
Pytanie 4.: Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to, w jakich punktach?
Odpowiedź: Minimalnym wymogiem dla tych termometrów są świadectwa kontroli jakości producenta.
Dotyczy pozycji nr 3 Termometr do pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych, zawieszany, w
przedziale temperatur: -30°C do +30°C.
Pytanie 5.: Jakiego rodzaju mają to być termometry - szklane, cyfrowe?
Odpowiedź: Zamawiający nie określa wymogu w ww. zakresie. Termometry mogą być szklane lub cyfrowe.
Pytanie 6.: Co dokładnie oznacza "zawieszane"?
Odpowiedź: Słowo „zawieszane” oznacza, iż termometry w górnej części posiadają zaczep umożliwiający ich zawieszenie.
Pytanie 7.: Jakie są wymagania co do niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga, aby termometry oznaczone znakiem producenta i indywidualnym numerem. Niepewność
pomiaru max. +/- 1st.C
Pytanie 8.:Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to w jakich punktach?
Odpowiedź: Minimalnym wymogiem dla tych termometrów są świadectwa kontroli jakości producenta.
Dotyczy pozycji nr 4 Termometr do pomiaru temperatury w zamrażarkach w przedziale temperatur: -18°C do
-22°C.
Pytanie 9.: Jakiego rodzaju mają to być termometry - szklane, cyfrowe?
Odpowiedź: Zamawiający nie określa wymogu w ww. zakresie. Termometry mogą być szklane lub cyfrowe.
Pytanie 10.: Jakie są wymagania, co do niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga, aby termometry oznaczone znakiem producenta i indywidualnym numerem. Niepewność
pomiaru max. +/- 1st.C
Pytanie 11.: Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to w jakich punktach?
Odpowiedź: Minimalnym wymogiem dla tych termometrów są świadectwa kontroli jakości producenta.
Dotyczy pozycji nr 5 Termometr do pomiaru temperatury w cieplarkach (+37°C).
Pytanie 12.: Jakiego rodzaju mają to być termometry - szklane, cyfrowe?
Odpowiedź: Zamawiający nie określa wymogu w ww. zakresie. Termometry mogą być szklane lub cyfrowe.
Pytanie 13.: Jakie są wymagania, co do niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga, aby termometry oznaczone znakiem producenta i indywidualnym numerem. Niepewność
pomiaru max. +/- 1st.C
Pytanie 14.: Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to w jakich punktach?
Odpowiedź: Minimalnym wymogiem dla tych termometrów są świadectwa kontroli jakości producenta.
Dotyczy pozycji nr 6 Termometr wzorcowy z protokołem walidacyjnym w przedziale temperatur zamrażarki,
cieplarki i temperatury pokojowej, zakres temperatur: -25'C do +30'C”
Pytanie 15.: Co Zamawiający rozumie pod pojęciem „protokół walidacyjny”? Czy ma to być dla termometru np.
świadectwo sprawdzenia producenta, świadectwo wzorcowania laboratorium akredytowanego?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż ten termometr ma posiadać świadectwo wzorcowania wystawione przez
akredytowane laboratorium wzorcujące.
Pytanie 16.: Czy protokół walidacyjny jest równoznaczny ze świadectwem wzorcowania?
Odpowiedź: Tak, ten termometr ma posiadać świadectwo wzorcowania wystawione przez akredytowane laboratorium
wzorcujące.
Pytanie 17.: Czy zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia dotyczącym procedur monitorowania temperatury
przechowywania próbek, tkanek, krwi i preparatów krwiopochodnych, Zamawiający dopuszcza by w każdym urządzeniu
chłodniczym umieszczone zostały po 2 czujniki temperatury?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza, aby w każdym urządzeniu chłodniczym umieszczone zostały po 2 czujniki temperatury.
Pytanie 18.: Jakiego rodzaju mają to być termometry - szklane, cyfrowe?
Odpowiedź: Zamawiający nie określa wymogu w ww. zakresie. Termometry mogą być szklane lub cyfrowe.
