Odpowiedzi - BIP WSOSP

Transkrypt

Odpowiedzi - BIP WSOSP
Dęblin, dnia 14.07.2016 r.
Do Wykonawców postepowania numerZp/pn/58/2016
Dotyczy: Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia do przetargu nieograniczonego
na wyposażenie i montaż laboratorium treningowego JTAC/FAC
ODPOWIEDZI NA PYTANIA DO SPECYFIKACJI ISTOTNYCH WARUNKÓW
ZAMÓWIENIA
W związku ze złożonymi pytaniami do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia
na podstawie art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych
(Dz. U. z 2015 r., poz. 2164), zwanej dalej „ustawą”, przedstawiam złożone pytania
i udzielam odpowiedzi:
PYTANIE 1:
Wnosimy o zmianę zapisu w § 6 ust. 6 na następujący:
„W przypadku stwierdzenia wad fizycznych urządzenia, w szczególności ustalenia, że
urządzenie jest niezgodne ze specyfikacją dostawy, jest niekompletne albo posiada ślady
zewnętrznego uszkodzenia, jak również w razie stwierdzenia, że Wykonawca nie wywiązał się
ze wszystkich zobowiązań umownych, Zamawiającemu przysługuje prawo do odmowy
odbioru części lub całości urządzenia. W takim przypadku Zamawiający według swojego
wyboru zobowiąże Wykonawcę do usunięcia wad w wykonanym przedmiocie umowy lub do
dostarczenia urządzenia (lub jego części) wolnego od wad i wyznaczy termin na realizację
tych obowiązków przez Wykonawcę nie krótszy niż 7 dni. Z czynności odbioru naprawionego
lub zamiennego urządzenia (lub jego części) zostanie sporządzony nowy protokół odbioru
W przypadku jeżeli pomimo wyznaczenia terminu dodatkowego Wykonawca nie
dostarczy przedmiotu umowy zgodnego z jej wymaganiami, Zamawiający będzie uprawniony
do odstąpienia od umowy”.
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie dokona zmian.
PYTANIE 2:
Wnosimy o skreślenie w zapisu
zabezpieczają Zamawiającego.
§ 13 ust. 1 pkt 5) – punkty od 1) do 4) wystarczająco
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie dokona zmian.
PYTANIE 3:
Wnosimy o dodanie zapisu w § 14 ust.2 – proponujemy uzupełnić ostatnie zdanie, dopisując
na końcu:
„jeżeli pomimo wyznaczenia 7-dniowego terminu dodatkowego do usunięcia naruszenia
postanowień umowy Wykonawca nie usunie tych naruszeń.”
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie dokona zmian.
PYTANIE 4:
W rozdziale 8 w podpunkcie „c” jest mowa o potrzebie dołączenia przez Wykonawcę do
oferty specyfikacji i możliwości oprogramowania oferowanego laboratorium JTAC/FAC.
Czy wymieniony dokument może być w języku angielskim?
ODPOWIEDŹ:
Tak.
PYTANIE 5:
Prosimy o pisemne wyszczególnienie elementów składowych wchodzących w skład tabeli
zamieszczonych na stronie 34 „SIWZ”. Informacją pożądaną jest powiazanie nazw
asortymentu w tabeli z numerami elementów wymienionych punkcie 3.2 ww. dokumentu
ODPOWIEDŹ:
Elementy zgodne co najmniej ze specyfikacją ilościową i częściami składowymi
przedmiotu zamówienia.