Pytanie 19.: Jakie są wymagania, co do niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga, aby niepewność pomiaru wynosiła max. +/- 1st.C
Pytanie 20.: Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to, w jakich punktach?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż ten termometr ma posiadać świadectwo wzorcowania wystawione przez
akredytowane laboratorium wzorcujące. Punkty wzorcowania w ilości 3 zostaną określone przez Zamawiającego na etapie
składania zamówienia.
Dotyczy pozycji nr 7 Termometr cyfrowy do pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych. Zakres
pomiarowy: wewnątrz: -10°C - 40°C, zewnątrz -50°C do +60°C.
Pytanie 21: Czy zewnątrz i wewnątrz oznacza termometr z czujnikiem na kablu i możliwością pomiaru temperatury
otoczenia czujnikiem wbudowanym w panel?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga, aby termometr miał możliwość pomiaru temperatury wewnątrz i na zewnątrz urządzenia
chłodniczego. Zamawiający nie określa dodatkowych wymogów dot. sposobu pomiaru obu temperatur przez oferowany
termometr. Dopuszcza określony w pytaniu termometr cyfrowy.
Pytanie 22. Jakie są wymagania, co do niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż wymaga niepewności pomiaru termometrów max. +/- 1st.C
Pytanie 23. Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to, w jakich punktach?
Odpowiedź: Minimalnym wymogiem dla tych termometrów są świadectwa kontroli jakości producenta.
Dotyczy pozycji nr 10 „Elektroniczny rejestrator pomiaru temperatur z GSM z powiadomieniem na telefon o
spadku lub wzroście pomiaru temperatur z lodówki”:
Pytanie 24: Czy ma to być przyrząd autonomiczny czy współpracujący z komputerem?
Odpowiedź: Zamawiający wymaga przyrządu autonomicznego, niewymagającego podłączenia do komputera.
Pytanie 25: Czy może to być przyrząd z czujnikiem na kablu (do włożenia do lodówki przez otwór technologiczny?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza przyrząd z czujnikiem na kablu (do włożenia do lodówki przez otwór technologiczny),
jednak nie wprowadza takiego wymagania.
Pytanie 26. Jakie są wymagania, co do niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż wymaga niepewności pomiaru termometrów max. +/- 0,5st.C
Pytanie 27. Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to, w jakich punktach?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż ten termometr ma posiadać świadectwo wzorcowania wystawione przez
akredytowane laboratorium wzorcujące. Punkty wzorcowania w ilości 3 zostaną określone przez Zamawiającego na etapie
składania zamówienia.
Pytanie 28.: Czy zamawiający wymaga by rejestrator był wzorcowany i posiadał świadectwo wzorcowania laboratorium
akredytowanego? Jeśli tak, to, w jakich punktach temperatury ma być wzorcowany (max 15 punktów wskazanych przez
Zamawiającego)?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż ten termometr ma posiadać świadectwo wzorcowania wystawione przez
akredytowane laboratorium wzorcujące. Punkty wzorcowania w ilości 3 zostaną określone przez Zamawiającego na etapie
składania zamówienia.
Dotyczy pozycji nr 11 „Barometr (do pomiaru wilgotności ciśnienia i temperatury w pracowni badań
czynnościowych układu oddechowego)”:
Pytanie 29.: Czy może to być panel wyświetlający z barometrem i podłączony na kablu czujnik termohigrometryczny?
Odpowiedź: Zamawiający dopuszcza panel wyświetlający z barometrem i podłączony na kablu czujnik termohigrometryczny,
jednak nie wprowadza takiego wymagania.
Pytanie 30.: Jakie są wymagania, co do zakresów pomiarowych i niepewności pomiaru tych przyrządów?
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż wymaga niepewności pomiaru termometrów max. +/- 1 st.C.
Pytanie 31.: Czy przyrządy mają być wzorcowane a jeśli tak to, w jakich punktach?
Odpowiedź: Minimalnym wymogiem dla tych barometrów są świadectwa kontroli jakości producenta.
Pytanie 32.: Czy Zamawiający wymaga by barometr był wzorcowany i posiadał świadectwo wzorcowania laboratorium
akredytowanego?
Odpowiedź: Minimalnym wymogiem dla tych barometrów są świadectwa kontroli jakości producenta.
Dotyczy: Zapisów SIWZ dla pozycji (6, 10, 11)
Rozdział IV, Termin wykonania zamówienia /Art. 36 ust. 1 pkt 4 PZP/.
§ 7. Zamówienie będzie realizowane sukcesywnie w okresie 24 miesięcy od dnia zawarcia umowy, na
podstawie zamówień częściowych zatwierdzonych przez Dyrekcję Instytutu.”
Pytanie 33.: Czy w planach zakupu Zamawiający dla pakietu 6, 10 i 11 posiada sprecyzowany konkretny termin złożenia
zamówienia? Jeśli tak, proszę podać miesiąc i rok, w którym planuje się złożenie zamówienia.
Odpowiedź: Zamawiający wyjaśnia, iż nie posiada sprecyzowanego konkretnego terminu składania zamówień częściowych,
podtrzymuje zapisy SIWZ.
Załącznik Nr 1 do SIWZ – Formularz Oferty Zamawiający wymaga: „Termin dostawy stanowi kryterium oceny
ofert. Zamawiający wymaga podania jednakowego terminu dostawy dla wszystkich oferowanych pakietów.
W przypadku braku wskazania terminu Zamawiający przyjmie okres maksymalny tj. 7 dni roboczych.”
Pytanie 34.: Czy w związku z ewentualną koniecznością wzorcowania przyrządów w laboratoriach akredytowanych, gdzie
procedura wzorcowania trwa ok. 30 dni, Zamawiający dopuszcza termin realizacji zamówienia do 37 dni roboczych?
Odpowiedź: Zamawiający wyraża zgodę, aby w przypadku wzorcowania przyrządów w laboratoriach akredytowanych
maksymalny termin realizacji zamówienia wynosił 37 dni roboczych - dla pozycji 6 i 10, w pozostałych pozycjach
Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Pytanie 35.: Czy termin realizacji zamówień częściowych do 8 tygodni od daty złożenia zamówienia jest
akceptowalny?
Jest
to
podyktowane
względami
technologicznymi,
zwłaszcza
dla
przyrządów
wzorcowanych.
Odpowiedź: Zamawiający wyraża zgodę, aby w przypadku wzorcowania przyrządów w laboratoriach akredytowanych
maksymalny termin realizacji zamówienia wynosił 37 dni roboczych - dla pozycji 6 i 10, w pozostałych pozycjach
Zamawiający podtrzymuje zapisy SIWZ.
Integralnymi załącznikami do niniejszych odpowiedzi są:
-
Zmieniony Formularz Cenowy
Zmieniony Formularz Oferty
Zmieniony Wzór Umowy
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Jednocześnie Zamawiający informuje o zmianie SIWZ w następującym zakresie:
§ 57
Było:
Ofertę należy złożyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”,93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon„A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom „0”, pok. Nr
15 do dnia 11.12.2015 r. do godz. 10:00.
Jest:
Ofertę należy złożyć w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”,93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon„A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom „0”, pok. Nr
15 do dnia 14.12.2015 r. do godz. 10:00.
§ 60
Było:
Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom „0”,pokój
Nr 15, w dniu 11.12.2015 r. o godz. 10:15.
Jest:
Otwarcie Ofert nastąpi w Samodzielnej Sekcji Zamówień Publicznych Instytutu „Centrum Zdrowia
Matki Polki”, 93-338 Łódź ul. Rzgowska 281/289, pawilon „A” (Ginekologiczno-Położniczy), poziom „0”,pokój
Nr 15, w dniu 14.12.2015 r. o godz. 10:15.
Wersja elektroniczna dokumentu.
Dokument podpisany w oryginale przez Zastępcę Dyrektora ds. Lecznictwa
– dr n med. Piotra K. Okońskiego z upoważnienia Dyrektora Instytutu prof. dr hab. med. Macieja
Banacha