PYTANIE 6:
Odnosząc się do specyfikacji technicznych elementów składowych laboratorium wymienionych
w „Opisie szczegółowym przedmiotów zamówienia” bardzo prosimy o ustosunkowanie się do
następujących pytań/propozycji/uwag :
a. W puncie 3.2.5. „stanowisko administratora systemu laboratorium treningowego
JTAC/FAC” wymaganiach określono obudowę w następujący sposób:
„nie większa niż typu MidiTower”
Czy jest możliwe określenie maksymalnych wymiarów obudowy midiTower?
b. Czy w stacji roboczej można zastosować na frontowym panelu tylko złącza USB 3.0
(czyli 4 x usb 3.0 zamiast 2 x usb 2.0 + 1X usb 3.0)?
c. Czy w stacji roboczej możliwe jest zastosowanie procesora ( lub dwóch) o niższym
taktowaniu ale o wyższej wydajności ?
d. Czy możliwe jest zastosowanie w stacji roboczej 1 zewnętrznej wnęki na napęd 5,25”
zamiast wnęki 3,5”
e. Prosimy o określenie jakie złącza wideo powinien mieć komputer przenośny:
W specyfikacji zawarto zdublowane wymagania:

karta grafiki:
złącza wideo: DVI-D, HDMI 2.0, 2x DisplayPort

Wymagania dodatkowe:
1 x HDMI,
1 x DisplayPort lub mini DisplayPort,
Czy wystarczą tylko wbudowane złącza 1 x HDMI i 1 x DisplayPort lub mini
DisplayPort,?
f. Prosimy o informację czy czytnik kart SmartCard dla komputera przenośnego (w
wersji szczelinowej i zbliżeniowej ) może być w postaci zewnętrznego urządzenia
podpinanego do portu USB?
g. Czy w przypadku switcha wystarczające jest aby spełniał on wymagania odnośnie
technologii okablowania Copper Ethernet: 1000BASE-T, 100BASE-TX, 10BASE-T?
h. Czy akceptują Państwo najbardziej zaawansowany technologicznie joystick oraz
przepustnicę THRUSTMASTER HOTAS WARTHOG (problem z wybraniem wg
wymagań)
i. Czy są w stanie państwo zaakceptować nieco inne urządzenia wskazujące (myszki)
o parametrach :
MadCatz R.A.T. 7 czarna
Mionix SAIPH 1800 Gaming Mouse
ergonomiczny kształt: tak
ergonomiczna
liczba przycisków: 8
7 przycisków
Możliwość przełączania miedzy 4
dowolnymi rozdzielczościami sensora za
pomocą przycisku na obudowie
stopniowe przełączanie czułości myszki
ciężarki zmieniające wagę
Brak ciężarków zmieniających wagę
Długość przewodu: 2m (przewód w oplocie)
długość kabla: 2 m
kompatybilna z wszystkimi podkładkami
kompatybilna z wszystkimi podkładkami
Maksymalna rozdzielczość: 6400 DPI
Maksymalna rozdzielczość: 3200 dpi
laserowy sensor
czas odpowiedzi: brak danych
czas odpowiedzi: 1 ms
częstotliwość: brak danych
częstotliwość: 1000Hz
Maksymalna akceleracja: 50 G
akceleracja: 20 G
częstotliwość próbkowania: 1000 Hz
częstotliwość próbkowania: 40 000Hz
szybkość śledzenia: 3.3 m/s
szybkość śledzenia: 1.27 m/sec (50 ips)
kolor czerwony brak informacji
kolor zielony lepszy od wymagań
kolor niebieski gorszy od wymagań
j. Prosimy także o ustosunkowanie się do następujących pytań odnośnie JTAC/JFO:

Zwyczajowo w takich projektach użytkownik definiuje konkretną wielkość
obiektu który chciałby obserwować , rozpoznawać lub identyfikować z
pewnej odległości (wymóg DORI), to definiuje wymagana rozdzielczość na
powierzchni wyświetlanej (na zewnątrz projektora) . Czy mają Państwo
jakąkolwiek specyfikacje projektorów 3x WUXGA?
 W dokumencie wspomniano o środku sfery na wysokości 140 cm, czy będzie
to użyte jako „Designed Eye Point” za pomocą którego zapewniamy
poziome pole widoku 210 stopni i pionowe pole widoku 60 stopni?
 Kąt widzenia w płaszczyźnie góra/dół wynosi 60 stopni , czy i ile jest
to poniżej czy powyżej horyzontu?
ODPOWIEDŹ:
a. Standardowa, mieszcząca wymagane elementy składowe komputera, w razie
problemów z pomieszczeniem wszystkich elementów składowych można
zastosować większą.
b. Tak
c. Nie
d. Nie
e. Zgodnie ze specyfikacją (karta grafiki powinna posiadać minimum 1xdisplay port
lub mini Display port, 1x HDMI i DVI-D)
f. Nie
g. Zgodnie ze specyfikacją
h. Nie
i. Nie
j. JTAC/JFO:
 Optymalne oczekiwane wielkości obiektów wyświetlanych na ekranie
wielkoformatowym powinny odpowiadać wartościom zawartym w JCAS AP
MoA (1 May 2015):
Ground models have sufficient detail (size, shape) to facilitate detection, recognition
and identification
Day Visual Unaided (3 meter high target)
– Detectable @ 3000 meters
– Recognizable @ 1500 meters
– Identifiable @1000 meters
Day Visual Aided (magnifying device) (3 meter high target)
– Detectable @ 6000m
– Recognizable @4000 m
– Identifiable @ 2000m
Night Aided (NVG or thermal)
– Detectable @ 1000 m
– Recognizable @500 m
Aircraft models have sufficient detail (size, shape, scale) to facilitate detection and
identification while in flight:
Day Visual Unaided
– Detectable @ 6 nautical miles
– Determine direction of aircraft flight @ 6 nautical miles
– Identifiable aircraft @ 4 nautical miles.
W przypadku niemożliwości osiągnięcia takich wartości przy konfiguracji opisanej
w SIWZ należy wykazać osiągnięte wartości możliwe do wyświetlenia (w zakresie
parametrów wskazanych jako optymalne).

Specyfika pracy JTAC powoduje konieczność przesuwania obrazu góra/dół
w celu obserwacji statków powietrznych i obiektów terenowych
zaimplementowanych na konkretnej mapie.
PYTANIE 7:
Co Zamawiający rozumie przez słowo „latencja”?
ODPOWIEDŹ:
Definiuje długość opóźnienia, które ma miejsce od momentu wygenerowania obrazu.
Parametr występuje przy profesjonalnych projektorach obrazu.
PYTANIE 8:
Czy Zamawiający dopuści projektor wyposażony w laserowe źródło światła pozwalające na
bezobsługową pracę przez minimalnie 20 000h bez potrzeby wymiany źródła światła oraz
filtrów? Dzięki zastosowaniu takiego projektora w przypadku systemów wizualizacji
zachowana jest zdecydowania wyższa niezawodność oraz zdecydowanie niższy całkowity
współczynnik posiadania.
ODPOWIEDŹ:
Tak, ale pod warunkiem spełnienia parametrów minimalnych zawartych w SIWZ dla
projektora.
PYTANIE 9:
Czy Zamawiający dopuści projektor bez złącza 2 x 12V programmable trigger (3.5mm mini
jack)?
ODPOWIEDŹ:
Nie.
PYTANIE 10:
Czy Zamawiający dopuści projektor nie posiadający złącza DVI-D? Oferent dołączy do
projektora przejściówkę DVI-D na HDMI, która według wiedzy oferenta pozwoli na
zachowanie takiej samej jakości sygnału jak w przypadku złącza wbudowanego w projektor.
ODPOWIEDŹ:
Nie.
PYTANIE 11:
Czy przygotowując wymagania dotyczące systemu kalibracji obrazu Zamawiający opierał się
na systemie Vioso? Uprzejmie prosimy o doprecyzowanie informacji dotyczących systemu
kalibracji obrazu.
ODPOWIEDŹ:
Przy opracowywaniu dokumentacji nie posługiwano się żadnym konkretnym systemem
kalibracji.
PYTANIE 12:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strona nr 36:
Treść szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia: „Oświadczamy, że posiadamy
doświadczenie w projektowaniu systemów komputerowych lub realizacji projektów
badawczych opartych na środowisku VBS.”.
Prosimy o udzielenie odpowiedzi na pytania:
a) Czy potwierdzenie posiadania doświadczenia w projektowaniu systemów
komputerowych lub realizacji projektów badawczych opartych na środowisku VBS
wykonawca ma udokumentować jedynie w formie oświadczenia, czy Zamawiający
wymaga potwierdzenia w formie referencji lub protokołów zrealizowanych usług lub
dostaw?
b) Czy Zamawiający wymaga wykazania się doświadczeniem w projektowaniu
systemów komputerowych opartych na środowisku VBS lub realizacji projektów
badawczych opartych na środowisku VBS czy też spełnieniem tego wymaganie będzie
posiadanie doświadczenia w projektowaniu systemów komputerowych rozumiany
jako dowolny system komputerowy, niekoniecznie związany ze środowiskiem VBS
lub realizacji projektów badawczych opartych na środowisku VBS.
ODPOWIEDŹ:
a) Potwierdzenie posiadania doświadczenia w projektowaniu systemów
komputerowych lub realizacji projektów badawczych opartych na środowisku
VBS Zamawiający wymaga w formie oświadczenia mile widziane dołączone
referencje lub protokoły zrealizowanych usług lub dostaw.
b) Wskazane jest wykazanie się doświadczeniem w projektowaniu systemów
komputerowych opartych na środowisku VBS lub realizacji projektów
badawczych opartych na środowisku VBS.
PYTANIE 13:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strona nr 12:
Treść szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia: „zabezpieczenie ustala się w wysokości
10 % ceny brutto podanej w ofercie;”.
Zwracamy się z prośbą o zmianę zapisu na treść: „zabezpieczenie ustala się w wysokości 5 %
ceny brutto podanej w ofercie;”.
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie dokona zmiany.
PYTANIE 14:
Adaptacja pomieszczenia:
W treści szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia nie ma zawartych informacji
dotyczących adaptacji pomieszczenia. Prosimy o udzielenie odpowiedzi na pytania:
a) Gdzie znajduje się punkt poboru energii?
b) Czy Zamawiający jest w stanie udostępnić plany (rzuty) wyznaczonego pomieszczenia
w formie elektronicznej?
c) Czy w ramach dostawy należy wykonać niezbędne sieci teleinformatyczne
i wydzieloną instalację elektryczną?
d) Czy w ramach dostawy należy wyposażyć salę w biurka oraz krzesła?
e) Czy w ramach dostawy należy wyposażyć salę w rolety, oświetlenie sterowalne
(możliwość przyciemniania)?
f) Czy w ramach dostawy należy wyposażyć salę w projektor
multimedialną?
oraz tablicę
g) Czy w ramach dostawy należy wyposażyć salę w system klimatyzacji?
h) Wyznaczone pomieszczenie (pokazane podczas wizji lokalnej) umożliwia dokonanie
dostawy, ale nie zapewni ergonomii pracy dla instruktora oraz kursantów –
stanowiska szkoleniowe będą się znajdowały bardzo blisko siebie. Czy Zamawiający
ma możliwość udostępnienia większej sali lub poszerzenia gabarytów obecnej
z wykorzystaniem sąsiednich pomieszczeń?
ODPOWIEDŹ:
Prace związane z adaptacją pomieszczenia w którym będzie zamontowane
Laboratorium leżą po stronie Zamawiającego. Dane dotyczące pomieszczenia, w którym
będzie zlokalizowane laboratorium zostaną przekazane po rozstrzygnięciu przetargu
podmiotowi realizującemu projekt.
PYTANIE 15:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strona nr 19:
Treść szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia: „3.1.18. Oprogramowanie powinno
zawierać zaimplementowaną mapę dowolnego rzeczywistego wycinka terenu Polski o
wymiarze co najmniej 20 km na 20 km.”.
Prosimy o uszczegółowienie wymagań dotyczących mapy wirtualnej:
a) Czy Wykonawca może wybrać dowolny, według swojego uznania, obszar do
odwzorowania?
b) Jakiego typu cechy powinien zawierać odwzorowywany obszar (teren lesisty, teren
zurbanizowany, teren górzysty, teren wodny, etc.)?
c) O jakiej rozdzielczości ma być wygenerowane podłoże oraz jak wiernie
odwzorowane?
d) Czy mapa ma uwzględniać rzeczywiste różnice wysokościowe w terenie? Jeśli tak to z
jaką dokładnością?
e) Czy układ dróg, budynków, terenów lesistych, wodnych etc. ma zostać
odzwierciedlony tak jak w rzeczywistości czy oddać jego najistotniejsze cechy tj.
układ dróg, typ zabudowy, typ krajobrazu itp?
f) Z jaką szczegółowością należy zaimplementować na mapie tereny zurbanizowane (np.
drogi, skrzyżowania, oświetlenie, pasy drogowe, tunele, mosty, wiadukty, budynki,
osiedla, parki, boiska, wieżowce etc.)?
g) Czy budynki oraz inne elementy mapy (drzewa, mosty, drogi, etc.) mają mieć
możliwość zostania zniszczonymi?
h) Czy poza terenem kwadratem 20km na 20km ma być generowany teren
umożliwiający np. lot samolotem nad nim?
ODPOWIEDŹ:
a) Tak ale obszar musi odzwierciedlać rzeczywisty teren zlokalizowany na lądowej
części terytorium Polski.
b) Wszystkie cechy terenu jakie są zlokalizowane aktualnie na danym obszarze
minimum tereny zurbanizowane (2 mniejsze miejscowości), lasy, doliny i pagórki,
drogi, akweny wodne, mosty,… itd.
c) Wszystkie ważniejsze cechy terenu jakie są w rzeczywistości ulokowane na
danym obszarze. Rozdzielczość analogiczna i porównywalna do map
zaimplementowanych w systemie VBS 3.
d) Tak, dokładność do 10 metrów.
e) Jak w rzeczywistości.
f) Jak w odp. c).
g) Analogicznie jak w mapach zaimplementowanych w systemie VBS 3. Musi być
możliwość niszczenia wszystkich elementów ruchomych nakładanych na mapę
zaimplementowaną w systemie VBS 3.
h) Tak teren umożliwiający wykonanie manewru statku powietrznego celem
powrotu nad odwzorowany wirtualnie teren.
PYTANIE 16:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strona nr 34, Formularz cenowy:
Formularz cenowy nie zawiera pozycji w których można by dopisać składowe dostawy jak:
a) Konfiguracja i uruchomienie systemu.
b) Wykonanie infrastruktury teleinformatycznej i zasilającej oraz ewentualnej adaptacji
pomieszczenia.
c) Przeprowadzenie szkolenia dla przyszłych administratorów systemu.
d) Inne pace do wykonania oraz dostawy, które Oferent uzna za niezbędne do wykonania
zadania.
Wnosimy o dodanie powyższych pozycji do formularza cenowego.
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie dokona zmiany. Wszelkie składowe powinny być wkalkulowane w
pozycjach Formularza cenowego podanego przez Zamawiającego.
PYTANIE 17:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strony nr 29-30:
Treść szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia: „Dodatkowo każde stanowisko należy
wyposażyć w monitor kontrolny do wyświetlania zobrazowania z zasobnika rozpoznawczego
samolotu.”.
Prosimy o udzielenie odpowiedzi na pytania:
a) Czy zobrazowanie z zasobnika rozpoznawczego samolotu ma działać niezależnie od
głównego ekranu pilota (reprezentującego pulpit pokładowy) nie wpływając na
możliwość pilotażu samolotu?
b) Czy sterowanie zobrazowaniem z zasobnika rozpoznawczego samolotu ma być
realizowane z wykorzystaniem ekranu dotykowego (np. obracanie i zbliżanie kamerą,
oznaczane celu etc.)?
c) Prosimy o wskazanie modeli samolotów i śmigłowców, które będą wykorzystywane w
ćwiczeniach z wykorzystaniem zasobnika rozpoznawczego.
ODPOWIEDŹ:
a) Tak.
b) Optymalnym byłoby takie rozwiązanie, jednakże dopuszczalne jest również
sterowanie obrazem z klawiatury.
c) F 16, (ewentualnie A 10 Thunderbolt II oraz inne w ramach możliwości).
PYTANIE 18:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strona nr 32, 3.2.11. Zasilacz awaryjny UPS:
Treść szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia: „Laboratorium treningowe JTAC/FAC
należy wyposażyć w zasilacz lub zasilacze awaryjne UPS o odpowiednich parametrach dla
utrzymania zasilania wszystkich urządzeń elektrycznych i/lub elektronicznych laboratorium w
przypadku zaniku lub nieprawidłowych parametrów zasilania sieciowego.”.
Prosimy o udzielenie odpowiedzi na pytanie:
a) Jak długo (przez ile minut) UPS ma zapewnić podtrzymanie zasilania na wypadek
zaniku zasilania sieciowego?
ODPOWIEDŹ:
Zasilacze awaryjne UPS jako minimum po zaniku zasilania muszą zapewnić możliwość
zapisania wszystkich otwartych scenariuszy i właściwe (bezpieczne) wyłączenie
wszystkich urządzeń technicznych wchodzących w skład laboratorium JTAC.
PYTANIE 19:
Realizacja dostawy:
Prosimy o udzielenie odpowiedzi na pytanie:
a) Czy możliwe jest etapowe rozliczenie projektu:
I. Dostawa sprzętu.
II. Uruchomienie i przeprowadzenie szkolenia dla Użytkownika.
ODPOWIEDŹ:
Nie.
PYTANIE 20:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strona nr 47:
Zwracamy się z prośbą o wykreślenie zapisu § 13 pkt 1. ppkt 5.: „w każdym innym przypadku
nie wymienionym powyżej, a stanowiącym niewykonanie lub nienależyte wykonanie przez
Wykonawcę umowy – 2 % wartości umowy brutto.”.
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie dokona zmiany.
PYTANIE 21:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, strona nr 48:
Treść szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia § 13 pkt 4.: „Zamawiający może
dochodzić roszczeń odszkodowawczych przekraczających kary umowne do wysokości
poniesionych przez niego strat i utraconych korzyści.”.
Zwracamy się z prośbą o zmianę zapisu na treść: „Zamawiający może dochodzić roszczeń
odszkodowawczych przekraczających kary umowne do wysokości poniesionych przez niego
strat.”.
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie dokona zmiany.
PYTANIE 22:
Dotyczy: SIWZ, Dział II, Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, pkt 3.2.5:
- obudowa: nie większa niż typu MidiTower.
Ze względu na wymaganą konfigurację oraz wydajność komputera stacjonarnego zwracamy
się z prośbą o dopuszczenie obudowy większej niż MidiTower, która zapewni korzystniejsze
warunki środowiskowe dla zainstalowanych w obudowie podzespołów, a tym samym
zwiększy ich żywotność.
ODPOWIEDŹ:
Dopuszcza się zastosowanie większej obudowy.
PYTANIE 23:
Dotyczy: SIWZ, Dział II, Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, pkt 3.2.6:
Wymagania dodatkowe:
- wymagane porty i złącza: (…)
Pozostałe wymagane wbudowane porty i złącza (…)
Według posiadanej przez nas wiedzy aktualnie na rynku nie jest dostępny komputer
przenośny oferujący wszystkie wyspecyfikowane przez Zamawiającego złącza, porty
i czytniki.
W związku z powyższym, zwracamy się z prośbą o dopuszczenie rozwiązania
udostępniającego część wymaganych złączy poprzez zastosowanie przejściówek oraz bez
czytnika linii papilarnych, przy zagwarantowanych parametrach wydajności
i funkcjonalności sprzętu wymaganych przez Zamawiającego.
ODPOWIEDŹ:
Nie. Zamawiający nie wyraża zgody.
PYTANIE 24:
Dotyczy: SIWZ, Dział II, Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, pkt 3.2.8:
Laboratorium treningowe JTAC/FAC musi być wyposażone w dwa identyczne stanowiska
pseudo-pilotów statku powietrznego.
Mając na uwadze powyższe wymaganie, w nawiązaniu do wizji lokalnej przeprowadzonej w
dniu 30.06.2016 r., z uwagi na małą ilość miejsca w pomieszczeniu przeznaczonym przez
Zamawiającego na laboratorium treningowe JTAC/FAC, zwracamy się z prośbą o rozważenie
możliwości umieszczenia dwóch stanowisk pseudo-pilotów w odrębnym pomieszczeniu.
ODPOWIEDŹ:
Lokalizacja poszczególnych stanowisk Laboratorium zostanie
rozstrzygnięciu przetargu z podmiotem realizującym projekt.
ustalona
PYTANIE 25:
Dotyczy: SIWZ, Dział II, Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, pkt 3.2.8:
po
Stanowisko należy wyposażyć w monitor dotykowy o parametrach nie niższych niż opisanych
w p.3.2.7.
Zwracamy się z uprzejmą prośbą o potwierdzenie, że monitory dotykowe na stanowiskach
pseudo-pilotów przeznaczone będą do systemu łączności laboratorium treningowego.
Pragniemy zauważyć, iż w takim przypadku zasadnym byłoby wyposażenie pozostałych
stanowisk (administratora, operatora UAV, oraz operatora wsparcia artylerii FDC)
w analogiczne monitory dotykowe.
ODPOWIEDŹ:
Monitory te służą do wyświetlania obrazu
powietrznego (VDL).
generowanego z zasobnika statku
PYTANIE 26:
Dotyczy: SIWZ, Dział II, Formularz cenowy, tabela, pkt 3:
Systemowa stacja graficzna
Zwracamy się z prośbą o sprecyzowanie, czy przez systemową stację graficzną Zamawiający
rozumie procesor obrazu wspomagający projekcję sferyczną projektorów, stanowiący
element systemu wizualizacji opisany w pkt. 3.2.7 lit. C Szczegółowego opisu przedmiotu
zamówienia.
Ponadto, zwracamy się z uprzejmą prośbą o rozważenie możliwości rozszerzenia Formularza
cenowego o dodatkową pozycję uwzględniającą usługi, które będą realizowane przez
Wykonawcę w ramach przedmiotu zamówienia, np. „instalacja i integracja systemu”, która
umożliwi wyspecyfikowanie wartości asortymentu nie ujętego w formularzu, a jednocześnie
umożliwi podanie rzeczywistych wartości innych komponentów systemu.
ODPOWIEDŹ:
Tak – procesor obrazu.
Zamawiający nie dokona rozszerzenia Formularza cenowego o dodatkową pozycję.
Wszelkie składowe powinny być wkalkulowane w pozycjach Formularza cenowego
podanego przez Zamawiającego.
PYTANIE 27:
Dotyczy: Załącznik do SIWZ – Projekt umowy, § 1 ust. 2 pkt 3:
Wykonać montaż urządzenia we wskazanym pomieszczeniu Zamawiającego.
Mając na uwadze powyższe wymaganie, w nawiązaniu do wizji lokalnej przeprowadzonej w
dniu 30.06.2016 r., zwracamy się z uprzejmą prośbą o wskazanie terminu, w jakim
Zamawiający dokona przygotowania pomieszczenia na potrzeby wykonania montażu
urządzenia – licząc od dnia podpisania umowy, obejmującego w szczególności:
- zaciemnienie pomieszczenia,
- pomalowanie ścian (kolor: czarny mat),
- montaż klimatyzacji,
- wyposażenie pomieszczenia w meble.
Pragniemy przy tym zaznaczyć, iż w celu terminowego wywiązania się ze zobowiązań
wynikających z przedmiotu zamówienia, wskazane jest, aby Zamawiający przygotował
pomieszczenie nie później niż do dnia 13.10.2016 r.
ODPOWIEDŹ:
Adaptacja pomieszczenia leży po stronie Zamawiającego i zostanie ustalona
z podmiotem realizującym projekt po rozstrzygnięciu przetargu.
KANCLERZ
Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych
mgr Waldemar Bieniek
Wyk. A.M. tel.: 261 517 453